Vody je málo. Prší dotace. Kde a o kolik můžete žádat?

04.07.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Lidé by k závlaze zahrad nebo splachování toalet měli využívat dešťovou vodu. Stát je proto motivuje dotacemi na nádrže na srážkovou vodu. V druhém kole Dešťovky je připraveno 240 milionů korun. O zhruba polovinu už domácnosti požádaly.

Vyplaceno zatím bylo 106 žádostí za 4,2 miliony korun. „Evidujeme celkem 2 447 přijatých žádostí za 117,5 milionů korun. Další stovky žádostí jsou v systému rozpracovány,“ uvedla Lucie Früblingová, tisková mluvčí Státního fondu životního prostředí, který program spravuje.

Podle ministerstva životního prostředí zažívá Česká republika nejsušší jaro a začátek léta za posledních padesát let. Prognózy hovoří o prohlubování sucha a zhoršování situace, což se negativně promítá do stavu podzemních a povrchových vod. Některé obce vyzývají občany, aby vodou šetřili, nenapouštěli například bazény. Pomoci by měla dešťová voda a její využívání na zalévání zahrad nebo splachování toalety.

Prší, ale jinak

„Sucho začíná být v České republice problém, protože se toto riziko desítky let podceňovalo. Jde především o zemědělské sucho, částečně hydrologické. Zatím není problém se zdroji pitné vody pro obyvatele,“ řekl Petr Havel, agrární analytik.

Primární příčinou je podle něho změna počasí, zejména jiné rozložení a intenzita dešťových srážek. „Celkový srážkový úhrn není většinu let nižší, ale srážky jsou v jiném období a mají jiný charakter. Z oblastí, které projevy sucha zásadně ovlivňují, je to zemědělství. A z něho především velké širé rodné lány – tedy nepřerušované plochy polí, kde se voda nemá o co zarazit, zachytit a vsáknout,“ dodal Petr Havel. Potíže způsobuje také stavebnictví. Zejména zastavování kvalitní zemědělské půdy.

Miliony korun z Dešťovky

Dotační program Dešťovka, který nyní běží už ve druhém kole, je namířen na majitele rodinných a bytových domů. Městům a obcím posílá rezort životního prostředí „velkou Dešťovku“ – 1,8 miliard korun z evropských fondů. 

První kolo pilotního programu na využívání srážkové a odpadní vody spustilo ministerstvo loni v dubnu. Vyčleněných 110 milionů korun si lidé rozebrali během několika hodin. Druhé kolo běží od září a je v něm připraveno dvojnásobné množství peněz. Polovina je vyhrazena pro lokality dlouhodobě postižené suchem.

 „Příjem žádostí o dotace z druhého kola programu Dešťovka stále probíhá. Kdo nemá v době sucha čím zalévat a zároveň chce ušetřit, neměl by váhat. V posledních týdnech evidujeme nárůst odeslaných i rozpracovaných žádostí a vyhrazené finance tak postupně ubývají,“ sdělil Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Prští Dešťovka - dotace na dešťovou vodu

(foto Shutterstock)

Schovat vodu na později

Domácnosti mohou dostat příspěvek na tři základní systémy: nádrž na srážkovou vodu na zalévání zahrady, nádrž na srážkovou vodu k zalévání i splachování v domácnosti a systém na recyklaci odpadní vody z domácnosti.

 „Dešťovka pokryje domácnosti až polovinu výdajů na zavedení systému využívajícího srážkovou či odpadní vodu, což může být podle zvolené varianty až 105 tisíc korun,“ vypočetl Richard Brabec, ministr životního prostředí.

Nádrže na srážkovou vodu majitelé domů ocení i při přívalových deštích, které jsou v jarních a letních měsících častější než v jiných obdobích. Voda z nich se do vyschlé půdy vsakuje jen těžko, zatímco nádrže na vodu naplní a vodu lze používat ještě několik týdnů poté.

Největší zájem je podle Státního fondu životního prostředí o dotované systémy na dešťovou vodu určenou pro splachování a současně zalévání zahrady, o které mohou žádat lidé z celé České republiky nikoli jen z oblastí postižených suchem. Z celkového počtu přijatých žádostí tvoří tyto žádosti zhruba 85 %. Žádost o příspěvek se podává elektronicky přes formulář na webových stránkách programu Dotacedestovka.cz.

Základem je pestrost krajiny

„Program Dešťovka vnímám jako prostředek k tomu, aby si společnost začala uvědomovat cenu vody. Na celkovou spotřebu vody v ČR ale zalévání zahrádek a splachování toalet dešťovou vodou nemá významný vliv. Základem je zvýšit pestrost naší krajiny, cokoli dalšího je podružné,“ uzavřel Petr Havel.


Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ