Kde mají děti nejdelší prázdniny?

03.09.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Dneska jdou děti poprvé do školy do nového školního roku. V některých zemích ale už do školy chodí třeba dva týdny. A v dalších ještě další dva týdny do školy nepůjdou, protože mají ještě stále prázdniny.

Dětem se nejspíš ty dva měsíce zdály krátké a uteklo to jako voda. To rodičům to zase utíkalo pomalu a pořád řešili, kdo vlastně děti pohlídá. V České republice trvají letní prázdniny zhruba 9 týdnů, od 1. července, do 31. srpna, data se samozřejmě mění podle případných víkendů. Ne všechny země v EU a na celém světě ale mají prázdniny ve stejných dnech, například v USA šly děti do školy už před pár týdny a v jiných zemích zase ještě pár dní až týdnů prázdnin mají k dobru.

Dlouhé versus krátké, které jsou lepší?

Když se zeptáte samotných dětí, tak vám samozřejmě řeknou, že čím delší, tím lepší. A nejlepší by to bylo, kdyby prázdniny byly 10 měsíců a škola dva měsíce. Tak tolik prázdnin nemají nikde na světě, ale jsou země, které školákům dají v létě víc, než jsou naše dva české měsíce. V průměru chodí děti v EU do školy 183 dní v roce, to je zhruba 10 měsíců, bez velkých, vánočních, velikonočních a dalších prázdnin i svátků. Průměr pro země OECD je o kousek vyšší, je to 185 dnů v roce.

Otázkou je, zda má množství vyučovacích hodin a délka prázdnin vliv na kvalitu vzdělání ve škole. Průzkumy ukazují, že vliv je velmi malý a úroveň vzdělání je spíše nezávislá na počtu dnů strávených ve škole, důležitější jsou jiné vlivy a jiné podmínky vzdělávacích systémů. 

Kde mají nejdelší letní prázdniny?

Pokud jde o letní prázdniny, tak všeobecně se dá říct, že nejdelší letní prázdniny mají v jižních zemích Evropy, v Itálii mají děti obvykle 14 týdnů, ve Španělsku 13, v Řecku 12 a v Bulharsku až 16 týdnů. Delší než české prázdniny jsou i ty severské, ve skandinávských zemích mají děti většinou okolo deseti týdnů, v Pobaltí taky mají letní prázdniny tříměsíční. V Chorvatsku a na Slovinsku mají děti obvykle kolem 10 týdnů. V Maďarsku pak 11.

Kde se chodí nejméně do školy?

Během školního roku ovšem nezáleží jen na tom, jak dlouhé jsou letní prázdniny, ale děti se těší i na další prázdniny, na Vánoce, Velikonoce nebo jarní prázdniny. Zatímco u délky letních prázdnin patří ty české k průměru, tak u dalších volných dnů spíše zaostáváme. Celkem třináct zemí v EU dá dětem dva týdny jarních prázdnin, stejně tak Velikonoce se můžou slavit klidně celý týden.

Když se podíváme na celkový počet dnů, které děti tráví ve škole, tak nejméně dnů během roku chodí děti do školy ve Francii, je to celkem 162 dnů, pod průměrem EU (183 dní) chodí do školy i děti v pobaltských státech, na Islandu, v Řecku a ve Španělsku, také ve Švédsku, v Polsku, v Maďarsku a v Irsku. U nás v České republice chodí děti do školy 194 dnů v roce. Nejvíce dní stráví pak děti ve škole v Itálii v rámci EU (200 dnů). Celosvětově hodně času tráví děti ve škole v Japonsku (201) a v Izraeli (219).

Kolik dní chodí děti do školy

(zdroj: OECD Education in Glance 2017)

Kde mají letní prázdniny nejkratší?

Zatímco delší mají spíše jižní země, tak krátké letní prázdniny mají v západní Evropě. V Anglii mají děti na školní prázdniny v létě jen 7 týdnů, v Německu a Nizozemsku dokonce jenom 6. Ve Francii a ve Švýcarsku mají osm týdnů a ve střední Evropě trvají letní prázdniny devět týdnů, tedy u nás v Česku, na Slovensku, v Polsku a v Rakousku.

Kdy jdou do školy nejpozději?

Pro někoho ale nemusí být ani tak důležitá délka prázdnin. Spíš si teď na konci srpna říká, že hlavně jít do školy co nejpozději. Prázdniny jsou v evropských zemích nejen různě dlouhé, ale také začínají a končí rozdílně.  V některých evropských zemích budou prázdniny trvat až do druhé poloviny září, například v Bulharsku, v Itálii, Portugalsku, Španělsku, nejpozději se děti vrátí do školy na Maltě, až na konci září.

Komu začínají letní prázdniny nejdříve?

V některých zemích děti končí se školou už během června. Na konci května nebo začátku června začínají prázdniny například v pobaltských zemích. Během první poloviny června pak začínají prázdniny i v Bulharsku, ve Finsku, v Chorvatsku, v Itálii, v Maďarsku nebo v Řecku. Naopak nejdéle si musí na prázdniny počkat v Německu, v některých spolkových zemích začínají až v druhé polovině července. Stejně tak začínají prázdniny i v Anglii a ve Walesu v UK, také v Nizozemsku a Lucembursku.

 

Štítky:

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 27 krát

Články ze sekce: Spotřebitel