Měníte práci? Víte, na co si dát pozor?

30.07.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Firmy shánějí zaměstnance, dokonce se o ně přetahují a lákají je na nejrůznější benefity. Jak nenaběhnout a využít opravdu dobrou nabídku?

Možná i vám zazvonil telefon a paní z oddělení HR se zeptala, jestli byste si neudělali chvilku čas a vyslechli si nabídku konkurenční firmy. Vyhlédla si právě vás, protože jste prostě nejlepší a chce vás. Zlomí vás lepší finanční nabídkou, nebo autem fulltime, či více dny dovolené? Nebo vším dohromady? A bude to stát skutečně za to?

Stres v práci

(foto: Shutterstock)

Víme, kam odcházíme?

Měli bychom vědět, do jakého podniku odcházíme, jakou má firma reputaci, úspěch a pro koho vlastně pracuje. Přece znáte pár lidí, co u nich pracují, krom toho existují sociální sítě, kde se můžete leccos dozvědět. Abychom pak nebyli překvapeni, že se neztotožňujeme s obchodní a třeba i politickou filozofií firmy. Půjdeme tedy tam, kam vidíme i my sami nějaký smysl práce.

V zaměstnání trávíme většinu všedního (a někdy i svátečního) dne. Měli bychom být tedy s prostředím, klimatem, atmosférou spokojeni. V opačném případě by nás pobyt tam, mohl zavést na psychiatrii. Poznáte to podle úrovně oblékání, komunikace mezi lidmi, klidně si zajděte na toalety, které vám zaměstnaneckou úroveň významně přiblíží. A nezapomeňte, že každý podnik je jiný, preferuje rozdílné hodnoty a firemní kulturu.

V práci trávíme obvykle alespoň třetinu dne a je víc než důležité, abychom se tam cítili spokojeně. Proto si vybírejte firmu, kde na vás už na první dojem dýchne příjemná atmosféra.



Vedoucí, kolektiv a jasná čára

Šéf je důležitá, možná nejdůležitější osoba. Nutně s ním nemusíte chodit každý večer na panáka, abyste projevili loajalitu. Když ale nenásilně vyvoláte dojem, že se na vás může spolehnout a přitom si vás vážit, bude to dobrá cesta. Nepřetvařujte se, ani si na nic nehrajte. Divadlo se nedá hrát každý den. Buďte přirození a budete možná skutečně spokojeni a váš šéf taky.

Zpravidla člověk nastupuje do nějakého kolektivu a je spíš náhoda, že v něm někoho bude znát. Čeká vás tedy budování nových vztahů s kolegy. To je někdy příjemné, někdy méně. Odborníci doporučují nebýt uzavřený, ale na druhé straně si nenechat otvírat dveře do svého soukromí a zpočátku se ani nezajímat o soukromí druhých. Neznáme je.

A podobné je to i s pracovním zápalem. Šéf vám může říct, že za takovou mzdu očekává, že budete pracovat 25 hodin denně. Pokud se nechcete stát novodobým otrokem, slušně, ale rázně se proti tomu postavte a argumentujte osobními zájmy a potřebou odpočinku. Abyste další den mohli opět podat stoprocentní výkon.

S nabízenou mzdou se také podívejte na nabízené benefity: stravenky, telefon, notebook, homeoffice – to už je standard. Možná ale víc oceníte masáže, nebo relaxační pobyty.

Naučím se tady vůbec něco?

Ve firmě by měla panovat otevřená atmosféra, lidé by si měli naslouchat a společně řešit problémy. To je jako z učebnice, ale firmy se o to alespoň mohou pokusit. Jinak z vás totiž mohou jen vyždímat vaši sílu a energii a zcela vyčerpaného vás pak nechají být. Proto je dobré se sama sebe zeptat, jestli je ve firmě prostor na osobní a kariérní rozvoj a jestli zde mohu vlastně kariérně postupovat. V opačném případě by to asi byl jen ztráta času a sil. Odborníci také radí si zjistit, jestli firma při obsazování manažerských míst hledá nejprve ve vlastních řadách. V opačném případě je totiž možnost růstu opravdu silně ohrožena.

No a závěrem – dobře si to rozmyslete. Dělat změnu jen proto, že vás včera naštvala kolegyně v kafetérii je nesmysl, kterého byste mohli dlouho litovat.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel