Chci si opravit nájemní byt. Čeho se vyvarovat?

17.05.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Pokud se chceme pustit do rekonstrukce nevlastního obydlí, nejspíš to nebude jednoduché nikdy. Na vše se sice nemusím ptát majitele, ale postup podle nájemní smlouvy bude nutný. A kdo to vlastně bude platit, když spravují cizí byt?

Lokalita, kde jste si byt pronajali, se vám líbí, nechtěli byste ji opouštět. Jenže to bydlení prostě potřebuje opravit. Majitel sice vyhověl zákonu a byt nám pronajal čistý a zdravotně nezávadný i s uzamykatelnými dveřmi a krytinou na podlaze. Přesto manželka říká, že by to ještě něco chtělo.

Stav bytu při jeho přejímce

Raději jsme si zašli za advokátkou. Ta nám řekla, že kdyby pronajímaný byt nebyl v tak dobrém stavu a my si ho chtěli dát do pořádku, tak by součástí podepisované smlouvy bylo i rozdělení, kdo jaké náklady na opravu uhradí. Obvykle to bývá tak, že se rekonstruující náklady na stavbu obydlí, tedy nebude platit nájem do doby, než se částka odečte.

Může se tak stát, že byt zákonu nevyhovuje, ale vám to zas tak nevadí. Do oprav se vám nechce. V tom případě zkuste vyjednat slevu na nájemném a pohrozit, že se za plnou cenu nenastěhujete. Tady je podle právníků trochu háček. Jestliže totiž víme, že byt nevyhovuje, nebo pokud jsme měli možnost na to při prohlídce přijít, a přesto jsme podepsali smlouvu na plný nájem, pak už slevu neuplatníme. Proto všichni odborníci radí, jít se na obydlí osobně podívat a být hodně zvědavý. Jinak můžeme platit hodně za špatné bydlení, a nic s tím neuděláme. A slevu nemůžeme vyžadovat ani tehdy, když jsme majitele nevyzvali k odstranění vad hned, když jsme se do bytu nastěhovali.

Obecně však platí, že pronajímatel musí odevzdat byt ve stavu, který vyhovuje zákonu.

Můžete si opravit byt, když jste v pronájmu?

(foto: Shutterstock)

Souhlas majitele (skoro) vždy nutný

Ale vraťme se k našemu případu, rekonstrukci byt potřebuje. K tomu je ale nutný souhlas majitele – pronajimatele bytu. Když se ho totiž nezeptáte, má právo dát vám z bytu výpověď a navíc ještě může chtít dát byt do původního stavu, což ale půjde na vaše náklady.

I zde existuje výjimka – když potřebujete rekonstruovat byt kvůli tělesnému postižení, můžete, ale musíte se o povolení obrátit na soud.

Když bude opravovat pronajímatel

Když si zamane rekonstruovat obydlí majitel, může dokonce udělat změny i bez souhlasu nájemce a proti jeho vůli. Tyto úpravy ale nesmí snížit hodnotu bydlení a pro bydlícího to nesmí být větší nepohodlí. Je jisté, že nepohodlí máme definováno každý jinak, takže je pak velmi těžké určit, na čí straně je pravda.

Majitel může udělat i zásadní rekonstrukci v bytě bez vědomí pronajímatele. To v tom případě, jestliže hrozí hygienické nebo statické riziko, když se změny neprovedou.

Při plánování info povinné

Může se také stát, že rekonstrukce bude plánovaná a natolik závažná, že povede k zákazu bydlení, tedy že se nájemce bude muset přechodně odstěhovat. To ale musí dát majitel bytu nájemci vědět se čtvrtročním předstihem, včetně informací co se bude opravovat, kdy práce začne a kdy skončí. V  tu chvíli také musí nájemci hradit přiměření náklady, které mu s přerušením jeho bydlení, stěhováním, hledáním přechodného bytu a podobně, vzniknou. Nájemce musí do deseti dnů souhlasně, nebo nesouhlasně reagovat.

Pokud je ale stavba plánována jen na týden, může majitel bytu dát vědět jen 10 dní před začátkem prací, nájemce má na reakci 5 dní.

Nesouhlas

Když nebudete souhlasit s opuštěním bytu před začátkem stavby, pronajímatel vás pravděpodobně zažaluje, aby opuštění bytu dosáhl soudní cestou.

Jestliže odmítne byt opustit či na výzvu nereaguje, musí pronajímatel požadovat dočasné vystěhování nájemce soudní cestou. Je asi jasné, že ideální je domluva, protože soudní tahanice vedou spíš k tomu, že nájemce si dřív či později stejně sbalí kufry.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ