Jak hypotéky reagují na změny sazeb ČNB?

09.08.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Hypoteční sazby zůstaly červnovým zvýšením úrokových sazeb prakticky nedotčeny. Před pár dny však ČNB sazby opětovně navýšila. Jak se tyto kroky centrální banky promítnou v sazbách hypoték?

Ačkoliv ČNB na konci června rozhodla pro zvýšení úrokových sazeb, hypoteční sazby zůstaly v červenci prakticky na červnových hodnotách, nebo dokonce mírně poklesly. Tento vývoj je neobvyklý, banky zpravidla na růst sazeb a zdražení zdrojů reagují zvyšováním sazeb komerčních úvěrů poskytovaných klientům, jak ilustruje následující graf. Tentokrát to bylo jinak. Několik málo bank sazby zvýšilo, většina však ponechala hypoteční sazby bez změny a pár bank dokonce hypotéky zlevnilo.

Jak ČNB ovlivňuje hypotéky

Hypotéky s nízkým LTV v červenci mírně zlevnily

Titulní index GOFI 70 mapující napříč trhem průměrnou nabídkovou sazbu hypoték s LTV do 70 % v červenci meziměsíčně klesl z 2,54 % na 2,52 %. Podobně tomu bylo i v případě hypoték s 80% LTV. Index GOFI 80 klesl z 2,57 % na 2,55 %. Vedle toho index GOFI 85 stagnoval na 3,21 % a GOFI 90 stoupl z 3,30 na 3,32 %.

Jak ČNB ovlivňuje hypotéky

Důvodem této rozkolísanosti je nové doporučení ČNB, které od října zavádí striktní pravidla pro posuzování příjmů žadatelů o hypotéku a některé banky se snaží přechodného období využít k navýšení tržních podílů - sazby hypoték nemění, nebo dokonce v rámci akcí snižují - a konkurenty tím tak trochu drží v šachu.


Čtěte také:


ČNB opět zvedla sazby. Jak zareagují hypotéky?

Na začátku srpna (2. 8.) však ČNB opět zvýšila sazby, což se opět negativně propsalo do ceny zdrojů, jak ilustruje následující graf vývoje 3 a 5letých úrokových swapů (IRS), které je možné vnímat jako benchmark ceny, za kterou si banky mohou na mezibankovním trhu dlouhé peníze obstarat.

Jak ČNB ovlivňuje hypotéky

Tlak na udržení marží bude v nynějším velmi silném konkurenčním prostředí ještě větší a o tom, kam se hypoteční sazby posunou dál, bude rozhodovat to, jak se jednotlivým poskytovatelům podařilo naplnit jejich pololetní cíle. Pokračující dvojí přístup v cenotvorbě – zdražování, zlevňování (skrze časově omezené akční nabídky) – proto není vyloučený.


Zdroj: GOLEM FINANCE, www.hypoindex.cz, www.patria.cz

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ