3 teorie a investiční strategie, kdy nakoupit bitcoin

07.06.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Investice do bitcoinu a dalších kryptoměn je silně riziková, volatilní a dost zisková investice. Potenciálně. A nebo taky ne, nebo taky na tom můžete prodělat poslední kalhoty. A proto si při investicích na kryptotrzích dejte pozor.

Pamatujete si ještě konec minulého roku, kdy bitcoin rostl a rostl a nakonec se dostal až k 20 tisícům amerických dolarů, což představovalo v přepočtu víc než 400 tisíc korun. Jo to byly zlaté časy bitcoinové horečky. Bohužel od té doby nám už bitcoin jen klesá, případně stagnuje. Kdo nakoupil přesně před rokem, ten dneska může prodat se ziskem, a pokud prodal už v prosinci minulého roku, tak je za vodou a ve vatě. A kdo se na bitcoinovou investici teprve chystá, tak si určitě pokládá tu záludnou otázku: kdy nakoupit?

Pojďme se podívat na 3 teorie, které vám s rozhodnutím, zda se vyplatí investovat do kryptoměn, možná pomůžou a možná ani ne.

Nakupujte hned, bitcoin totiž poroste

Tato investiční strategie je založená na předpovědi, která vznikla v době bitcoinové horečky. Předpověď astronomického růstu až na hodnotu jednoho milionu dolarů za jeden bitcoin byla zveřejněna na twitteru programátorem a obchodníkem jménem John McAfee. Ten nejdřív předpověděl růst až na půl milionu dolarů, pod vlivem pozdně podzimních spekulací a raketového růstu bitcoinu tuto předpověď poté korigoval až na 1 000 000 USD za jediný bitcoin.

Ve světle novoroční korekce a současné ceny bitcoinu se tyto predikce zdají mírně přitažené za vlasy, přece jenom během roku 2018 toho zatím bitcoin moc nepředvedl, dokázal jen spadnout na zhruba poloviční hodnotu a pak se tak nějak už půl roku plácat na hodnotě kolem 8000 dolarů plus mínus 2000. Když se ale na tyto hodnoty podíváme s odstupem, tak něco málo na té predikci bude. Opusťme předpoklad, že toho bude za milion. Možná jo a možná ne. Spíš se podívejme na dlouhodobý trend. Bitcoin prostě roste. Už několik let a sice občas zakolísá, sice se občas vrátí kousek i velký kus zpátky, ale dlouhodobě roste. Ostatně i ekonomická analýza dekompozice trendů poukázala na fakt, že dlouhodobý trend růstu bitcoinu je mnohem významnější než krátkodobé kolísání ceny.

Zapomeňte tedy na krátkodobé výkyvy cen, nestresujte se s poklesem ceny o několik desítek procent za několik málo dnů, když se na vývoj ceny bitcoinu podíváme s větším odstupem a v delším časovém okamžiku, pak to prostě roste. Takže nakupte, je vlastně jedno kdy a za kolik, protože v budoucnu to poroste. Základem této kryptoinvestiční strategie je samozřejmě držení investice a odolnost proti momentálním výkyvům. Takže HODL.

Kdy nakoupit bitcoin

(foto: Shutterstock)

Nakupte teď a prodejte, až se Trump stane podruhé prezidentem

Další investiční strategií pro kryptoměny pak může být spekulace na pokles či růst kurzu a snaha maximalizovat momentální zisky. Jak ale na to? Co všechno ovlivňuje cenu kryptoměn a jak jakýkoliv pohyb ve směnném kurzu odhadnout? To je samozřejmě mimořádně obtížné, navíc tyto krátkodobé spekulace většinou vyžadují značnou analytickou činnost a včasné reakce. Pro začátek se můžete začít řídit například těmito doporučeními:

  • Pokud se chystá fork, nebo se o rozdělení alespoň mluví, tak cena bitcoinu nejspíše klesne. Pamatujete si na dobu vzniku bitcoin cash a také na dobu, kdy se mluvilo o vzniku bitcoin gold? Tohle byly vždy situace, kdy krátkodobě cena spíše klesala.
  • Pokud vás překvapí politika v reálném světě, tak cena bitcoinu nejspíše poroste. Bitcoin rostl například v období prezidentských voleb a při politickém nástupu Trumpa. Stejně tak rostl při volbách o Brexitu, při dluhové krizi v Evropě. Kdykoliv jsou lidé nejistí  a kdykoliv je překvapí reálná politika, tak se uchylují k alternativním investicím, tedy k nákupu bitcoinů a kryptoměn. To následně vede k růstu jejich cen. Takže vyhlížejte nejisté situace ve světě a hned poté bitcoin prodejte. Je možné a pravděpodobné, že v tu chvíli bude jeho cena krátkodobě maximální. (Asi není nutné dodávat, že volby zastupitelstva v Horní Dolní není možné považovat za událost s celosvětovým dopadem.)
  • Sledujte Google Trends a jakmile lidé hledají "bitcoin" a další klíčová slova, tak cena bitcoinu nejspíš brzy poroste. Prostě klasický spekulativní růst, lidé zjišťují informace, nakupují stále víc a cena roste ještě víc. Jen pak musíte dobře odhadnout, kdy je zájem a cena na maximum, tehdy prodejte.
  • A pokud nějaká centrální banka nebo stát kryptoměny zakáže, tak pro jistotu bitcoin rychle prodejte, protože nejspíš jeho cena klesne a o dost. V současné době o regulaci bitcoinu a kryptoměn uvažují například i v americkém Fed, stejně tak ECB zvažuje, co si vlastně s krytotrhem počít. Pokud by tyto centrální banky bitcoin opravdu zakázaly, tak by to nejspíš mělo zásadní dopad na jeho cenu a na celkový rozvoj kryptoměn. Sledujte také, které tradiční burzy začínají nabízet například termínované finanční deriváty s bitcoinem, nebo které investiční společnosti začínají zahrnovat kryptoměny do investičních fondů. Čím víc se bude bitcoin rozšiřovat i do těchto tradičních investičních struktur, tím víc jeho cena nejspíše poroste.

Nekupujte to, nemá to žádnou cenu

Aby byly naše investiční strategie kompletní, tak je samozřejmě nutné zmínit i teorii, že bitcoin vlastně nemá žádnou cenu a celé je to jenom velká nafouknutá bublina. Což je validní teorie, kterou sice kryptonadšenci odmítnou a doloží to spoustou dalších faktů, na druhou stranu na tom ale něco bude. Však co je to vlastně bitcoin? Jen uměle vytvořená digitální měna a proč by mělo mít hodnotu něco, co hromady počítačů shrnuly v jakousi pochybnou adresu. Navíc opravdu je to bezpečné? Bitcoiny si nemůžete pojistit, nemůžete si s nimi koupit zmrzlinu v místní cukrárně, do peněženky si je taky nepřendáte, nájem tím nezaplatíte, tak k čemu to je. Pokud tomu nevěříte, raději to nekupujte.


Ať už se rozhodnete do bitcoinů investovat jakkoliv, tak hlavně pamatujte na základní poučku: do bitcoinu a kryptoměn všeobecně investujte pouze tolik peněz, kolik si můžete dovolit ztratit, aniž by to nějak výrazně bolelo.

Autor článku

Hana Bartušková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU