Sháníte ještě dovolenou? Pojďte na to od lesa

09.08.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Vyrážíte na dovolenou na poslední chvíli? Máme pro vás rady a tipy, jak co nejvíce ušetřit. Někteří můžou dokonce cestovat zadarmo.

Letní prázdniny se přehouply do své druhé poloviny, nicméně pro ty, kdo ještě chtějí vybrat dovolenou, to stále nemusí být žádná velká překážka. I na poslední chvíli lze letní cestu vymyslet tak, aniž byste museli investovat extrémně vysoké náklady. Připravili jsme pro vás pár tipů, jak chytře naplánovat volno klidně pár dní před odjezdem, a přitom cestovat výhodně a bez vybrakování peněženky.

1. Nesmrtelné srovnávače

Pokud zvažujete cestovat na vlastní pěst, jedněmi z prvních webů, kam by měla směřovat vaše pozornost, by měly být online srovnávače. Tito pomocníci pomůžou vyhledat a zvolit nejvýhodnější variantu, ať už se jedná o ubytování či třeba dopravu. V případě hotelů nebo dalších typů ubytování patří mezi aktuálně nejpoužívanější služby Trivago nebo HotelsCombined, pomůže taky Kayak.com a osvědčený TripAdvisor. Služeb, které sledují a srovnávají ceny letenek je nespočet, nejlépe hodnocenými jsou v poslední době asi Skyscanner, Azair, zmíněný Kayak a jeho dceřinný projekt Momondo. Spousta webů také upozorňuje na akční ceny dopravců, například Cestuj levně nebo Zaleť si. Méně znamým a rozhodně zajímavým serverem je určitě Hipmunk.com, a to proto, že srovnává nejen ceny, ale také palubní služby leteckých společností pro konkrétní lety. Tedy například využití wifi, USB portu, prostor na nohy, občerstvení či možnosti zábavy.

Cenu autobusů srovná aplikace CheckMyBus a pokud se rozhodujete mezi autobusem, vlakem nebo letadlem, tak by vám mohl pomoct web Goeuro, který porovná cenu i délku cesty a doporučí nejlepší variantu i s konkrétním dopravcem.

Jak ušetřit na dovolené - srovnávače cen, aplikace, last minute

Zdroj: Shutterstock

2. Nezapomeňte využít zaměstnanecké benefity

Pokud vám zaměstnavatel nabízí firemní benefity, zkontrolujte si, jestli některý z nich nemůžete využít na cestování. Tím nejčastějším případem bude asi zaměstnanecký příspěvek na dovolenou. „Jde o daňově zvýhodněný benefit, který může zaměstnavatel dobrovolně poskytnout. Musí být ve formě nepeněžního plnění a nesmí přesáhnout 20 000 Kč za rok. Výhodou ale je, že se vztahuje i na rodinné příslušníky zaměstnance,“ říká Zbyněk Vystrčil ze společnosti Edenred, která se na zaměstnanecké benefity specializuje.

„Příspěvek je ale možné využít vždy jen na celý balíček obsahující ubytování. Nemůžete tedy zaplatit pouze dopravu, třeba letenku. Přijímá je však celá řada cestovních agentur na rozličné zájezdy a mnoho hotelů v ČR na platbu za ubytování,“ dodává Vystrčil. Zaměstnavatelé řeší často tento příspěvek formou benefitních karet či poukázek, které se nevážou jen na úhradu dovolené. Lze s nimi hradit třeba vstupenky na kulturní či sportovní akce včetně letních festivalů, vstupy do fitness center a aquaparků, ale i lázeňské wellness pobyty. Provozovny, které tyto benefitní karty a poukázky přijímají, snadno dohledáte na webu poskytovatele daných benefitních systémů. „Společnost Edenred má ve smluvní síti více než 15 000 míst po celé republice,“ uzavírá Vystrčil.

3. Last minute stále v kurzu

Ne všichni jsou dobrodružné povahy nebo mají čas naplánovat si dovolenou po vlastní ose. Pokud patříte mezi cestovatele, kteří se plánováním nechtějí zdržovat či upřednostňují kompletní servis, můžete pořád ještě vsadit na služby různých cestovních kanceláří. Ty i s blížícím se koncem léta nabízejí pořád Last Minute zájezdy za výhodné ceny, které začínají klesat asi měsíc před odjezdem či odletem. Výběr dovolené je pak sice trošku pod tlakem, protože cestovky doprodávají poslední nezaplněné kapacity, kompenzací je ale právě cenová úspora. Dle statistik cestovních agentur je sice zájem o cestování letos výrazně vyšší než vloni, prodejci zájezdů se ale poptávce přizpůsobili.

„Cestovní kanceláře navýšily kapacity Last Minute zájezdů zhruba o pětinu ve srovnání s loňským rokem. Turisté by tak zájezd na poslední chvíli měli bez problému sehnat,“ komentuje situaci Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která sdružuje zájezdy od stovek prověřených prodejců. Průměrná cena Last Minute dovolené v červenci byla podle něj kolem 12 723 korun na osobu, což je podobná částka jako v loňské sezoně.

4. Je ti pod 30? Cesta může být i zadarmo

Plánovači dovolené, kteří ještě nepokořili věkovou hranici třiceti let, se mohou po České republice i do zahraničí podívat dokonce téměř zdarma. Umožňují to různé mládežnické organizace, které zprostředkovávají evropské workshopy, kurzy, výměny či krátkodobé stáže. Nejčastěji jsou pod hlavičkou programu Erasmus+. Vyžadují však značnou participaci účastníků, většinou se věnují konkrétnímu společenskému tématu a mají stanovený program a věkové omezení. Je nutné se na ně přihlašovat, takže musíte počkat, zda se ocitnete právě vy na seznamu vybraných. Proto je lepší takovou cestu plánovat spíše v případě single cestování. Pokud jste ve výběru, většinou to funguje tak, že vám daná pořádající organizace zajistí jídlo i ubytování na místě a proplatí cestovní náklady do určité hodnoty. Projekty lze hledat třeba na webu organizace Mladiinfo, ECMB (Evropské centrum mládeže Břeclav) nebo Inex – Sdružení dobrovolných aktivit. Najdete však mnoho dalších.

5. Počítejte náklady

Pokud se rozhodnete nevyrazit na organizovaný zájezd, ale spíše se vydat někam s vlastním programem, posledním krokem k úsporám může být dobrý plán. A tímto plánem nejsou myšleny pouze propočty nákladů na cestu a ubytování, ale také odhad útraty přímo na místě. Vyhnete se tak případu, kdy vychytáte super akční letenky či jízdenky, nicméně v dané destinaci utratíte potom mnohonásobně více jen za jídlo nebo vstupy na památky.

Proto je dobré si ještě před rezervací hotelu nebo plánováním trasy zjistit na internetu přibližné ceny atrakcí, které byste chtěli navštívit, možnosti zvýhodněných cen, uplatnění slev a poukázek, v případě cesty do zahraničí taky ceny základních potravin, ceny v restauracích, apod. Takové informace často poskytují weby cestovních kanceláří nebo různé cestovatelské blogy. První pomocnou rukou může být třeba i srovnávač cen v zemích OECD. Ten srovnává cenu za stejný objem zboží v různých státech, přičemž stát, se kterým srovnáváte, má vždy hodnotu 100, a ostatní jsou k ní poměřovány. Podle údajů z června 2018 by tedy pro Čechy bylo nejlevnější zdržovat se v Turecku, Maďarsku, Polsku či Litvě, naopak nejdražší by byl Island.

Zdroj: Edenred


Čtěte také:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel