8 tipů, jak nenaletět šmejdům v energetice

10.08.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Mezi podomními prodejci nejsou jen zástupci dodavatelů, ale také zprostředkovatelé elektřiny nebo zemního plynu. Pro ně platí jiná pravidla než pro obchodníky s energiemi. Stačí jeden podpis a může se roztočit kolo potíží. Tady je 8 tipů, jak se bránit a nenaletět.

Podle Energetického regulačního úřadu roste počet případů, kdy se obchodník nebo zprostředkovatel nechová poctivě. Už několik let jsou evergreenem LED žárovky rozdávané jako dárky k uzavřené smlouvě. Obchodníci sice tvrdí, že je rozdávají zdarma, ve skutečnosti si je lidé kupují, i když za symbolickou korunu.

Pokud později od smlouvy na dodávky energií odstoupí, prodejce po nich chce žárovky uhradit a požaduje za ně i několik tisíc korun. Přibylo případů, kdy dodavatelé předali pokutu rovnou inkasním agenturám, jež se snažily vzbudit dojem, že zahájí exekuci do 48 hodin.

Lidé jsou poté bombardováni SMS zprávami, doporučenými dopisy nebo telefonáty. Ačkoli dodavatelé či inkasní agentury nejsou v takových případech v právu, dokáže takové jednání znepříjemnit život. Podobným potížím se vyhnete, pokud budete obezřetní.



Nepodepisujte smlouvy ve dveřích

„Nejzásadnější rada zní: nikdy nepodepisujte nic, co jste si důkladně nepřečetli a úplně nepochopili. Pokud vás někdo osloví po telefonu, doporučujeme veškeré nabídky odmítnout a nechat si návrh smlouvy zaslat písemně,“ konstatuje Vladimír Outrata z Energetického regulačního úřadu. Zároveň se do ničeho nenechte nutit. Jestli o změně dodavatele elektřiny nebo zemního plynu uvažujete, nejdříve si prostudujte nabídky na trhu a svobodně se rozhodněte pro tu nejlepší.

Dodavatel, nebo zprostředkovatel

Zajímejte se, zda u vašich dveří stojí s nabídkou v ruce dodavatel nebo zprostředkovatel. Je v tom velký rozdíl. Dodavatel je obchodník s energiemi, vlastní licenci na dodávky. Zprostředkovatel jen přeprodává nabídky jednoho nebo více dodavatelů. Pro každého platí jiné předpisy. Jedním z posledních trendů je „exkluzivita ke správě vašeho odběrného místa“ – pokud ji dodavateli udělíte, vzdáváte se práva na vlastní volbu dodavatele po sjednanou dobu.

Rizikové aukce

Se zprostředkováním elektřiny nebo plynu souvisí i další fenomén energetického trhu – aukce. „Podnikatel spotřebitelům slíbí zprostředkování výhodné aukce. Výsledkem má být lepší cena za energie. Nechá je podepsat papír, o němž tvrdí, že je to nezávazný doklad. Ve skutečnosti je uzavřena smlouva o zprostředkování a spotřebitel může být sankcionován, pokud se rozhodne smlouvu s vítězným dodavatelem neuzavřít,“ říká Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Převleky podomních prodejců

Podomní prodejci jsou vynalézaví, a tak se často vydávají za pracovníky velkých dodavatelů, případně za pracovníky Energetického regulačního úřadu nebo České obchodní inspekce. Tyto úřady energie neprodávají ani nekontrolují faktury nebo elektroměry. Pokud podomní prodejce tvrdí, že je od vašeho dodavatele, ať se prokáže průkazem, jehož totožnost si můžete ověřit na zákaznické lince.

Na co si dát pozor u prodejců elektřiny

(foto: Shutterstock)

Odsouhlaste reklamní sdělení

Jestli se vaše e-mailová schránka plní nevyžádanými nabídkami a už potřetí za den vám volá prodejce, který vám nutí levnější zemní plyn, ptejte se, odkud má kontakt a zda získal váš souhlas se zasíláním obchodních údajů. Pokud souhlas nemá, můžete se obrátit na Úřad pro ochranu osobních údajů.

Smlouva, kterou jste neviděli

Nezavazujte se k podpisu smlouvy, kterou zatím nemáte k dispozici. To se týká hlavně takzvaných distančních smluv uzavíraných po telefonu – pozor na každé ano, které do sluchátka sdělíte. Smlouvu lze totiž uzavřít i telefonicky. Nikdy nepodepisujte nic, co jste nečetli nebo nepochopili.

Odstupte do 14 dnů

Pokud nátlaku podomního prodejce podlehnete a vzápětí si vše rozmyslíte, neotálejte. Od smlouvy na dodávky energie, kterou jste uzavřeli mimo provozovnu, můžete podle občanského zákoníku bez sankcí odstoupit do 14 dnů od data uzavření. Když termín nestihnete, můžete smlouvu vypovědět do 15. dne po zahájení dodávek, a to podle energetického zákona.

Spory hned řešte

Když se s dodavatelem nebo zprostředkovatelem dostanete do křížku, případ hned řešte. „Jestli dodavatel nereaguje nebo vy s navrhovaným řešením nesouhlasíte, obraťte se na Energetický regulační úřad. Pokud jde o problém se zprostředkovatelem, pomoci může Česká obchodní inspekce,“ upřesňuje Vladimír Outrata. Ve chvíli, kdy se nepodaří spor s podnikatelem vyřešit smírnou cestou, můžete se obrátit na mimosoudní řešení sporu při České obchodní inspekci. „Tato služba je bezplatná,“ uzavírá Lukáš Zelený.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ