Jsou rodiče povinni splácet dluhy svých zletilých dětí?

30.08.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Dozvěděli jste se, že má vaše dítě problém s dluhy? Anebo u vás rovnou zazvonil exekutor s tím, že začne zabavovat majetek? A má na to vůbec právo? Jsou jisté věci, které byste rozhodně měli vědět.

Návštěvě exekutora může dlužník předejít. To ale pouze v případě, že nedělá mrtvého brouka a pokouší se dostát svým peněžitým závazkům. Věřte tomu, že zatloukání je to nejhorší, co můžete udělat. Věřitel na vás jen tak nezapomene a váš dluh se prostě sám od sebe nesmaže. Pokud navíc bydlíte s rodiči, nezapomeňte, že jste jen kousek od toho, abyste jim způsobili opravdu nemilé překvapení.

Musíte uhradit dluhy po dětech?

Mnoho rodičů už se v takové situaci bohužel ocitlo. A právě proto mějte na paměti jednu zásadní věc. Nezáleží na tom, zdali po vás požaduje uhrazení dluhu za zletilé dítě žijící nebo nežijící ve společné domácnosti exekutor, věřitel nebo kdokoliv jiný. Důležitá je zde jen jedna věc, a tou je, že vy jako rodiče nejste zodpovědní za dluhy svých dospělých dětí. Jestliže vaše jméno a podpis nefigurují v žádné smlouvě, na základě které by měla být vymáhána pohledávka, můžete být v klidu. O svůj majetek kvůli nezodpovědným dětem přijít nemůžete. Podílet se na splácení jste povinni jen tehdy, pokud v závazku fungujete jako spoluručitel.

Odpovědnost rodičů za dluhy dětí - exekuce na syna, dceru

Zdroj: Shutterstock

V praxi je nejdůležitější znát svá práva. Pokud dlužník pobývá u rodičů anebo má u nich nahlášené trvalé bydliště, exekutor s největší pravděpodobností adresu navštíví. Děje se tak hlavně v těch případech, kdy má osoba, která dluží, nedostatečný nebo nulový příjem a srážky ze mzdy nedokážou plně uspokojit pohledávky.

Exekutor se musí vždy prokázat služebním průkazem, usnesením o nařízení exekuce a exekučním příkazem. Pokud tyto dokumenty nepředloží, ale bude se dožadovat vpuštění do domu či bytu, volejte policii.

Co může zabavit exekutor?

O tom, co exekutor smí a nesmí zabavit, jsme psali v jednom z našich předchozích článků. U exekuce na mzdu je předem jasné, že se jedná o peníze, které patří dlužníkovi. U movitých věcí to ale tak zjevné být nemusí, a proto může nastat situace, kdy se exekutor (vědomě nebo nevědomě) pokusí zabavit něco, co patří rodičům, nikoliv zadluženým potomkům. Důležité je proto vědět, že je vždy oprávněn sáhnout pouze na majetek dlužníka, nikoliv na věci, které jsou vaše.

Pokud k něčemu takovému dojde, je dobré ohradit se rovnou na místě. Vaše vlastnické právo k dané věci ale bude třeba dokázat, a to ideálně účtenkou, smlouvou, dokladem o koupi, popř. i svědectvím jiné osoby. Jestliže vám ale daný majetek bude i přesto zabaven, můžete se následně bránit tím, že nejpozději do 30 dnů od zabavení podáte návrh o vyškrtnutí věcí ze soupisu. Taktéž ale bude třeba doložit, že jsou dané věci skutečně vaše.

Pomůže dlužníkovi změnit trvalé bydliště?

Řada rodičů, kteří se bojí příchodu exekutora kvůli dluhům, uvažuje o tom, že dítě sami odhlásí z trvalého bydliště. Otec nebo matka musí na obecním či městském úřadě podat návrh na zahájení správního řízení o zrušení trvalého pobytu a doložit, že dané osobě k bytu zaniklo užívací právo. Faktem ale je, že pokud se vaše dítě bude i přesto zdržovat ve vašem bytě, jen tak svým peněžitým závazkům neunikne. Exekutorovi opravdu nebude dělat problém zeptat se sousedů anebo číst jmenovky na zvoncích.

Jak jsi stěžovat na exekutora?

Pokud jste nabyli dojmů, že exekutor jedná protiprávně, zaujatě či nějakým způsobem jinak, než by měl, můžete si stěžovat. Základním dohledovým orgánem je zde samozřejmě Exekutorská komora, na jejíchž webových stránkách můžete rovnou podat elektronickou stížnost. Mezi další kontrolní orgány zde patří Ministerstvo spravedlnosti a předseda exekučního soudu.


Čtěte také:

Štítky:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 60 krát

Články ze sekce: Spotřebitel