Jak si naplánovat termín dovolené podle svých představ

30.08.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Je lepší si koupit letní dovolenou jako first minute už v zimních měsících, nebo čekat na poslední chvíli, až spadnou ceny? A pokud se rozhodnu pro druhou možnost, musí mí nadřízený dát dovolenou?

Budeme se orientovat podle dětí, které mají svou „dovolenou“ o letních prázdninách. Volna si tedy užívají dva měsíce od července do srpna. V té době také lidé s rodinami žádají o dovolenou nejčastěji. Kdyby ovšem vyhověli všem, tak se ekonomika zastaví, protože pracovat nebude téměř nikdo. Proto o dovolené vždy rozhoduje nadřízený, který musí zajistit, aby firma (ale i státní instituce) fungovala i o prázdninách. Může se tedy stát, že vám termín dovolené neschválí, i když právě v oné době jste vyhledali fantasticky levnou nabídku. Je proto dobré o volno zažádat včas a taky mít s nadřízeným pokud možno dobré vztahy.

Prázdniny se blíží

Ceny v oblíbených letoviscích bývají zpravidla nejvyšší už od konce června a někdy ještě i dva týdny v září. Předtím a potom jsou nabídky cenově výhodnější. Je to logické, letoviska tak chtějí nalákat klienty mimo nejfrekventovanější prázdninové měsíce. Jestliže ale chcete vyrazit třeba počátkem června se svými dětmi, raději to nejprve zkonzultujte v jejich škole. Někteří ředitelé totiž tento postup „předčasných prázdnin“ odmítají respektovat z obavy, že by se jim vylidnily třídy. Škola by měla udržovat nějakou disciplínu a prázdniny začínají 1. července a ne 1. června.

Jak víme, na začátku prázdnin jsou dva dny svátků. Pokud vyjdou na všední dny a vy si k nim přidáte tři dny dovolené, vykouzlíte týden volna. Tímto způsobem ale uvažují všichni, takže si volno u šéfa zajistěte s potřebným předstihem.

Přijeď, nestíháme…

Tak se to povedlo. S rodinou jste zvedli kotvy a odjeli za zaslouženým odpočinkem. Jenže druhý den vás čeká na recepci vzkaz, že máte volat do firmy. Nebo vám šéf rovnou zavolá, že Franta je nemocný a Alena musí zůstat doma se synem. „Takže nestíháme, prosím tě přijeď, potřebuju tě mít do 48 hodin ve firmě,“ zní v telefonu. Trochu šok, ale nadřízený má na vaše odvolání z dovolené nárok. No, a pokud tím vzniknou náklady na předčasný odjezd rodiny z již zaplacené dovolené, zaměstnavatel je musí uhradit.

Jak si můžete v práci naplánovat dovolenou

Druhá strana mince

Váš nadřízený vám dovolenou schvaluje, může vás z ní odvolat a může vám ji i nařídit, i když vám to zrovna milé nebude. Stává se to například o vánočních svátcích, kdy je mezi Vánocemi a Silvestrem nařízeno pár dnů podnikové dovolené. Bývá to z úsporných důvodů. O Vánocích se netopí a vytápět dům plný kanceláří na pár dní mezi svátky příliš výhodné není.

Jiné firmy nařizují podnikovou dovolenou i v létě, kdy si například naplánují opravy strojů a další údržbu. Všichni zaměstnanci tak dostanou v určitý termín například 14 dnů volna. To se může týkat také třeba hotelů, které jsou v jistých obdobích roku bez hostů. Asi by v tom případě bylo zbytečné, aby tam chodili číšníci, servírky, kuchaři nebo pokojské do práce. Zaměstnavatel to musí ale všem pracovníkům dát včas vědět nejpozději 14 dnů před vyhlášením podnikové dovolené.

Pracuji krátce, dovolenou nedostanu?

Pokud jste ve firmě krátce, měli byste mít na volno nárok teprve po 60 dnech v práci. V praxi ale platí, že se ale se zaměstnavatelem můžete domluvit a on vám může volno schválit i dřív. Pokud byste ale pak dostali zaječí úmysly a chtěli zaměstnání opustit, tedy ještě před odpracováním zmíněných 60 dnů, připravte se na to, že peníze za dovolenou budete muset vrátit.

Jinými slovy, vždy záleží na tom, jaké máte se svým chlebodárcem vztahy. Když budou dobré, domluvit se dá téměř vše, dokonce i delší dovolená formou náhradního volna.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel