Kolik vás bude stát, když vám ukradnou peněženku?

20.09.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


S krádeží anebo i ztrátou peněženky se potkal téměř každý z nás. Odcizené peníze jsou jeden problém, tím druhým a často mnohem složitějším (a někdy i dražším) je lítání po úřadech a vyřizování nových dokladů. Na kolik vás tedy krádež peněženky může přijít, pokud jste v ní měli opravdu všechno?

Ukradené peníze vám samozřejmě žádný zloděj nevrátí. Poškozený přesto alespoň doufá, že se peněženka a její zbylý obsah najdou. V našem článku budeme vycházet z toho, že se v ní nacházely tyto doklady: platební karta, občanka, kartička pojišťovny a řidičák.

Blokace ukradené platební karty

První věcí, kterou byste měli udělat ihned potom, co zjistíte, že jste byli okradeni, je rozhodně zablokování platební karty. Nemusíte chodit na pobočku, stačí tam zavolat. Každá banka má pro blokaci a stoplistaci speciální číslo. Zároveň s blokací nebo stoplistací si ale budete muset zažádat o novou kartu. Lze to zároveň s nahlášením ztráty nebo odcizení také rovnou přes telefon anebo poté na pobočce. U některých bank je nová karta zcela zdarma (Citibank, GE Money Bank), někde se ale setkáte s poplatkem, který se nejčastěji pohybuje od 100 do 300 Kč.

Najít pak můžeme i takové banky (např. Česká spořitelna, ČSOB), které umožňují zablokovat si kartu bez asistence, a to v internetovém bankovnictví. Vydání nové pak nejčastěji trvá 7 – 15 dní.

Jak vyřídit novou občanku, řidičák, platební kartu, EHIC

Zdroj: Shutterstock

Jak na nahlášení krádeže občanky?

Občanku byste měli řešit ihned poté, co si zablokujete všechny platební karty. Prvním opatřením, které bude třeba udělat, je nahlášení krádeže na policii ČR, aby mohl být doklad zaveden do evidence. Údaje z občanky totiž lze velice snadno zneužít, a to např. k získání úvěru, při koupi zboží na splátky atd.

Následně budete muset zajít na obecní úřad s rozšířenou působností. Již delší dobu neplatí, že musí spadat pod vaše trvalé bydliště. Tam odcizení nahlaste také. Počítejte ale s tím, že při vyřizování nového občanského průkazu budete potřebovat průkaz totožnosti. Tím může v tomto případě být rodný list, pas anebo řidičák, pokud jste je tedy také neměli v peněžence.

Podle oficiálních stránek MVČR pak poplatek za novou občanku v případě krádeže, odcizení, poškození, ztracení nebo zneplatnění vyjde na 100 Kč. Nová občanka vám bude vydána ve lhůtě 30 dnů. Pokud na nový průkaz spěcháte, můžete zažádat o zrychlené vydání, poté zaplatíte správní poplatek 500 Kč (do 5 pracovních dnů) nebo 1000 (vydání do 24 hodin).

Při ohlášení ztráty obdržíte Potvrzení o občanském průkazu. To vám bude sloužit do doby, než dostanete nový. Fakticky jej ale nelze brát za průkaz totožnosti, protože neobsahuje fotografii. Jedná se pouze o náhradní alternativu.

Jak vyřídit novou občanku, řidičák, platební kartu, EHIC

Zdroj: Shutterstock

Vydání nové kartičky pojištěnce (EHIC)

Ztrátu nebo odcizeni Evropského průkazu zdravotního pojištěnce musíte nahlásit příslušné zdravotní pojišťovně, a to nejpozději do 8 pracovních dnů. Jinak můžete schytat pokutu až do výše 500 Kč. Lze tak učinit samozřejmě telefonicky, ale stejně se budete muset zastavit na pobočce. Pojišťovna vám totiž také vystaví náhradní doklad, kterým se budete moci prokázat u lékaře. Vydání nové kartičky pojištěnce může trvat až 2 týdny a nic se za ni neplatí. I v tomto případě s sebou vezměte na pobočku co nejvíce možných dokladů totožnosti.

Jak vyřídit novou občanku, řidičák, platební kartu, EHIC

Jak vyřídit nový řidičský průkaz?

I řidičský průkaz se doporučuje raději nahlásit PČR. Nový bude třeba vyřídit na obecním úřadě s rozšířenou působností. A opět se bude nutné prokázat nějakým průkazem totožnosti. Zde stejně jako v předchozím bodě tedy můžete využít Potvrzení o občanském průkazu. Dále bude důležité předložit i průkazovou fotografii.

Na přepážce potom nahlásíte odcizení, podepíšete žádost a rozhodněte se, jak dlouho budete chtít na nový řidičák čekat.

Lhůta

Cena

Do 20 dnů

200 Kč

Do 5 dnů

700 Kč

Jak vyřídit novou občanku, řidičák, platební kartu, EHIC

Zdroj: Shutterstock

Slevové karty a cestovní doklady

Další věcí, o kterou můžete být ochuzeni, ale už se nejedná o takovou katastrofu, jsou samozřejmě permanentky a slevové kartičky, na které se sbírají body anebo díky kterým získáváte slevy na nejrůznější zboží nebo služby. Ty si totiž budete muset znovu vyřídit a stejně tak i případnou kartu na MHD nebo na vlak či autobus. O mnoho nepříjemnější situaci se jedná, pokud jste si nedávno zaplatili roční jízdné.

Pokud vlastníte dobíjecí kartu na dopravu, mějte na paměti, že ji bude také nejlepší nechat zablokovat.

Cena za nové doklady

Sečteno a podtrženo, pokud nebudeme počítat ukradené peníze a to, co vám propadne díky věrnostním kartám, jízdnému a ceně peněženky, nové doklady vás vyjdou maximálně na dalších 600 Kč, ale to jen v případě, kdy na jejich vydání nespěcháte. Jestliže byste si zvolili co nejrychlejší vydání, cena může stoupnout až na 1100 Kč.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel