Vyjde letos dovolená v cizině dráž, či levněji?

09.08.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Ti, kteří se z dovolené v zahraničí vrátili, už to vědí. Pro ty, co se na ni chystají, to je příjemná zpráva: V oblíbených zemích na dovolené ušetříme.

Do zahraničí cestuje na dovolenou každý rok více a více Čechů. Ve srovnání s loňským rokem je tu ale jeden velký bonus – dovolená nás vyjde levněji. Nejvíce pak v afrických destinacích - Egyptě a Tunisku. Dále zlevnily dovolené v Turecku, Chorvatsku a Slovensku.

Řízky nechte doma a užívejte si zahraniční kuchyni

Italská kuchyně

Zdroj: Shutterstock

Jsme na tom lépe – cestujeme více

Podle rozboru UniCredit Bank jsou na tom čeští turisté vůbec nejlépe za posledních několik desítek let. Loni o prázdninách v zahraničních destinacích rekreovalo necelých 5 miliónů Čechů, letos to má být až o 15 procent více. Podle analytiků banky je to způsobeno klesající nezaměstnaností a vzrůstajícími mzdami. Loni navíc pomohl konec intervencí České národní banky, které uměle oslabovaly kurz české koruny. Ta posléze posílila, zvedla se kupní síla Čechů. Za stejné peníze si tedy naši turisté mohli v zahraničí dovolit koupit více.

Loni navštívilo nejvíc českých turistů tradiční Chorvatsko, pak Itálii a Slovensko. Dalšími oblíbenými zeměmi v řadě jsou Rakousko, Řecko a Španělsko.

TIP: Kolik stojí cesta autem do Chorvatska

Kupní síla Čechů roste

Naše tisícikoruna má v průměru hodnotu 973 Kč. Loni to bylo 853 Kč, což znamená nárůst o 120 Kč. Je to tedy velmi solidní dobrý růst kupní síly české koruny. Dobrou zprávou pro české turisty je, že z počtu jedenácti nejnavštěvovanějších zemí se počet těch, vůči nimž Česko cenově zaostává, zúžil o dvě na celkových šest. Kde tedy nakoupíme levněji než doma? Je to celkem 5 z 11 zemí: Bulharsko, Turecko, Maďarsko, Chorvatsko a Slovensko. Na špici je přitom Bulharsko, ve kterém má českých 1 000 Kč hodnotu 1 466 Kč, na druhém místě je Turecko, kdy za tisícovku nakoupíte za 1 440 Kč, tedy o 440 Kč zboží nebo služeb více než doma.

Přesto je ve srovnání s loňským rokem rozdíl v cenách asi poloviční, což se nejvíce projeví ve Francii, kde má tisícovka hodnotu zhruba 660 Kč. Za 670 Kč pak můžete očekávat služby a výrobky v sousedním Rakousku. Třetí nejhorší zemí z hlediska české koruny je pro nás Německo. Tam tisícovka nevyjde víc než na 690 Kč.

TIP: Kolik stojí cesta autem do Itálie

Dovolené zlevnily o více než 7 %

I když se některým Čechům mohou zdát zahraniční dovolené stále drahé, tak meziročně jsou levnější o 7,40 %, pokud tedy hovoříme o oblíbených destinacích Čechů. UniCredit Bank sledovala 11 zemí a ve všech se nabízely levnější pobyty než minulý rok.

V Tunisku o 22,30 %, Egyptě o 21,20 %, Turecku o 18,40 %, Maďarsku o 7,90 %, Řecku 7,60 %, v Itálii o 7,50 %, Chorvatsku o 7,20 %, Německu a Španělsku o 6,70 %, ve Francii o 6,60 %, Bulharsku o 6,40 %, Rakousku o 6,00 % a na Slovensku o 5,70 %.

Průměr tedy činí zmíněných 7,40 %. 

Do uvedeného průměru nejsou započítány Čechy hojně navštěvované africké země Egypt a Tunisko, kde si pro nás ceny polepšily asi nejvíce – více než o pětinu. Podobné je to s Tureckem, které je mezi našimi turisty také velmi vyhledávanou dovolenkovou zemí.

Proč právě na severu Afriky a v Turecku? Podle odborníků je v uvedených zemích patrný dlouhodobý pokles hodnoty domácích měn a naopak velmi rychlý růst spotřebitelských cen zboží a služeb. Znehodnocení měny se přičítá hlavně nestabilitě, a to bezpečnostní i politické. Dalším faktorem je oslabení dolaru vůči euru.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Spotřebitel