Musí si Češi půjčovat na školní pomůcky pro děti?

10.09.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Koupit výbavu pro děti do školy není nic levného. A financovat vysokoškoláka? To už vůbec. Kolik Čechů si letos na výdaje spojené se školou muselo půjčit?

Jen 8 procent českých rodičů a studentů si někdy vzalo úvěr na školní potřeby. Pokud už si půjčí, tak zpravidla jen menší částku, do 3 000 korun. Vyplývá to z průzkumu, realizovaného pro společnost KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

Kolik stojí školní pomůcky?

Se začátkem nového školního roku čekají rodiče nemalé výdaje. Například nezbytná výbava pro prvňáka přijde nejméně na 4 000 korun – ale jen za předpokladu, že se rodiče zaměří na nejlevnější, neznačkové produkty. Nejdražší položkou z výbavy prvňáka je aktovka, která přijde nejméně na 1 000 korun. Značkové modely s propracovanou ergonomií stojí víc. Školáci dále potřebují penál, přezůvky, oblečení na cvičení, sešity, psací a kreslicí potřeby a mnoho dalších drobností. Přesto se ukazuje, že jsou rodiče připraveni financovat školní výbavu z úspor nebo v rámci běžných provozních výdajů domácnosti.

Na školní pomůcky si někdy půjčila peníze necelá desetina českých rodičů, tento podíl ale stoupá u studentů ve věku 18 až 26 let. V této věkové kategorii si na školní pomůcky někdy půjčilo necelých 15 % studentů. Nejběžnější jsou půjčky do 3 000 korun a za tímto účelem si lidé často půjčují v rámci rodiny.

„Přestože dovolená a prázdninové programy pro děti představují nemalé výdaje, ukazuje se, že na náklady spojené se začátkem školního roku rodiče pamatují a nemusejí shánět peníze na poslední chvíli. Studenti, kteří si školní potřeby financují sami, mají zase přes léto zpravidla více příležitostí přivydělat si na brigádách,“ uvádí Jana Žaludová, tisková mluvčí společnosti KRUK.

Půjčka na školní pomůcky, studium, školné a bydlení pro studenty 2018/2019

Zdroj: Shutterstock

Kde si Češi půjčují peníze nejčastěji?

Na školní potřeby si půjčují prakticky stejně muži i ženy, nejvíce obyvatelé Karlovarského kraje (na výbavu do školy si zde někdy půjčilo přes 17 procent respondentů průzkumu). Nejméně často si za tímto účelem půjčují lidé z Jihomoravského kraje (necelá 3 procenta dotazovaných). Zajímavé je, že v Praze, kde je z celé České republiky nejnižší nezaměstnanost a nejvyšší průměrná mzda, si na školní pomůcky někdy půjčilo více než 9 procent respondentů – to je více než průměr za celé Čechy i Moravu.

„Pokud rodiče potřebují na školních potřebách trochu ušetřit, vyplatí se poptat se po příbuzných a známých, jestli jim třeba doma po dětech nezůstala nepotřebná aktovka. Školní docházka je samozřejmě povinná a základní výbava nezbytná. Zároveň je dobré vyčkat s nákupy po prvním školním dni, prvňáčci obvykle dostávají základní balíček se školními pomůckami, který financuje zřizovatel školy nebo sponzoři. Nejméně majetným pomáhají například i charitativní organizace nebo speciální sociální programy přímo na školách,“ dodává Jana Žaludová, tisková mluvčí společnosti KRUK.

Vyplatí se studentská půjčka?

V zahraničí se jedná o naprosto běžnou věc. Čeští studenti jsou při otázce úvěru kvůli výdajům spojeným se školou spíše střízlivější. Na vině je dost možná také to, že takovou půjčku nabízí jen minimum bank, ale za to plno nebankovních společností. A přestože o finanční produkt tohoto typu u nás není tak velký zájem jako třeba o hypotéky, parametry úvěrů nejen na školné jsou upraveny tak, aby studenti neměli potíže zvládnout splácení.

Často zde nebývá problém s odkladem splátek anebo třeba se začátkem splácení až ve chvíli, kdy student docílí lepších příjmů. U některých půjček je navíc možné po dobu studia splácet pouze úroky.

Další možností, jak mohou studenti získat více peněz na studium, je zřízení kontokorentu nebo kreditní karty. Sice zde půjde o podstatně menší půjčku, ale za to můžete peníze čerpat opakovaně. U kreditních karet navíc existuje bezúročné období, během kterého lze peníze vrátit bez toho, aniž byste museli doplácet úroky.

Stipendia na vysokých školách

Nejen studenti ale i dospělí lidé by měli brát v úvahu, že jakýkoliv druh půjčky je vždy riziko. Většina vysokých škol přitom nabízí nejrůznější druhy stipendií. Pro koho jsou určena?

  • Prospěchové stipendium – obvykle bývá přiznáváno zpětně, a to za vynikající studijní výsledky v daném ročníku nebo semestru.
  • Sociální stipendium – je určeno pro studenty, kteří mají nárok na přídavek na dítě, s tím, že příjem celé rodiny není vyšší než 1,5násobek životního minima.
  • Ubytovací stipendium – jedná se o peněžní podporu pro financování bydlení v případě, kdy student nemá trvalé bydliště ve městě nebo obci, kde je jeho VŠ.

Zdroj: TZ KRUK


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel