Kolik stojí hrob

11.09.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Zemřel někdo blízký a mezi jeho přání také patřilo uložení do skutečného hrobu na hřbitov. Je to nejdražší variantu uložení ostatků člověka, ale přání se mají plnit.

Pohřeb do země je z dostupných forem pochování těla nejdražší. Hodně záleží na výběru rakve, která může stát od 4 tisíc až po šesticiferné částky. Také vykopání hrobu začíná přibližně na 5 tisících Kč, v zimě však bývá dražší.

Hrob, to je také náhrobek

U hrobu, který obvykle mívá plochu tři metry čtvereční, bývá také náhrobek a kameny, které hrob lemují. Pohřební služba, kterou jste pečlivě vybrali, vám může kamenictví, které se o vše postará, doporučit. Můžete si je ale najít i sami. Podle odborníků v těchto případech bývá důležitá nabídka, ve které byste si měli projít reference a pak vzorkovník kamene a doplňků na hrob. Důležité jsou i ceny, které by zde měly být uvedeny.

Ani pak nemusíte ale oslovit jen jedno kamenictví, ale třeba i dvě nebo tři, nejlépe prostřednictvím e-mailu nebo telefonicky. Podle nabídek v odpovědích si budete moci udělat obrázek o tom, jaký má firma k zákazníkovi přístup. Je pochopitelně nezbytné, aby nabídka obsahovala cenu, termín, kdy bude práce hotova a samozřejmě také kvalitní druh kamene.

Osobnímu jednání se nevyhnete

Po tomto výběru následuje osobní jednání. Zde si hlavně upřesníte druh a odstín kamene a všechny rozměry a provedení. Firma by vám měla nabídnout nákres, kde vám přiblíží, jak bude hrob vypadat, vyberete si zhotovení nápisu a další doplňky.

Zde je také podle odborníků důležité nehledět jen na samotný hrob, ale také jeho vhodné umístění mezi ostatními hroby. Zde se doporučuje s nákresem navštívit provozovatele pohřebiště a vše zkonzultovat.

Kolik stojí hrob

(foto. Shutterstock)

Lidé volí nejvíce žulu

Žula je mezi náhrobními kameny nejoblíbenější. Například černá leštěná žula odolává různým módám a pozůstali většinou volí právě tento kámen. Kamenické firmy také nabízí tzv. žulovou deskovinu, ze které se vyrábí nejen pomníky, ale taky další hrobové díly, jako jsou sokly, rámy a zákrytové desky. Krom černé žuly si lidé ještě často volí drobnozrnnou leštěnou žulu.

Kolik to bude stát?

Cena kamenických prací závisí na zpracování, velikosti a síly žulové desky. Vycházejme ale z toho, že práce a černá žula vás přijde přibližně od 25 tisíc výše. Šedá bývá až o pět tisíc levnější. Mluvíme o jednom hrobu. Urnový hrob je samozřejmě levnější (asi 15 tisíc Kč), dvojhrob zase dražší (kolem 40 tisíc Kč).

Zmínili jsme se o nejoblíbenější žule, která je také nejodolnější času. Ale v nabídkách bývá i další přírodní kámen (pískovec, mramor, čedič, břidlice) a také kámen umělý. Odborníci nejvíce varují před lacinou a nekvalitní žulou, protože lehce nasákne, mění barvu a matní.

Písmo na náhrobku

Vysekání písmen na náhrobku také něco stojí a oceňuje se podle znaků. Jeden znak přijde asi na 75 až 120 korun, záleží na tom, jak složitý druh písma si vyberete. Cena je už brána i se zlacením (stříbřením), tečky a čárky se do ceny nepočítají. Pokud počítáte s tím, že náhrobní kámen bude časem obsahovat víc jmen, doporučuje se také písmo vypískovat. Pak totiž nebude rozdíl ve starším a novém nápisu. Kamenictví zpravidla nabízejí slevu – čím více liter, tím se částka za jedno písmeno snižuje.

Vzhledem ke skutečně mnoha variantám, které vznik hrobu obnášejí, je těžké hovořit o nějaké fixní částce. Nejlevnější varianta hrobu tak může přijít na 25 až 30 tisíc korun.


Také si přečtěte:

Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 14 krát

Články ze sekce: Spotřebitel