Směnný provoz s otazníky

05.09.2018 | , Finance.cz
DANĚ


Někteří lidé si odpracují svých osm deset hodin ve stejnou denní dobu a nedokážou si představit, že by mohli pracovat krom dopoledne, taky do večera, případně přes noc. Jenže někde je to nutné. A někde si mohou pracovníci dokonce pracovní dobu vybrat.

Někdo by do směn zkrátka nešel nikdy, jinému je to jedno. Ať jeden, nebo druhý, oba jsou lidé a na oba tedy působí také negativní vlivy směnného provozu.

Výhody a nevýhody

Po ranní máte odpoledne a večer volno, na odpolední si stihněte alespoň nakoupit a obejít úřady, z noční den prospíte a máte pro sebe odpoledne. Čistě technicky je tedy ne příliš výhodná odpolední směna. Jenže lidé nejsou stroje. A tak se po noční třeba nevyspíte, protože soused se právě rozhodl řezat dřevo. Občas se taky probudíte a tělo je úplně zmatené. Nevíte, kolik je hodin, kde jste, co se děje. Může se dostavit nespavost, spánkové poruchy. A se stravováním je to taky různé. Jíte nepravidelně a spíš bohužel nezdravě.

Velkou nevýhodou bývá osvětlení pracoviště na odpoledních a nočních směnách. Dnes totiž existuje plno třísměnných provozů, kde je světla prostě málo. Intenzita osvětlení je zajištěna sdruženým osvětlením, tedy kombinací denního a umělého osvětlení, v noci pak umělým osvětlením a přisvětlením dalším umělým světlem. Odborníci tvrdí, že je zde rozhodující, jaké to umělé světlo je. Pokud je blízké dennímu, pak je to v pořádku. A dnes rozšířené bílé světlo výbojek a úsporných žárovek není dobré pro oči a v kombinaci s velkými kontrasty v prostředí škodí zraku.

Práce na směny: ano, nebo ne

Je noc, či den?

Lidi jsou také mnohdy nuceni pracovat úplně bez přístupu denního světla, i když přes den pracují. V tu chvíli nejsou podle odborníků jejich oči schopny si od umělého světla odpočinout. To samozřejmé působí na jejich biorytmy: Organismus se ptá – je noc, či den? A není schopen to rozpoznat a neví, jak na to má reagovat.

Přibližme ony biorytmy: od 7 do 9 má v organizmu nevyšší aktivitu žaludek, mělo by se tedy snídat, ne pracovat. Naopak v noci jsou zase od 23 do 3 aktivní játra, která organizmus čistí. Člověk by tedy neměl jíst. Ale to by tu noční směnu nevydržel, najíst se v té době prostě musí. Je to ale nezdravé.

Vyberte si

Firmy si začínají být vědomy, že lidé musí být s prací a v práci spokojeni. Když je job nebude bavit, dlouho jej dělat nebudou. A tak přicházejí s novinkou. Je to nový software, kdy si pracovníci mohou naplánovat směny podle svého. Je samozřejmě hlídán zákoník práce, ale také požadavky podniku. Nemůže se tedy stát, že na některých směnách dělá jeden a o 24 hodin pak je tam pět lidí, protože se jim to zrovna hodí.

Někde software nepotřebují, prostě se lidsky domluví. V nemocnicích se bez nočních směn neobejdou, takže pokud si chtějí personál udržet, musí brát zřetel na to, že má někdo malé, či větší děti, nebo je svobodny. I podle toho se směny mohou naplánovat.

Opatrně

S nočními směnami, kterými mateme organizmus, protože po něm chceme výkon v době, kdy by měl dělat něco jiného, bychom měli zacházet opatrně. Tělo si časem se sice časem adaptuje, po letech z toho ale mohou být civilizační choroby, nervozita, stres. Člověk na takový rytmus zkrátka není uzpůsoben.

Když už tedy směny, pak nejlépe opakovaný počet za sebou: dvě ranní, dvě odpolední a dvě noční. Tělo si lépe dokáže odpočinout. Přesto se ale doporučuje nepracovat ve směnném provozu dlouho, abychom nedali civilizačním nemocem šanci.


O nemocných domech

Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 14 krát

Články ze sekce: DANĚ