Komentář: Je česká pravice na levačku?

28.08.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Český pravicový volič to musí mít v posledních letech těžké. ODS už měla tolik kauz a kmotrů, že by z toho mohl vzniknout seriál (chvílemi by se mohlo jednat o sitcom - viz nahrávky premiéra a jeho asistentky). Jaké jsou vyhlídky pravice? A jak si pravicové strany vedly v minulých volbách?

Srdce každého pravicově založeného voliče musí v posledních měsících a letech krvácet. Ministryně Maláčová z ČSSD hodlá řešit důchodovou reformu zdaněním velkých internetových firem a premiér Babiš s ministryní financí Schillerovou předkládají jeden schodkový rozpočet za druhým, což je za časů ekonomického růstu poněkud zarážející. Přičtěme k tomu přebujelost státní správy, nepříliš rychlé řešení nedostatku pracovníků na trhu a (snad) neobratnost na ministerstvu dopravy a vyjde nám koktejl, který za časů ekonomické stagnace může být pro naši ekonomiku fatální. V jaké formě jsou pravicové strany?

Česká pravice a vláda

Pravicové strany nechtěly o vládnutí s Andrejem Babišem ani slyšet, a tak naši novou vládu tvoří hnutí ANO a ČSSD s tichou podporou komunistů. Od části svého voličstva za to pravicové strany dostaly vyhubováno, ale kdo by se hrnul do vládnutí s trestně stíhaným člověkem a dle Slovenského nejvyššího soudu rovněž i s bývalým agentem StB? 

Česká pravice a kraje

Pravicové strany ostrouhaly rovněž v minulých krajských volbách, kde mají pouze jednoho hejtmana, tím je Martin Půta ze STAN. Jinak jsou hejtmani z čtyřlístku ANO (5 hejtmanů) , ČSSD (5 hejtmanů), KDU-ČSL (1 hejtman) a KSČM (1 hejtman). Na rovině měst a obcí rovněž pravicové strany neurvaly v 10 největších městech ČR žádné primátorské křeslo, jak můžete vidět v tabulce. Ale pravicové strany jsou většinou ve vedení krajů i měst a podílejí se na vládě alespoň z části.

Primátoři 10 největších měst ČR a strana za kterou byli zvoleni

Město Hejtman/ka Zvoleni za stranu
Praha Adriana Krnáčová ANO
Brno Petr Vokřál ANO
Ostrava Tomáš Macura ANO
Plzeň Martin Zrzavecký ČSSD
Liberec Tibor Batthyány ANO
Olomouc Antonín Staněk ČSSD
Ústí nad Labem Věra Nechybová ANO
Hradec Králové Zdeněk Fink HDK
České Budějovice Jiří Svoboda ANO
Pardubice Martin Charvát ANO

Zdroj: Oficiální stránky vybraných měst ČR


ODS - Občanská demokratická strana

ODS si prošla po Nečasově vládě očistným procesem (pro některé kmotry již nebyla dost přitažlivá a někteří kmotři ve volném čase sráželi ženy na přechodu pro chodce). Ale v části ODS se ozývá duch otce zakladatele, který nyní ztělesňuje Václav Klaus mladší se svými podporovateli. Nenáviděné pondělí nabývá pro vedení ODS zcela jiný rozměr, protože každé pondělí vychází blog Václava Klause mladšího a možná, že i předseda ODS Petr Fiala se z něj dozví věci, které možná sám ani netušil. Václav Klaus nejde pro ránu daleko a příliš se netají kritikou směřování ODS, navíc zcela otevřeně podpořil pana Jakla z SPD proti kandidátovi ODS. Zdá se, že Václav Klaus mladší je rebelem v ODS, který některými svými názory tíhne k Okamurovcům či jiné straně.

Václav Klaus má v zádech velmi dobrý volební výsledek v Praze, ale nebyl vyvážen ztracenými hlasy po zbytku ČR?

TIP: Václav Klaus mladší - angry bird ODS

TOP 09

TOP 09 má v čele Jiřího Pospíšila (dříve ODS), který na vše dohlíží z postu europoslance v Bruselu. Je ale opravdu dobrým nápadem mít předsedu strany mimo ČR? Z pochopitelného důvodu (čas na založení rodiny) se nestala předsedkyní Markéta Pekárová - Adamová, která je prakticky nejvýraznější osobou po Miroslavu Kalouskovi (a samozřejmě panu knížeti) a TOP 09 mohla těžit z její ženskosti, která v české politice tak fatálně chybí. TOP 09 disponuje celou řadou osobností (Ferry, Niedermayer a další), které ovšem stále zastiňuje bývalý předseda TOP 09.

A tím není nikdo jiný než "ožrala Kalousek", dle jedněch padouch první kategorie, dle druhých zachránce české pravice. Sám Miroslav Kalousek byl účastníkem několika afér (například z období, kdy byl náměstkem na ministerstvu obrany), které se nikdy pořádně nepodařily objasnit. V dnešní době je Miroslav Kalousek pravděpodobně (chtěně) nejvtipnějším politikem a také důvodem, proč volit, či nenávidět TOP 09. Ať se to někomu líbí, nebo ne, tak politický matador Miroslav Kalousek zůstává nejvýraznější osobou v TOP 09 a možná na celé pravici.

Twitter Miroslava Kalouska

Kalousek - twitter

Zdroj: Twitter Miroslava Kalouska

STAN - Starostové a nezávislí

Starostům a nezávislým po rozchodu z KDU-ČSL nikdo nedával příliš velké šance na to, že by se dostali do Poslanecké sněmovny. Nicméně zázraky se dějí a STAN upozadili prověřené tváře z minulosti a vypadali jako nový vítr, který by mohl českou pravici resuscitovat. Bohužel dle volebních průzkumů i nepříliš výraznému projevu ve sněmovně se může jednat o epizodní roli. Na obzoru se ovšem rýsuje možnost zazářit, protože v říjnu se konají komunální a senátní volby. Jak již název napovídá, tak v komunálních volbách jsou Starostové a nezávislí již tradičně silní.


Čtěte také:

7 věcí, které ANO naučilo naše děti

Ministři ČSSD - vládní omáčka od předsedy Hamáčka


Svobodní

Také neznáte jméno předsedy Svobodných? Jmenuje se Tomáš Pajonk a má Svobodné dostat zpět mezi nejžhavější kandidáty na vstup do Poslanecké sněmovny, kam v minulosti patřili. Bohužel Svobodní nikdy nedokázali ukrást dostatečný počet hlasů tradičním pravicovým stranám, aby se dostali do sněmovny a vystupováním z Evropské unie už v dnešní době taky nikoho příliš neohromí. Už to vypadá tak, že Svobodní nikdy nebudou zavření v Poslanecké sněmovně a zůstanou na svobodě.

Pravicové strany prochází krizí a obrodou již několik let a nedokážou příliš efektivně zamířit na vládu ČSSD a ANO, natož voličům polopaticky vysvětlovat svoji agendu. Uvidíme, jak si povedou v blížících se komunálních a senátních volbách. Na piedestalu volebních průzkumů zůstává ANO, ale to se v některých městech netěší velké oblibě a to je šance pro pravicové komunální politiky. Ovšem na komunální rybníčky připlouvají také Piráti a Okamurovci...

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU