9 z 10 klientů si bere hypotéku s fixací na 5 a více let

04.06.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Více než 90 % loni sjednaných hypoték mělo fixovanou sazbu na 5 a více let. Trend růstu popularity víceletých fixací je evidentní a to nejen v České republice. Co je důvodem a bude tento trend pokračovat i v dalších měsících a letech?

Více než 90 % loni sjednaných hypoték mělo fixovanou sazbu na 5 a více let. Trend růstu popularity víceletých fixací je evidentní a to nejen v České republice. Co je důvodem a bude tento trend pokračovat i v dalších měsících a letech?

V loňském roce měly dle dat GOLEM FINANCE dominantní podíl hypotéky s pětiletou fixací (62 %), ale víceleté fixace rovněž posílily a tvořily již necelou 1/3 všech sjednaných hypoték. Tento trend souvisí především s očekávaným růstem hypotečních sazeb a cenovou dostupností víceletých fixací.

Fixace hypotéky - na jak dlouho fixovat

První impulz pro větší rozšíření víceletých fixací přišel v říjnu 2014, kdy nabídkové sazby desetiletých fixací výrazně poklesly a dostaly se pod 3 procenta. Trend nárůstu podílu 6 a víceletých fixací jako takový započal v roce 2015 a akceleroval v roce 2016, kdy úrokové sazby a ceny zdrojů klesly na historické minimum a banky víceleté fixace začaly aktivněji nabízet.

Kromě nízkých sazeb existuje však ještě jeden faktor, který zájem o víceleté fixace posiluje, a tím je změna související se zákonem o spotřebitelském úvěru, který umožňuje část úvěru mimořádně splatit bez sankcí. Od prosince 2016, kdy Zákon nabyl platnosti, mají klienti možnost jednou za 12 měsíců umořit ¼ svého dluhu a poplatek za úplné předčasné splacení může maximálně dosáhnout výše nesplacených úroků do konce fixace, v případě prodeje předmětné nemovitosti po 24 měsících trvání smlouvy je stropem částka 50 000 Kč a v některých případech může být poplatek dokonce nulový (úmrtí, dlouhodobá nemoc, invalidita). Tím padla poslední velká bariéra, která odrazovala klienty od volby dlouhé fixace úrokové sazby.

Větší zájem o víceleté fixace je patrný i v ostatních evropských zemích, kde je možné sazby fixovat. Mezi země s největším zastoupením více než 5letých fixací patří také Německo, Holandsko, Belgie, ovšem největší podíl fixací nad 5 let je v Itálii, kde tento typ úvěrů představuje 99 % sjednávaných hypoték.

Také v letošním roce obliba dlouhých fixací poroste. „Fixace úrokové sazby na delší období je při stávajícím vývoji úrokových sazeb vhodné a po právu populární, je to také výrazem zodpovědného přístupu k dlouhodobému závazku. Odhadujeme, že v produkci GOLEM FINANCE by se zastoupení delších než 5letých fixací mohlo v roce 2018 pohybovat okolo 40 %. V datech za celý trh to bude pravděpodobně o něco méně“, říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Tip: Na aktuální nabídku tuzemských poskytovatelů hypoték a jejich úrokové sazby dle jednotlivých fixací se můžete podívat v našem SROVNÁVAČI SAZEB HYPOTÉK.    


Zdroj: GOLEM FINANCE, European Mortgage Federation (EMF)

Společnost GOLEM FINANCE je ryze českou společností založenou v roce 2006, která se specializuje na oblast financování bydlení. Svůj úspěch stavíme na otevřené komunikaci, odbornosti, nezávislosti a dlouhodobém partnerství. Od roku 2007 máme zastoupení ve všech krajích České republiky. Naši hypoteční makléři za jedenáct let činnosti pomohli k vlastnímu bydlení více než 33 tisícovkám klientů, zprostředkovali úvěry v hodnotě převyšující 37 miliard korun a jako společnost jsme se stali lídrem v produktivitě a kvalitě zpracovaných hypoték. Od poloviny roku 2011 v našich řadách působí více než 100 hypotečních makléřů a společnost je bankami a stavebními spořitelnami oceňována jako jeden z nejvýznamnějších partnerů v oblasti financování bydlení. V roce 2012 spouštíme nové webové stránky www.golemfinance.cz 

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ