Na co si při koupi letenek dávat pozor?

25.07.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Chodíme, jezdíme, plujeme, létáme. A poslední jmenovaná možnost je stále populárnější. Je to rychlejší a bezpečnější než ostatní varianty. A ceny letenek mohou být velmi nízké. I přesto bychom měli být při kupování letenek pozorní.

Jak si vlastně kupujeme letenky? Jsou dvě možnosti: buďto přímo u letecké společnosti, nebo u prostředníka, který letenky přeprodává. Obojí se většinou děje on-line.

Kdo dřív vrací…

Jedním z charakteristických rysů internetové koupě letenek u nás (ale nejen tohoto obchodu) je orientace na cenu. Koukáme po nejnižších cenách a nedíváme se na obchodní podmínky. V nich se ale může skrývat skutečně háček, který nám může trochu provětrat peněženku. Jste-li totiž z jiných e-shopů zvyklí, že můžete zboží do 14 dnů vrátit bez pokuty a všechny peníze jsou vám vráceny, u letenek to neplatí. Všechny letecké společnosti tento postup nemají stejný, ale většinou je vrácení letenky zpoplatněno. O část peněz tedy přijdete, pokud si cestu rozmyslíte a letenku vrátíte.

Pro tento případ odborníci doporučují pečlivě si prostudovat obchodní podmínky on-line prodeje letenek. Tam najdete, za jakých podmínek se dá letenka stornovat a jaké možnosti jsou přebukování letu na jiný termín. V každém případě zde roli hraje čas. Čím dřív s požadavkem změny přijdete, tím máte větší možnost, že dostanete původní tarifní třídu a nebudete si muset přikoupit třídu vyšší.

Výhoda internetu

Cena letenky je samozřejmě tvořena několika faktory, ale spotřebiteli, tedy vám musí být naprosto jasně sdělena konečná cena, ke které se už nic nepřipočte.

Základ tvoří tarif, cenu také ovlivňuje bukovací, tedy knihovací třída – tu vyjadřuje písmeno. Čím je tarif nižší, tím jsou logicky přísnější pravidla pro vrácení, nebo výměnu letenky. Pokud jsou letenky opravdu velmi levné, nelze s nimi už dělat vůbec nic. Znamená to, že je po koupení nemůžete ani vyměnit, ani vrátit, nepodaří se vám změnit ani datum odletu.

Jak asi všichni víme, na konečné ceně letenky ještě nejsme. Dále totiž do konečné sumy vstupuje palivový poplatek a servisní poplatek. Ten druhý jmenovaný si započítávají letecké společnosti a zprostředkovatelé. Když si ale kupujete letenky on-line, suma servisního poplatku vás přijde až o 50% levněji.

Jak koupit levné letenky

(foto: Shutterstock)

Kdy nakupovat?

Na otázku v titulku je naprosto jasná odpověď: co nejdřív můžete, letenky se začínají prodávat dva až šest měsíců před odletem. Cena letenky totiž není stabilní. Začíná na nenižších hodnotách, protože letadlo ještě není obsazené. A čím víc přibývá pasažérů, tím víc hodnota letenky stoupá. Je tedy zřejmé, že nechat si nákup na poslední chvíli se prodraží. Samozřejmě jsou také last minute letenky, ale je jich jen pár a prodávají se v omezeném časovém úseku – nemůžete se spoléhat, že se strefíte právě do chvíle, kdy budou poslední místa na prodej. Ale pokud ano, počítejte s tím, že budete muset ihned zaplatit, jinak o místo přijdete.

Co ještě nezapomenout?

Letecké společnosti i zprostředkovatelé nabízejí mimo letenky i doplňkové služby. Je to třeba cestovní pojištění nebo pojištění storna letu. A někdy bývají tyto doplňky rovnou zahrnuty v ceně letenky. Je tedy dobré si prohlédnout, zač vlastně platíte a pokud připojištění a další služby nechcete, odklikněte si je.

Poraďte si:

  • Je docela možné, že letenka oběma směry vás v některých případech přijde levněji než jednosměrný lístek. Kupte si zpáteční a využijte jen jednu cestu
  • Potřebujete skutečně kufr, nepostačí příruční zavazadlo? Ušetříte peníze i čas.
  • Jestliže je let zrušen nebo zpožděn nebo je poškozeno zavazadlo obracejte se na aerolinie, i když jste si letenku nekupovali přímo u nich, ale třeba u prostředníka.

Čtěte také:

Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel