Kde všude můžete potkat sdílenou ekonomiku

11.05.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Se sdílenou ekonomikou se už dnes setkal skoro každý, i když o tom zatím třeba neví. Z tradičních služeb, které nabízely sdílení auta, domu nebo peněz, se daný fenomén přenesl do téměř všech oblastí a činností každodenního života.

Sdílená ekonomika (z angl. shared economy) je dnes stále častěji skloňovaným pojmem. Podobně pokud jste už slyšeli o tzv. peer-to-peer ekonomii nebo spoluspotřebitelství (starší české označení), je řeč stále o tom samém: situaci, kdy vlastníci nějakých statků – například aut, domů nebo financí – tyto věci, které v současnosti nepotřebují, pronajímají cizincům, kteří o ně mají zájem.

K velké popularitě sdílené ekonomiky došlo v posledních několika letech, kdy se masivně rozmohly jednotlivé služby – nejčastěji webové platformy či mobilní aplikace, které propojují zájemce o daný předmět s jejich vlastníky.

„Díky propojení digitální platformou, dochází k úspoře nákladů, což se následně promítne do nižší ceny pro koncového spotřebitele,“ vysvětluje Pavel Novák, ředitel české služby Zonky, která zprostředkovává půjčky mezi lidmi.

O skutečnosti, že je popularita sdílené ekonomiky na vzestupu svědčí i čísla. Jen v USA bylo podle serveru statista.com v roce 2016 45 milionů uživatelů služeb sdílené ekonomiky. Na konci roku 2017 to ale bylo už téměř 70 milionů uživatelů a jsme tedy svědky 50 % meziročního růstu.

Mezi světově nejznámější služby dnes patří určitě Uber, Airbnb a v Česku je to právě zmiňované Zonky, které propojuje zájemce o půjčku s investory.


Airbnb je vzorovou složkou sdílené ekonomiky. Přes danou webovou stránku si mohou cestovatelé pronajmout pokoj, nebo i celý dům kdekoliv na světě. Majitelé tak využijí kapacitu volných pokojů, nebo si vydělají peníze navíc, když jedou na dva týdny na dovolenou a jejich dům by jinak zel prázdnotou. Bezpečnost obou stran je zajištěná díky webové platformě, kde mohou nájemci i cestovatelé hodnotit druhou stranu. Dopředu tak víte, ke komu se stěhujete, nebo koho budete v dalších dnech hostit. Podobně i stále častěji diskutovaná služba Uber spojuje majitele aut se zájemci o jízdu.

Díky sdílené ekonomice si už dnes ale nemusíte půjčovat jen nákladné věci jako auta nebo domy, ale mnohem častěji také věci běžné denní potřeby. Například přes stránku SnapGoods si mohou uživatelé půjčovat třeba kameru, fotoaparát, vrtačku, ruční mixér nebo i hudební nástroj. „Logika sdílené ekonomiky je jasná – proč bych měl vlastnit třeba motorovou pilu, když ji potřebuji maximálně jednou do roka. A pokud už jí vlastním, tak ji ve zbytku roku, kdy ji sám nepotřebuji, pronajmu za drobný poplatek někomu jinému, kdo pro ni má právě teď užitek,“ poukazuje na výhodnost sdílení Pavel Novák.

Co všechno můžete sdílet ve sdílené ekonomice

(foto: Shutterstock)

Jak v zahraničí, tak i v Česku je stále populárnější půjčování peněz, skrze specializované peer-to-peer platformy (P2P). Propojením zájemců o půjčku s investory napřímo jsou totiž eliminovány náklady v podobě stovky kamenných poboček a bankovních úředníků. Dané služby tak pro mnohé nahrazují banky a svým uživatelům umožňují získat levnější půjčku. Investoři si naopak přijdou na lepší úrok, než kdyby své peníze nechali ležet v bance. Ve Spojených státech a Velké Británii má P2P velkou tradici. V Česku je jedničkou na trhu právě Zonky.

Sdílet ale nemusíte jen hmotné věci nebo finance – lidé nabízí stále častěji i své služby – můžete tak někomu upéct narozeninový dort, opravit i natřít plot, nebo třeba doučovat jazyky. „Na téměř vše, co si představíte, existuje konkrétní aplikace, nebo webová stránka. A sdílená ekonomika jde ještě dál. Nabídnout můžete třeba i nevyužitou kapacitu vaší WiFi sítě,“ popisuje Pavel Novák. V USA už službu Fon, která dané propojení nabízí, využívá více než sedm milionů lidí.

Segment sdílené ekonomiky je populární i pro velké investory. Podle výzkumu poradenské firmy McKinsey se hodnota investovaných prostředků do sdílené ekonomiky za poslední čtyři roky více než zdesetinásobila. Zatímco v roce 2013 podpořili investoři sdílenou ekonomiku 3 miliardami dolarů, v roce 2017 to bylo už více jak 35 miliard dolarů investic. A do tohoto celkového objemu ještě nejsou zahrnuta data z Číny, která je dnes největším gigantem na poli sdílené ekonomiky jak v počtu uživatelů, tak i v množství realizovaných transakcí.

Už v roce 2011 vyhlásil časopis Time sdílenou ekonomiku za jednu z deseti idejí, které v budoucnu změní svět. Jak můžeme vidět dnes, tato předpověď se potvrdila a sdílená ekonomika se začíná stávat nejen běžnou součástí našich životů, ale také podstatné mění mnoho tradičních služeb ve prospěch koncových uživatelů.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel