Syndrom nemocných domů (17)

05.06.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Kvalita životního prostředí by nás měla zajímat a měli bychom se snažit svými skromnými silami situaci nezhoršovat. Co se nás týká? Naprosto všechno, co děláme, jíme, pijeme, jakou kosmetiku používáme nebo z čeho jsme postavili dům, a co všechno v něm na nás působí. Nejde totiž o nic menšího, než o zdraví nás a našich nejbližších.

Zdraví lidí se zhoršuje. Odborníci nedokážou vysvětlit konkrétně proč. Odpověď se ale asi sama nabízí: obklopujeme se a děláme věci, které člověku, jako živočišnému druhu, škodí. Není na ně svou fyzickou ani duševní „konstrukcí“ připraven. Naši prapředci nasadili veškerý svůj důmysl pro to, aby je nezabil a nesežral třeba tygr. My jsme tygry zavřeli do ZOO, ale z našeho konání je dost často cítit úmysl zabít sama sebe. Děláme to také důmyslně a někteří na tom navíc slušně vydělávají.

Proč?

Proč se tedy zdravotní stav obyvatel zhoršuje? Na jedné straně roste kvalita zdravotní a preventivní péče. Jenže na straně druhé se zvyšuje výskyt některých poruch, například imunitních, metabolických nebo reprodukčních. Roste také počet onemocnění, jako jsou některé druhy rakovin, cukrovka nebo obezita, zejména u mladých lidí. Odborníci znají faktory, které v tom mohou hrát roli, ale význam každého z nich pro dané onemocnění a jejich vzájemné působení neznají. Otázkou totiž je, zdali se působení tolika faktorů dá vůbec spočítat zanalyzovat a vyvodit z nich nějaký směrodatný závěr. Proto se tedy experti rozhodli přestat tápat ve vesmíru škodlivin, který jsme kolem sebe vytvořili. Své výzkumy teď směřují tak, aby se dozvěděli, jak podstatná část rizika je spojena s chemickými látkami a co můžeme udělat pro zlepšení stavu.

Jak se pozná nemocný dům

(foto: Shutterstock)

Jak na to?

Situace tedy není jednoduchá, ale snad není vše ztraceno. Pokud to nepovažujete za bezpodmínečně nutné, třeba kvůli tomu, abyste našli svůj význam v řádu světa, není se třeba odstěhovat na samotu a žít tam jen z toho, co příroda nabídne. Člověk si to zas nesmí tak připouštět, protože nést na bedrech hříchy všehomíra, je stav zralý dříve či později na psychiatrii.

Zkusme sami od sebe. Koukněte, jestli nemáte nějaké kilo navíc. Ne kvůli tomu, abyste se mohli chlubně vyložit na pláži, ale začněte se hýbat, abyste byli v dobré psychické kondici. Spíš se vyhýbejte uzeninám a fastfoodu, přidejte do menu víc ovoce a zeleniny, nemusíte v nich měřit hladiny pesticidů. Spíš se vyhýbejte průmyslově připravovaným pokrmům. Dneska vaří kdekdo, každý vaření rozumí a mezi radami najdete skutečně až ohromující hlouposti. Naše babičky a prababičky ale dokázaly vařit jednoduše, efektivně a chutně. Také proto, že jídla připravovaly z čerstvých potravin. Finančně to zas tolik cítit není.

Exposom

Pokud byste se chtěli ponořit do všeho, čemu je člověk vystaven, připravte s na dlouhý výlet. Holistickému způsobu studia komplexních faktorů působících na zdraví se v odborné komunitě říká exposom. Je to soubor všech vlivů, kterým jsme vystaveni: naše genetické predispozice, environmentální expozice a epigenetické změny, které způsobují, infekce, které proděláváme i léky, kterými je léčíme, stav naší střevní mikroflóry, výživa a související metabolismus, kouření, alkohol a drogy, naše vztahy, sociální sítě, ekonomická situace, dostupnost zdravotní péče, stresy i deprese. To vše na nás totiž působí. Je to další vesmír nad vesmírem toxických směsí.

Najděte svůj zdroj

Závěrem je nutné si připomenout, že jsme zavaleni informacemi a naprostá většina z nás si je neumí vyhodnotit. Důležité jsou hodnověrné zdroje a vyhodnocení informací v celém kontextu. Pro laika samozřejmě nemusí být snadné zorientovat se v přemíře článků, zpráv, porovnat jejich relevanci, vyhodnotit důležitost a vybrat, co má smysl právě pro něj. Odborníci si to ale čím dál tím víc uvědomují, vzájemně spolupracují a už vycházejí vstříc těm, kteří mají s daty pracovat, ať je to průmysl, státní správa, vzdělávací instituce nebo veřejnost.


Seriál o nemocných domech

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ