7 tipů, jak ušetřit na vysněné svatbě

31.05.2018 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Svatba je jedním z vrcholů života každého člověka a rovněž se jedná o velkou zátěž na vaši peněženku. Jak na ní ušetřit a stále byla dle vašich snů?

Svatba je pro mnoho lidí přežitek a nechtějí investovat horentní sumu za to, aby se dívali na znuděné obličeje strýčků z pátého kolena. Pro druhé je to ovšem oslava lásky dvou lidí (někdy i tří, když se zadaří) v blízkém kruhu přátel i rodiny. Přinášíme 7 tipů, jak ušetřit na svatbě a přitom to nijak neublíží její kvalitě.

1. Bez jídla a pití, slunce nesvítí

Dobré jídlo a pití je základ každé zábavy. Proto na kvalitních surovinách nešetřete. Co se týče jídla, tak doporučujeme si projít nabídku nejbližších cateringových/restauračních zařízení a ochutnávat, ochutnávat a ochutnávat. Poptejte se známých na jejich zkušenosti. Pokud se vám bude líbit některé z restauračních zařízení, o kterých si myslíte, že catering nezajišťují, tak se zeptejte, protože se i pro ně může jednat o dobrý obchod a rozšíření sortimentu. 

Další možností je příprava jídla v rámci rodiny, která vám sice ušetří peníze, ale utopíte v ní spoustu času, nervů a mnohdy zažijete i hádky v rodině, jestliže se něco nepovede.

„Při jídle a při vdavkách se musí dbát vlastní chuti a ne cizí vůle.“

Miguel de Cervantes

Pokud máte hodně odvahy a tolerantní rodinu, nebojte se experimentovat. Možností máte opravdu mnoho - vaše menu může být sezónní, cizokrajné, veganské, zabíjačkové či vitariánské. Jestli si zvolíte alternativní styl svatební hostiny, tak můžete svatbu zlevnit (např. veganská, vitariánská), ale i solidně prodražit (cizokrajná kuchyně - Japonsko, Itálie).

A jak ušetřit na nápojích? Snažte se vyhnout "špuntovnému", kdy se vám bude účtovat každá načatá láhev. Navíc cateringové a restaurační společnosti využívají elegantních "třetinek", kterých se za večer vypije přehršel, a účet za pití se tím velmi prodraží. Nakupte tedy větší balení a přelejte do džbánků či skleněných lahví. Určitě na stoly umístěte vodu s limetkou, mátou či sezónními bylinami, kohoutková voda je stále nejlevnější (a mnohdy nejzdravější) možnost. Na nápojích se dá ušetřit, záleží ovšem na vašich vyjednávacích schopnostech a ochotě cateringu či restaurace.

Jak ušetřit na svatbě

(foto: Shutterstock)

2. Netradiční místo - výhra, či fiasko?

Místo konání a styl svatby je jedním z prvních a nejdůležitějších svatebních rozhodnutí. Každý chce mít jedinečnou svatbu a v dnešní době je možné uspořádat svatbu téměř kdekoliv. Navíc tímto způsobem můžete ušetřit za prostory, zvolte tedy levné netradiční místo k sňatku -  starou stodolu, zahradu s altánky, rozkvetlou louku, letiště, hangár, dílnu, ZOO, muzeum apod. Budete mít sice více zařizování a bude záležet rovněž na ochotě cateringové společnosti. Nebojte se využít určitý mix služeb - něco si "outsorcovat" a něco si sám vytvořit, naplánovat či zajistit.

Další možností je vyjet na venkov, kde jsou ceny nižší, ale i ty v poslední době rostou. Podívejte se nabídku a prostory kulturních domů, vinných sklepů, statků či farem. Žádné místo není dokonalé, ale vhodným nasvícením a výzdobou se dá i z ošuntělého místa udělat přívětivý stánek oslavy vašeho novomanželství. Fantazii se meze nekladou a díky vaší tvořivosti můžete mít nezapomenutelnou svatbu a ještě na ni můžete ušetřit.

3. Výzdoba - Květy luční, účet za svatbu neztuční

V jednoduchosti je krása a přeplácanost se již nějaký ten pátek nenosí, takže si nachystejte svatební dekoraci lehkou a jednoduchou. Zde velmi záleží na prostorách a vašich představách. Rozhodně se snažte maximálně využít plodů, které vám nabízí příroda v jednotlivá období - aktuálně kvetoucích rostlin na jaře, obilí a další zemědělské plodiny v létě a podzimní jablka, vinnou révu či šípky. Pro svatbu v zimě se nebojte sušeného kvítí, plodů, ořechů atd. Vyhýbejte se ovšem chráněným rostlinám a rovněž odeberte pouze menší část kvítí. Pozor, jestliže jste alergičtí na pyl, tak si zjistěte na který, abyste plakali jen a pouze z dojetí, a ne kvůli kytce.


Čtěte také: 
Manželství a adopce homosexuálů v ČR: Utopie nebo realita?

Náhradní volno na svatbu?

Vyřizování dokladů po svatbě


4. Prstýnky

Toužíte po prstýnku od Tiffanyho? Ovšem nemáte zrovna pár desítek (stovek) tisíc korun na kontě? Tak zkuste vzít náhled vybraných prstýnků ke zlatníkovi a zkuste si vytvořit návrh a nacenění. Ovšem většina žen vám potvrdí, že Tiffany je Tiffany...

5. Šaty a oblek

Pokud vyslovíte u švadleny či krejčího slovo "svatební", tak cena automaticky povystoupí na vyšší úroveň. Určitě se zeptejte vašich kamarádů a kamarádek a můžete narazit na švadlenu či krejčího v zapadlé vesničce, který dělá kvalitní práci za rozumný peníz.

Mnoho nevěst volí půjčení šatů, což je rovněž cesta, jak ušetřit. Některé svatební salóny nabízí ušití šatů na míru a salón si následně šaty ponechá a nabízí na půjčení či prodej. Další možností je si šaty nechat ušít na míru a prodat je na vlastní pěst, což je v dnešní době velmi snadné prostřednictvím sociálních sítí a online bazarů.

Jak ušetřit na svatbě

(foto: Shutterstock)

6. Svatba mimo sezónu a mimo víkend

Uspořádejte svatbu mimo hlavní svatební sezónu. Svatební společnosti vám vyjdou více vstříc a mnohé nabízí i slevy. Další možností je mít svatbu mimo pátek a víkend. Můžete se ovšem dočkat s nevolí hostů, kteří si nebudou chtít vzít dovolenou. Nicméně tito hosté možná nebudou stát za pozvání na svatbu.

7. Svatba ve dvou na pláži nikdy nevyjde z módy

Další možností je oženit se na pláži ve dvou. A pro vaše blízké po příjezdu uspořádat oslavu, čímž ušetříte peníze i starosti. Na druhou stranu s vašimi blízkými nebudete sdílet váš životní milník.

Usmívejte se a užijte si to, nic to nestojí

Svatba je nápor na nervový systém ženicha nevěsty i rodičů a proto se hodně usmívejte, buďte tolerantní a komunikujte. A hlavně si Váš Den D užijte, protože pokud budete mít štěstí, tak ho absolvujete pouze jednou za život.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ