Rodičovská dovolená u nás a ve světě: jsme na tom špatně?

01.04.2019 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Rodičovský příspěvek je u nás dávkou státní sociální podpory a přímo navazuje na mateřskou dovolenou. Jak to ale mají ostatní státy? A kde tento pojem v podstatě ani neexistuje?

Rodičovský příspěvek je u nás poslední dobou poměrně diskutované téma, a to právě kvůli předpokládanému navýšení, ale za to jen pro některé děti. Máme ale opravdu důvod se zlobit? Jak je to s rodičovským příspěvkem v ostatních státech?

Rodičovská dovolená v ČR – délka a výše

Jak již bylo řečeno v úvodu, rodičovský příspěvek navazuje na peněžitou pomoc v mateřství. Kdo nemá na mateřskou nárok, může čerpat rodičovský příspěvek už od narození dítěte, pouze ale do jeho 3 let. Žádost se vyřizuje na úřadu práce, nikoliv na okresní správě sociálního zabezpečení, jak se spousta lidí mylně domnívá. Sama matka (nebo otec) se poté rozhodne, jak dlouhou rodičovskou bude chtít čerpat – až do 4 let věku dítěte. Na délce čerpání je závislá i měsíční výše příspěvku.

V případě jednoho dítěte máte dohromady nárok na 220 000 Kč, u dvojčat a vícerčat až na 330 000 Kč. 

Rodičovská dovolená u nás a ve světě - délka, výše příspěvku

Zdroj: Shutterstock

Jak je to s rodičovským příspěvkem na Slovensku?

Slovensko je v tomto ohledu velice podobné Česku. Přesto zde najdeme hned několik rozdílů. Tím prvním je, že rodičovský příspěvek lze pobírat až do 3 let věku dítěte (stejná délka platí i pro Estonsko a Maďarsko). A druhým je to, že Slováci nemají jednotnou sumu od státu. Výše měsíční částky se v ČR odvíjí na základě toho, jak dlouho je v plánu příspěvek čerpat. Na Slovensku jsou jednotné měsíční dávky. Aktuální výměra rodičovského příspěvku pro rok 2019 pak vypadá takto:

1 dítě

Dvojčata

Trojčata a vícerčata

220,70 EUR

275,88 EUR

321,05 EUR

Rodičovská a otcovská dovolená ve Skandinávii

Víte, že první zemí, která zavedla otcovskou dovolenou, bylo Švédsko? A proč to vlastně zmiňujeme? Protože skandinávský model podporuje to, aby byl nějaký čas doma s dítětem i otec. Rodičovská dovolená ve Švédsku trvá až 480 dní. Oba rodiče se o ni ale musí patřičně podělit, což znamená, že jeden čerpá maximálně 420 dní a druhý minimálně 60 dnů, konkrétní rozdělení si mohou dohodnout rodiče mezi sebou. 60 dnů pak musí být vyčerpáno do 8 let věku dítěte, jinak propadnou.

V sousedním Norsku lze čerpat příspěvek až 23 měsíců. Je určen pro rodiče, který je doma s dítětem ve věku 1 – 3 roky. Ve Finsku rodičovská trvá 167 dní. Dobré je navíc zmínit, že zde byl zaveden tzv. otcovský měsíc, který spočívá v tom, že 18 dní musí s dítětem strávit otec.

Elterngeld v Německu

Nárok na příspěvek má matka i otec. Kompletní délka může trvat až 14 měsíců s tím, že jeden z rodičů stráví s dítětem 12 měsíců, druhý pak 2 měsíce. Faktem ale je, že není pro druhého povinnost 2 měsíce vyčerpat. Plno otců proto 60 dní nechává spíše propadnout.

Výše Elterngeld se odvíjí od výše čisté mzdy. Rodičům z ní náleží 65 – 100 %. Čím méně jste měli v čistém, tím pro vás bude rodičák vyšší. Podle Německého pracovního portálu může příspěvek pobírat i ta matka, která v Německu nepracuje, ale otec dítěte ano. Pro takové ale bude platit základní výše 300 EUR.

Kde rodičovský příspěvek neexistuje?

Je všeobecně známo, že nejlepší rodičovská je ve zmíněné Skandinávii a v zemích střední Evropy. Přesto můžeme najít nejen ve zbytku světa, ale i v Evropě některé státy, ve kterých sice matka může být doma s dítětem do určitého věku, ale nic jí proplaceno nebude. Můžeme sem zařadit:

  • Bulharsko
  • Holandsko
  • Irsko
  • Kypr
  • Maltu
  • Řecko
  • Španělsko
  • USA (neexistuje ani rodičovská dovolená)

V Estonsku a Slovinsku rodičům náleží příspěvek ve výši 100 % z čisté mzdy. Malou zajímavostí na závěr pak je, že najít můžeme i takové státy, kde mohou příspěvek čerpat i ti rodiče, kteří dítě adoptovali, anebo páry stejného pohlaví. Funguje to tak ve Francii, Kanadě, Švédsku a Velké Británii.

 

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY