Máte přímotop a chcete ušetřit?

31.05.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Energie rostou a ceny elektřiny nejsou výjimkou. Každý tedy přemýšlí, jak mít na složenkách nižší částky. A co takhle zkusit nízký tarif?

Spotřebiče jsou dnes sice konstruovány, aby energii šetřily, pračky nebo myčky si ale přesto svůj díl energie vezmou. Ušetřit se ale dá – můžete totiž využít nízký tarif, dříve se mu říkalo „noční proud“.

Nízký tarif a bonusy

Noční proud dodávaly dříve energetické podniky skutečně v nočních hodinách, protože v noci nepotřeboval tolik elektrické energie průmysl. Jeho využívání stálo méně peněz. Dnes se mu říká nízký tarif a neplatí jen v noc, ale i v určité hodiny ve dne.

Nízký tarif můžete přednostně užívat, jestliže máte spotřebiče, které elektřinu skutečně „žerou“, tedy mají velkou spotřebu. Jsou to hlavně přímotopy a elektrické kotle na ohřev vody. Sem také patří tepelná elektrická čerpadla, akumulační kamna nebo bojlery. S nimi ve výhodném čase můžete také prát či mýt nádobí.

Doba, po kterou můžete nízký tarif použít, se liší podle distributorů a podle nabídku jejich produktů. U přímotopů to může být až 20 hodin denně, u bojleru zpravidla třetinu dne, tedy 8 hodin.

Distributoři nabízejí skutečně různé ceny, někdy i o polovinu nižší, než je standardní cena. K tomu se připočítává bonus fixace na dva nebo více let. Nabízejí ale také výhody kilowatthodin zdarma, navíc mohou mít některá místa výhodnější sazby.

Jak si levně zatopit: levný tarif

(foto: Shutterstock)

Kolik ušetřím?

Máte-li skutečně žrouty elektrické energie, určitě se zeptáte, kolik ušetříte. Může to být až 60 % z ceny, když si na „levnou“ dobu naplánujete i už zmíněné praní a mytí nádobí. Musíte ale zase počítat s tím, že „drahé spotřebiče“ budou v době standardní ceny elektřiny nefunkční, takže si třeba nepřitopíte. Nemusíte se však bát, že si třeba v bojleru začnete ohřívat vodu v době, kdy elektřina není levnější. Například ČEZ na svých stránkách uvádí, že v případě používání nízkého tarifu na 8 hodin denně nebo pro elektromobily je cena nižší o více než 40 procent.

Když chcete na nízký tarif používat pračku, ušetříte ročně až 700 Kč, u myčky nádobí je to podobné a u sušičky dělá úspora až 1300 Kč. Všechny tyto spotřebiče také nabízejí funkci odloženého startu, stačí tedy začátek jejich činnosti přesunout na čas nízkého tarifu. A uspoříte ještě víc, když v oné době budete taky žehlit a potom vysajete. Když se pak vše sečte, zjistíte, že oproti standardnímu tarifu můžete mít v peněžence o 7 000 Kč víc.

Také si přečtěte:


Kdy to spustí?

Časy nízkého tarifu nejsou fixní a každý distributor je má jiné, stačí se podívat na webovky. Nízký i vysoký tarif si zapíná distributor centrálně a časy se během roku mění. Je tedy dobré si to včas zjistit.

Je taky možné, že už dvojitý tarif máte, ale chcete změnit dodavatele. To ale není vůbec žádný problém, protože s jeho změnou dodavatele tarif zůstává. Přiděluje jej totiž distributor, který zůstává při změně dodavatele pořád stejný.

Například v hlavním městě využívá standardní a nízký tarif u dodavatelů elektřiny asi pětina zákazníků. Má to svou logiku, protože čtyři pětiny bytů v Praze je vytápěno dálkově a právě ona pětina vytápí přímotopy a elektrickými kotli, či bojlery.
Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ