Co dělat, když vám na dovolené někdo ukradl peněženku

28.08.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


„Jsme v pohodě, máme se dobře, je dost vedro, ale moře fajn. Těšíme se na knedlíky s borůvkama,“ píšete mailovou pohlednici z prázdnin. Dopíšete, odešlete a chcete jít na zmrzlinu. Ale peněženka není k nalezení. Za chvilku hledá i váš partner, pak i děti, nakonec voláte delegáta, ale ten říká, že s tím vám bohužel nepomůže. Peníze nejsou k nalezení, co teď?

Měl jste veškeré rodinné finance, nemáte nic. Asi vám ji vyfoukl někdo ráno v přístavu, protože jste si tam kupovali čerstvé ryby, byly mimochodem výborné. Peníze jste měl, teď už je má někdo jiný. A jako my všichni, nosíte s sebou zcela všechno, nic si neodkládáte. Přišel jste tudíž krom peněz o občanku, řidičák, kartu zdravotního pojištění, a hlavně o debetní karty hned tří bank.

Co udělat okamžitě

Dá se očekávat, že partner vám vylíčí vaši osobnost a hlavně opatrnost v ne příliš lichotivých barvách. Tak to chodí, ale neklesejte na mysli a okamžitě kontaktujte banku, odkud máte platební karty. Musí se totiž okamžitě zablokovat, aby z nich zloději zas neměli takový užitek. Pro tento případ je dobré si čísla bank uložit do svého mobilu. Jeden nikdy neví. Možné je ale také karty zablokovat v internetovém bankovnictví. Takže honem k počítači a blokujte, jak rychle to půjde.

Moneygram

Takže ať už má vaše bankovní karty kdokoli, po blokaci jsou bezcenné, ani tu pětistovku bez PIN nevyčerpá. To však neřeší vaši dočasnou insolvenci.

Jedním z řešení je zaslání peněz na adresu, která je ve vaší blízkosti. To může zařídit služba Moneygram. Vy zavoláte příbuzným, nebo kamarádům, prostě lidem, kteří se nebudou zdráhat vám zaslat nějaké peníze. Řeknete jim, ať si vyhledají na webu stránku Moneygram. Vy už víte, že tato služba má nedaleko kontaktní místo, například prodejnu Tesco. Vaši peněžní zachránci si buď také najdou nejbližší pobočku Tesca, nebo jiné kontaktní místo, odkud Moneygram může peníze zaslat. V Tescu je to jednoduché. Odesílatel vyhledá středisko informací, řekne, že chce zaslat peníze mimo tuzemsko. Už z domova ví, kolik bude převod stát, protože mu to stránky Moneygramu vypočítají, takže předá sumu k poslání + poplatek. Ten se vypočítavá podle zasílané částky (do 50 000 Kč) a vzdálenosti k doručované pobočce (90 – 2 400 Kč). Na oplátku dostane kód, který zavolá příjemci peněz. Ten si může na některé z poboček - zná je webu Moneygramu – peníze vybrat. Je to jednoduché, poplatek a ztracené dokumenty bolí, ale nebudeme si tím kazit zasloužené volno.

Co dělat, když vám ukradnou peněženku na dovolené

(foto: Shutterstock)

WU – také online

Podobnou metodu jako Moneygram má Western Union, jejíž filiálky jsou téměř všude na světě, třeba v cestovkách) a tu svou nejbližší si může jak odesílatel, tak příjemce peněz najít opět na webovkách. Pak už záleží na tom, jakou mají otevírací dobu. Transakce probíhá podobně jako u Moneygram – předají se peníze a poplatek, je vygenerováno heslo, které se pošle příjemci. Ten si peníze po předložení kódu na pobočce WU pak může vybrat.

Služba zaslání peněz funguje také online. Peníze se dají strhnout z odesílatelovy platební karty. I zde počítejte s poplatkem mezi desítkami až tisíc korun podle vzdálenosti a částkou. Poplatek se dá na stránkách WU předem vypočítat.

I banka pomůže

Pokud jsou kamarádi pro případ půjčení peněz jako obvykle nedostupní a příbuzní lakomí, je tady další možnost, a tou je vaše banka. Bankovní ústavy zpravidla nabízejí zaslání první finanční pomoci ve formě hotovosti (emergency cash) nebo je od nich také možné získat platební kartu (emergency card) s dočasnou platností. Vaše banka ale samozřejmě musí mít pobočku blízko místa, kde právě bydlíte. Na tuto pobočku vám totiž peníze či kartu může poslat. To ovšem nebude zrovna levné, banky za tyto služby obvykle chtějí i několikatisícové poplatky.

Jestliže tedy o peněženky přicházíte opakovaně, patrně se vám vyplatí své platební karty pojistit. Pak totiž poplatky platit nemusíte.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel