Exkluzivně za pokutou. Tohle je nový trik na trhu s elektřinou

14.09.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Na energetickém trhu se objevil nový nešvar. Podomní obchodníci slibují, že vám zprostředkují nejlepší cenu elektřiny nebo zemního plynu. V přihlášce do aukce ale podepíšete také exkluzivitu. A odtud je jen krůček k tisícovým pokutám.

Počet případů, kdy se lidé dostali do potíží kvůli přihlášce do energetické aukce, roste. Upozornil na to Energetický regulační úřad společně s Českou obchodní inspekcí. Situace si všímají i spotřebitelské poradny.

„Česká obchodní inspekce zaznamenává zvýšený počet podání, která se týkají energetických aukcí a smluv, na jejichž základě má být zprostředkován výhodnější dodavatel elektřiny či plynu,“ uvádí Jiří Fröhlich, tiskový mluvčí České obchodní inspekce. Smluvní pokuty jsou lidem účtovány, pokud přihlášku do aukce podepíší, ale následně odmítnou uzavřít smlouvu s vítězným dodavatelem nebo od takové smlouvy chtějí odstoupit.

Smlouva se záměrem pokuty

Není to však jediný problém. Ve smluvních podmínkách se může objevit i ujednání o exkluzivitě. „Zprostředkovatel také může chtít exkluzivitu ke správě vašeho odběrného místa – pokud mu ji udělíte, vzdáváte se práva na vlastní volbu dodavatele po předem sjednanou dobu pod hrozbou sankce,“ vysvětluje Michal Kebort, tiskový mluvčí Energetického regulačního úřadu.

Lidé se totiž v přihlášce často nevědomky zavazují smlouvu s vítězným dodavatelem uzavřít, což si zprostředkovatel pojišťuje tím, že jim dává podepsat plnou moc k uzavření smlouvy s dodavatelem. „De facto součástí energetických aukcí bývá i dohoda mezi zprostředkovatelem a odběratelem o exkluzivitě odběrného místa,“ konstatuje Lukáš Zelený, vedoucí právní poradny dTestu.

„Cílem těchto „překupníků“ s energií nebývá snaha šetřit vaše peníze, ale vydělat na vás. Někdy jsou tyto smlouvy dokonce uzavírány jenom za účelem následného nárokování smluvních pokut, případně je jejich výsledkem uzavření nevýhodné smlouvy s novým dodavatelem, kdy dodavatel a zprostředkovatel jsou propojeni a předem domluveni,“ poodhaluje zákulisí energetického trhu Jiří Fröhlich.

Smlouva na aukci elektřiny a exkluzivita

(foto: Shutterstock)

Tisíce za jeden podpis

Ve chvíli, kdy lidé takovou smlouvu podepíší, dávají se zprostředkovateli všanc. Pokud by se totiž rozhodli najít si dodavatele sami, mohl by po nich podnikatel požadovat sankce, protože porušují uzavřenou dohodu o exkluzivitě.

Obrana vůči takovým praktikám je přitom jednoduchá – lidé by neměli podepisovat nic mezi dveřmi a nic, čemu nerozumí. „Vždy se ptejte, zda se bavíte přímo s dodavatelem, nebo se zprostředkovatelem. Je v tom veliký rozdíl. Pro každého platí jiné právní předpisy, důležité rozdíly jsou zejména ve lhůtách pro odstoupení od uzavřených smluv. Dodavatel vlastní licenci na dodávky energií, zprostředkovatel jen přeprodává nabídky jednoho nebo více dodavatelů,“ upřesňuje Michal Kebort.

Rychlé podepsání smlouvy mezi dveřmi, protože obchodník spěchá nebo na vás tlačí, přináší většinou jen potíže. „Dlouhodobě varujeme spotřebitele, aby nepodepisovali žádné dokumenty, které jsou jim předloženy, aniž by si je v klidu prostudovali. U starších osob zároveň doporučujeme, aby dokumenty přečetly například jejich děti či vnoučata. Z dokumentu prezentovaného jako doklad o návštěvě nebo souhlas se zpracováním údajů pro vytvoření nabídky se totiž později může vyklubat smlouva. A to je i případ energetických aukcí,“ dodává Lukáš Zelený.

Jak odstoupit bez pokuty?

Pokud se obchodníkem necháte zmást a přihlášku do aukce podepíšete, můžete od smlouvy odstoupit do čtrnácti dní od jejího podpisu. Jestli vás obchodník o této možnosti zapomněl poučit, lhůta na odstoupení se prodlužuje na jeden rok a čtrnáct dní.

„Lhůta pro odstoupení od smlouvy běží od okamžiku uzavření smlouvy. Následující den potom, co jste smlouvu uzavřeli, je prvním dnem čtrnáctidenní lhůty. Pokud její konec připadá na sobotu, neděli či svátek, lhůta končí nejbližší následující pracovní den. Důležité je, že odstoupení od smlouvy stačí prokazatelně odeslat podnikateli i poslední den lhůty,“ popisuje Jiří Fröhlich.

Ačkoli zákon nevyžaduje odeslání odstoupení písemně, je to lepší kvůli prokazatelnosti. Odstoupení můžete zaslat podnikateli na adresu jeho sídla nebo jiného místa podnikání, případně na jeho e-mail. Abyste měli v ruce důkaz prokazující zaslání odstoupení, nejlepší je doporučený dopis, od něhož si schováte podací lístek. Na poště si můžete říct o doručenku.


Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel