Jak dlouho trvá, než se převedou peníze z banky do banky?

06.08.2018 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Elektronické převody peněz mezi bankami jsou dnes samozřejmostí a nejspíše si bez nich již neodkážeme tok našich financí představit. Je asi jasné proč – nepotřebujeme hotovost.

To se samozřejmě nevztahuje jen na běžné nakupování. Elektronicky platíme účty za energie, volání, satelit i nájem. Jistě víte, co jsou lhůty splatnosti. Je to termín, kdy musí být peníze na účtu příjemce. Jinak nastanou nepříjemnosti. A aby se tak nestalo, nesmíte na platbu zapomenout. Ale háčků při bankovním převodu je trochu víc.

Máte s bankou důvěrný vztah? Nebo po vás v bance neštěkne ani pes?

Důvěra

Zdroj: Shutterstock

Převod ve stejné bance

Zcela zásadní věcí je, že převody peněz mezi bankami se dějí v pracovní dny. Když tedy zadáte příkaz v sobotu, peníze se hned nepřevedou.

Převod peněz v rámci jedné banky je ideální případ a probíhá to rychle. Převod totiž nemusí být uskutečněn přes systém spojující všechny banky. Platbu si zpracovává jediná banka. Peníze z jednoho bankovního účtu přesune na účet druhý, který také spravuje. Děje se to automaticky. Tyto převody jsou samozřejmě nejrychlejší, převod trvá skutečně sekundy, záleží na bance, jestli to bude okamžitě, nebo až za chvilku, některé banky účtují mezi jednotlivými účty pouze během pracovní doby, takže si dejte pozor na noční převody. Peníze se možná převedou až ráno, tuto informaci najdete na stránkách své banky.

Občas se stane, že vám příjemce nabízí na výběr několik bank. Rozhodnutí je jasné – pošlete je na účet stejné banky, kterou máte vy. Peníze můžete odeslat třeba i přímo v den splatnosti a pár minut před půlnocí. Přijdou v určeném termínu a často bývají poplatky za takový převod nižší, nebo je banky vůbec nevybírají. Jedinou výjimkou může být odstávka elektronického systému banky, ale na tu byste měli být předem upozornění a většinou netrvá déle než 24 hodin.

Ach ty všední dny…

Banky většinou nabízejí datum, kdy mají převod uskutečnit. Většina z nás ale navazuje kontakt s bankovnictvím, když se termíny splatnosti blíží. Takže chceme, aby peníze odešly hned. A pokud je všední den, převod se uskuteční. Finance poslané přes internetové bankovnictví jsou totiž převáděny pouze ve všední dny. Měli bychom s tím počítat, například proto, že následující den může být sobota, tedy víkend, anebo svátek. Bankovní převod se kvůli tomu prodlouží.


Čtěte také:

Jaké stavební spoření vybrat pro děti a studenty?

Jak ušetřit peníze při výběru z bankomatu?


Mezibankovně do 24 hodin - snad

Obecně by mělo platit, že banky by měly peníze převést do 24 hodin. Nemusí to být pravda, záleží i na tom, v jaký čas peníze odešlete. Některé banky peníze převedou takřka hned, pokud převod zadáte do poledních 12 hodin (Air bank, Česká spořitelna, ČSOB), jiné do 8 hodin ráno (mBank) a některé vám tuto možnost vůbec neposkytnou. Otázka samozřejmě zní, proč to tak dlouho trvá? Vždyť fyzicky ty peníze nikdo nikam nepřenáší. To určitě ne.

Ale každá odeslaná platba musí být zkontrolována mezibankovním systémem CERTIS, který zaštiťuje Česká národní banka. A CERTIS zvládne zpracovat cca 1,5 milionu transakcí za hodinu. Jde to naprosto automaticky, ale jen v pracovních dnech od 0:00 do 16:00 hodin. A tady je ta brzda. Všechny platby odeslané po 16. hodině musí čekat. No a banka je v oné čekací lhůtě s největší pravděpodobností nějakým způsobem zužitkuje, ale pak je vzorně vrátí, aniž byste to tušili.

Některé banky si i tak dávají na čas a do 24 hodin nestihnou peníze převést a zcela zaúčtovat. Podle zákona a evropské směrnice se musí peníze zaúčtovat do druhého pracovního dne. Svátky, soboty a neděle se do této lhůty nepočítají, dejte si proto pozor například na převody peněz koncem roku.

Zn.: Expres

Pokud na platbu spěcháte, můžete využít nadstandard své banky, tedy expresní platbu. Peníze pak budou skutečně a zaručeně ještě tentýž den na kontě příjemce. Poplatky se však budou moci pohybovat i ve stovkách korun. A opět musíme zopakovat - u některých bank se cena odvíjí od hodiny, kdy příkaz provedete. Dopoledne to ještě mohou být desetikoruny, ale jakmile se začne po poledni blížit čtvrtá hodina (nezapomeňme, že CERTIS v šestnáct hodin končí, a zapojuje se až o půlnoci), bude vás stát poplatek v řádu stokorun. Nicméně s rostoucí poptávkou po elektronických platbách snad budou takovéto převody vyřizovány bleskově snad už brzy a nejedná se o hudbu daleké budoucnosti.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 47 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ