Není to jen úraz, aneb 4 aspekty životního pojištění

30.05.2018 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Životní pojištění mnoho lidí chápe jako úrazové pojištění se spořením. Tělesné poškození si dokážeme představit a také si ho často pojišťujeme. Ale víte, že třeba invalidita v důsledku úrazu představuje z celkového počtu jen 4 % případů? V ostatních případech je důvodem nemoc, varuje Ondřej Poul, ředitel Úseku pojištění osob v Kooperativě.

Jak vybrat rizika v životním pojištění, aby co nejlépe splnilo účel?

Je to podobné, jako s pojištěním domu nebo bytu – taky si nepojišťujeme rychlovarnou konvici, ale je důležité mít dobře pojištěný celou domácnost nebo dům. Často nám stačí, že z pojistky získáme peníze za zlomenou nohu nebo za dvoutýdenní neschopenku. To samozřejmě lze, ale je to vlastně nadstandard, za který si připlatíme. Tyto věci jsou nepříjemné, ale na nikoho finančně nepoloží. Daleko důležitější je mít pojištěny události, které nás mohou existenčně ohrozit. Když nás postihne vážná nemoc, můžeme se ocitnout na dlouhou dobu bez svého obvyklého příjmu. V takové chvíli je úlevou soustředit se na vyléčení a nepočítat, jak po ty dlouhé měsíce vyjdeme s penězi. A kdybychom po vyléčení nemohli zpátky do práce? Z invalidního důchodu snad zaplatíme to nejnutnější, ale samozřejmě nám životní úroveň poklesne.

Většina lidí je ale přesvědčena, že i takovou situaci nějak zvládne

A víte, že průměrná délka jedné neschopenky při srdečním onemocnění je přes 80 dní? A u jedné obvykle nezůstane, protože z vážných onemocnění se v průměru léčíme až 2 roky! Průměrný čistý příjem v ČR vychází okolo 23 tisíc korun. Ale výše nemocenské je jen asi 14 tisíc korun. To je propad o 9 tisíc korun! První měsíc to většinou nějak zvládnete, ale jste-li doma 3 měsíce, začíná už jít do tuhého. A když se nemoc komplikuje a stanete se invalidním, příjem klesne trvale. Každý měsíc Vám pak bude chybět zmiňovaných 9  tisíc korun, a to po mnoho let nebo až do konce pracovního života. To mohou být už miliony! Dobře nastavené životní pojištění Vám v takových případech téměř dorovná náš původní příjem. A to je jeho nejdůležitější vlastnost.

Jak se pojistit proti nemoci

(foto: Shutterstock)

A co když už životní pojištění sjednané mám?

Je dobré občas zkontrolovat, zda vaše pojištění stále odpovídá současnosti. Jiné potřeby máme jako mladí singles a jiné jako živitelé rodin nebo lidé ve druhé polovině života. Nejde o to existující životní pojištění rušit a uzavírat nové. Často stačí se nad ním jen znovu zamyslet a případně ho upravit.

Platí stále, že průměrná pojistná částka životního pojištění je u nás výrazně nižší, než ve vyspělých zemích?

Bohužel ano. Setkáváme se například s tím, že živitel rodiny má hypotéku na 2 miliony, ale pojistí se jen na 500 tisíc korun. Nabádáme proto poradce, aby klientovi vysvětlili, že toto je nedostatečné. A nově jsme se rozhodli nastavení odpovídajících pojistných částek podpořit také cenově. Pokud si klient sjedná rizika v celkové výši 1 milion korun, získá slevu 10 % z pojistného, pokud jeho pojistné částky přesáhnou 3 miliony korun, sleva bude dokonce 20 %. Upravit pojistné částky si mohou i stávající klienti, případně si mohou u své smlouvy sjednat nějaké další riziko. Získají tak kvalitnější pojištění, které lépe odpovídá jejich životní situaci, navíc se zajímavou slevou.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ