5 věcí, které nás štvou na úřadech

15.06.2018 | , Finance.cz
DANĚ


Státní správa je lehce přebujelá a místo jejího zeštíhlování se najímají další úředníci a vymýšlí další pravidla místo toho, aby se zeefektivnila a elektronizovala. Kterých 5 věcí vás na úřadě mohou naštvat?

Češi si neustále stěžují na stát, EU, školy, doktory, Slováky, Ukrajince i na Čechy. Tak se pojďme přidat a trochu té konstruktivní kritiky přidat na naši státní správu a úřady.

  1. Placení kartou - nemožné
  2. Daňové přiznání 3x jinak
  3. Džungle dotací dominuje
  4. Software starý jako Prehistoric
  5. Kde jsi Wi-Fi?
  6. Bonus: Armády úředníků

1) Nemožnost platit kartou na úřadě

V dnešní době se kartou dá platit téměř v každé sámošce, ale na mnoha úřadech stále se svojí platební kartou nepochodíte. Pokud tedy budete platit větší částku na úřadě, tak ji raději zaplaťte dopředu nebo si připravte hotovost a dejte si pozor, protože čeští kapsáři cítí vůni bankovky s Masarykem či Destinnovou na sto honů. Již několik let se ovšem blýská na lepší časy a letos by se dalo platit kartou za některé úkony na finančních úřadech, soudech, katastrech i na celní správě, ale to nám již slibují několik let.

2) Daňové přiznání a přehled příjmů a výdajů

Podnikáte a nebaví vás neustálé zadávání stejných údajů do daňového přiznání a následně do přehledu příjmů a výdajů pro Okresní správu sociálního zabezpečení a další přehled pro vaši Zdravotní pojišťovnu? Nemusíte se tím stresovat, stačí si zaplatit pár stovek, následně vyplníte pár kolonek a emailem vám následně všechny formuláře přijdou vyplněné. Ale proč tato placená služba musí suplovat kvalitní službu státu? Ve většině vyspělých zemí zvládne podat daňové přiznání za pár minut malý živnostník, továrník i ministr financí.

3) Džungle dotací a nabalené společnosti

Podávali jste si někdy žádost o dotaci? Nebo vás odradilo už papírování? Či jste všechny papíry pracně vyplnili a následně jste byli popotahováni za desetinnou čárku? Nebo jste raději zaplatili desetitisíce firmě, která vám zprostředkovala dotaci, a vy jste měli pokoj na podnikání? Ano, dotační programy by měly být přísné a měly by na ně dosáhnout převážně malí a střední podnikatelé s originálními nápady, které šetří náklady, životní prostředí a další složky.

Ale realita je odlišná. Na dotace jsou navázáni zprostředkovatelé, kteří v tom umí chodit a zajistí vám klid a servis. Tyto firmy si ovšem účtují většinou daná procenta z dotace. Ale neměl by stát vycházet více vstříc firmám, které jej kontaktují přímo bez zprostředkovatele? Nebo jsou dotace pouze pro vyvolené? Nejvíce se dotace projevují v zemědělství, kde se bez dotací nedá téměř existovat. Navíc jsou na dotace napojené velké společnosti, pro které je systém přívětivý. Větší se stává větším a malí zemědělci jsou postupně vytlačování na okraj nebo jsou za záhadných okolností pohlcení větší rybou. Kontrolu dotací raději necháme bez komentáře, stačí dodat, že Česku hrozí pokuta 7,5 miliardy Kč.


Čtěte také:

Přechod z invalidního důchodu do starobního: co byste měli vědět?

Studentům se daňové přiznání vyplatí

Státní svátky 2018: Kdy zůstanou obchody zavřené?


4) Software státní správy jako z devadesátek

Tak již jste se dostali před úředníka a vyřizujete si, co potřebujete a na obrazovce vidíte systém, který vám připomíná divoká devadesátá léta? Tak nebojte, nejste sami, na zastaralost softwaru napříč státní správou upozorňují IT specialisté již několik let. Navíc výběrové řízení často vyhrají společnosti, které nabízejí zastaralý software za přemrštěnou částku, nebo společnosti, jenž naroubují doplňky na starý software. Přitom propojenost softwaru mezi úřady, zrychlení komunikace a celková modernizace IT byla stěžejním tématem všech politických stran v minulých volbách. Ale zatím zůstalo jen u slibů..

5) Wi-Fi na některých úřadech nenajdete

Chcete se rychle připojit na internet prostřednictvím Wi-FI? Chcete si elektronicky zkontrolovat vaše daňové přiznání? Tak na některých úřadech budete mít smůlu, protože veřejná Wi-Fi prostě není dostupná. Někdy vám nezbude jiná možnost než si vytvořit hotspot nebo se odebrat do nejbližší kavárny.

6. Bonus - Armáda státních zaměstnanců

Každý přibližně 20. Čech pracuje pro stát. V současné době má ČR přibližně 450 tisíc státních zaměstnanců, na které ročně plyne přibližně 186 miliard korun. Toto číslo ovšem zahrnuje učitele, vojáky, hasiče i úředníky. Odůvodněné je nabírání nových učitelů, vojáků a hasičů, ale vláda rovněž nabírá stále nové a nové úředniky. To je pro soukromý sektor špatná zpráva, protože státní správa vysává jejich potencionální zaměstnance, protože Češi mají rádi jistoty ve státní správě, která by se spíše měla zefektivnit a zeštíhlit právě prostřednictvím nových informačních technologií a zjednodušením pravidel. Dle ekonomů to jde, například ekonom Pavel Kysilka pro ČT uvedl: „Dlouhodobě říkám, že můžeme bez problémů snížit zaměstnanost v oblasti státní byrokracie pod 50 procent dnešního stavu.“

Počet státních zaměstnanců a finanční prostředky vydávané na jejich platy

Počet státní zaměstnanců

Zdroj: Návrh státního rozpočtu 2018

I přestože se ANO tváří jako pravolevá strana, tak se spíše chová jako typická levicová strana, která navyšuje počty státních zaměstnanců i jejich platy. Nicméně dodejme, že růst mezd se týká téměř všech sektorů české ekonomiky a rovněž platy učitelů byly směšně nízké.

Za poslední 4 roky přibylo téměř 40 tisíc státních zaměstnanců a trend je i nadále rostoucí, což dělá ze státu již opravdu velkého molocha a vysoké výdaje za státní zaměstnance (které během 4 let narostly o téměř 50 miliard K4) mohou být za časů krize velkým břemenem. A to do našich počtů nezahrnujeme pracovníky krajů, měst a obcí, kterých je téměř 400 tisíc.

7. Bonus - úsměv není žádná šifra

Úředníci jsou často napomínáni za nepřívětivé a arogantní chování, ale poslední léta se mění i přístup na úřadech, kde jsou úředníci přívětivější a ochotnější (alespoň podle redakčních zkušeností). Jaké máte zkušenosti s úřady vy? A které body v našem seznamu chybí?

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ