Češi zateplují. Na izolace domů je připraveno až 12 miliard korun

13.07.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Už pět let běží dotační program Nová zelená úsporám, v němž si lidé mohou říct o příspěvek na zateplení domu. Dotaci dosud získalo 28 tisíc žadatelů, mezi něž bylo rozděleno přes 6 miliard korun. Až dvojnásobnou částku chystají úřady na další čtyři roky.

Desítky tisíc domácností by v příštích letech mohly získat příspěvek na zateplení domu v řádu statisíců korun. Program Nová zelená úsporám podporuje také výstavbu energeticky úsporných domů a instalaci obnovitelných zdrojů energie.

Investice za 18,7 miliardy korun

Záměrem je snížení energetické náročnosti budov, úspora energií a snižování emisí vypouštěných do ovzduší. „Od roku 2014 se povedlo v konečné spotřebě ušetřit asi 3,36 PJ energie a snížit emise oxidu uhličitého o 384 tisíc tun ročně,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Za poslední čtyři roky rozdal program 6,4 miliardy korun. Se zhruba dvojnásobnou částkou úřady počítají na další čtyři roky. „Aktuálně jsme vyčíslili celkové investice do programu na 18,7 miliard korun. Jde však o předpoklad. Rozpočet závisí na skutečných ročních výnosech z prodeje emisních povolenek,“ dodal Richard Brabec. Právě z prodeje emisních povolenek je program financován.

Příspěvek na výkonnější fotovoltaiku

Nová zelená úsporám nyní běží v takzvané kontinuální výzvě, což znamená, že lidé mohou o dotaci požádat kdykoli. „Finanční prostředky nabízíme dlouhodobě za stabilních podmínek. Každoročně rozšiřujeme i spektrum podporovaných opatření v závislosti na rozvoji nových technologií,“ sdělil Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí, který program spravuje.

Loni například přibyla možnost získat podporu na zelené střechy nebo na systémy využívání tepla z odpadní vody. Velký zájem Státní fond životního prostředí eviduje o výkonnější fotovoltaické systémy, na něž mohou žadatelé získat až 150 tisíc korun. Pokud domácnost zkombinuje opatření z Nové zelené úsporám a zároveň požádá o kotlíkovou dotaci, dostane bonus 40 tisíc korun.

Jak zažádat o dotaci na zateplení

(foto: Shutterstock)

Vede zateplování domů

Podle Petra Valdmana roste také zájem o dotace na stavbu rodinných domů v pasivním standardu. Na ně program přispívá částkou až 450 tisíc korun. Ročně si o příspěvek řekne kolem 500 stavebníků. Domy vystavěné s podporou programu představují zhruba 3,6 % celkového počtu dokončených rodinných domů.

Největší zájem mají lidé stále o zateplování domů. „U zateplení domů, tedy fasády, stropů, podlahy nebo výměny oken a dveří, se příspěvek pohybuje v průměru kolem 250 tisíc korun. U bytových domů je to přes 820 tisíc korun,“ vyčíslil Petr Valdman.

Dotace se může vyšplhat až na 50 % z celkových výdajů na projekt. Nemusí přitom jít vždy o komplexní rekonstrukci domu. Na dotaci dosáhnou i majitelé, kteří plánují jen částečnou renovaci, například jen výměnu oken a dveří či částečné zateplení.

Šance do roku 2021

„Jde o dobře nastavený program, který je ve střední a východní Evropě zcela unikátní. Průběžný příjem žádostí, nízká administrativa a stabilní podmínky vytváří potřebou důvěru žadatelů,“ zhodnotil dotace Petr Holub, ředitel Šance pro budovy, aliance významných oborových asociací podporujících energeticky úsporné stavebnictví.

Nová zelená úsporám poběží až do roku 2021, případně do vyčerpání finančních prostředků. Lidé, kteří o dotaci uvažují, se mohou obrátit přímo na krajskou pobočku Státního fondu životního prostředí nebo na on-line poradenská centra na oficiálním webu programu.


Taky ušetřete: Jak šetřit doma vodou?

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ