5 věcí, které byste rozhodně měli vědět o stavbě domu na klíč

11.06.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Plánujete si postavit dům a přemýšlíte, že zvolíte nějaký na klíč? Takové projekty se těší čím dál větší oblibě. Na co byste ale rozhodně neměli zapomenout při výběru?

Plno Čechů staví domy svépomocí, aby ušetřili. Málokdo ale ví, že i při stavbách na klíč lze ušetřit řadu nákladů. Podle Martina Protivy, finančního manažera z Ekonomických staveb ušetří nejen čas, ale především starosti. “Hlavní výhodou stavby na klíč je, že za vás dodavatel vyřídí vše od A do Z,” říká Protiva. Nabídka je navíc široká a především výhodná pro osoby, které nejsou vášnivými kutily.

Při správném výběru dodavatele mohou být náklady srovnatelné se stavbou realizovanou vlastními silami. Vyjasníte-li vše potřebné dostatečně na začátku, nebudete v průběhu stavby ničím zaskočeni,” dodává Martin Protiva. Co je tedy dobré řádně promyslet?

Jak vybrat dodavatele pro stavbu na klíč?

Stavba domu není rozhodně levná záležitost. Nikdo navíc nechce těžce vydělané peníze anebo prostředky z hypotéky jen tak vyhodit oknem. A právě proto se nikdy nevyplatí zvolit první firmu, na kterou narazíte. Ideální proto je, pokud si důkladně zmapujete možnosti i terén. Nabídky, služby a ceny mezi sebou porovnávejte. Ověřte si, jak dlouho firma působí na trhu. Tím získáte představu o tom, co je pro vás nejvýhodnější. Rozhodně se také vyplatí pročíst si dostatečné množství referencí od stávajících, ale i bývalých klientů. Ty vám totiž řeknou nejlépe, jaký výsledek lze od dané firmy očekávat.

TIP: Řada dodavatelů nabízí potencionálním klientům nezávaznou schůzku a prohlídku referenčních staveb. Kvalitní stavební firma se navíc pozná i podle toho, že vám pomůže s vyřizováním dokumentů a povolení.

Výběr dodavatele domu na klíč – na co si dát pozor?

zdroj: Shutterstok

Jak je to s technickou kontrolou a hledáním pozemku?

Plno lidí si myslí, že pokud chtějí stavět na klíč, musí mít již předem připravený anebo minimálně zakoupený pozemek. Opak je ale pravdou a i s tímhle vám firma může pomoci. “Zprostředkování kontaktu na ověřené realitní partnery včetně technické podpory při pořizování nového pozemku, tak i pomoc s ověřením všech parametrů při využití stávající stavební parcely dnes firmy nabízí jako naprostou samozřejmost,” konstatuje Martin Protiva.

Důležité je také nechat dům detailně zaměřit, čímž zjistíte, co vše je třeba zajistit před zahájením stavby. “Tyto údaje se pak následně využívají při přípravě projektu a návrhu technického řešení domu. Založení by mělo odpovídat profilu pozemku a všem jeho specifikům,” dodává. V dokumentaci, která přímo souvisí s celým projektem, by tedy neměly být jen informace o tom, kde se nachází přípojky anebo jaká je hladina vody, ale i ověření územního plánu. Pokud všechno budete mít v pořádku, můžete vy nebo firma začít shánět stavební povolení.

Jaký rozdíl mezi individuálním a typovým projektem?

Pokud máte zájem o dům na klíč, máte z pravidla dvě možnosti. Volit můžete mezi typovými návrhy, které najdete v katalozích, na webových stránkách apod., anebo si vybrat individuální návrh. Tato možnost je pak především pro ty, kteří chtějí být originální, anebo se přizpůsobit specifickým životním podmínkám či možnostem pozemku. Toho lze dosáhnout např. dobrou orientací ke světovým stranám, rozložením obytné plochy anebo správným umístěním na pozemku.

Nizkoenergetické a pasivní domy

Čím úspornější, tím lepší. Alespoň takové je motto dnešní doby. Tento trend se samozřejmě nevyhnul ani stavbaření, a proto valná většina dodavatelů nabízí úsporné domy, a to již nějakou dobu. Vybírat tedy můžete z těchto typů domu:

Typ domu

Nízkoenergeticky

Pasivní

Spotřeba tepla kWh/m2/rok

Měně než 50

Méně než 15

Dále lze najít i takové domy, které jsou úplně energeticky soběstačné. Jen pro srovnání – běžná novostavba se dnes pohybuje v rozmezí 80 – 140 kWh/m2/rok. O domech, které jsou staré 30 – 40 let, ne-li víc, snad raději ani nemluvě.

Tak či tak je ale dobré zmínit, že za provoz se zde šetří i díky využití moderních technologii. Počítejte také s tím, že se nevyhnete rozhodování ohledně kolem materiálu. Stavební společnost by vám ale naštěstí měla v tomto ohledu poskytnout know-how a dát doporučení na nejvhodnější varianty.

Finanční poradenství ve stavební firmě

Finanční poradenství obvykle bývá součástí balíku služeb stavební společnosti. “Rozvržení financí potřebných pro koupi pozemku i stavbu domu je zcela zásadní,” uvádí na základě zkušeností svých klientů Martin Protiva a doplňuje, že pro řadu domácností by bylo pořízení rodinného domu z vlastních úspor téměř nemožné. Kromě klasické hypotéky proto některé firmy nabízí vlastní úvěrového programy, což klientovi usnadní vyřizování a ušetří čas. Pokud si totiž vybere některý z programů, budete komunikovat a vše řešit pouze s jedním subjektem a v podstatě do toho vůbec nezaplete banku. Z těchto úvěrů je podle dostupných informací většinou možné zafinancovat i pozemek, který pak budete splácet společně s domem v jedné splátce hypotéky.

Zdroj: Martin Protiva, finanční ředitel Ekonomických staveb

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ