S novým školním rokem se shánějí pronájmy. Na co si dát pozor?

25.09.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Začal nový školní rok a města, ve kterých jsou školy, zažívají první nápory studentů. Pokud jsou přespolní, tak si krom studia shánějí také místo k bydlení. Pokud z nějakého důvodu neklapnou koleje, je na čase se podívat na nabídku pronájmů. A my si řekneme, na co si při tom dát pozor.

Do měst s hlavně vysokými školami se opět vracejí studenti a jako každoročně si shánějí bydlení. Jenže se zdražením hypoték se k nim nejspíš přidají třeba i čerství absolventi, kteří na půjčku ještě nedosáhnou. Pronajmout si byt je možná docela jednoduché, ale i zde se může přihodit chyba, která nás může mrzet i finančně.

Užší nabídka

Každoročně se ta situace opakuje a největší zájem o byty a jejich pronájem zpravidla býval v září. Jenže letos je to trochu jinak. Jak jsme již zmínili, hypotéky od října podraží, tudíž nebudou dosažitelné pro stejný počet lidí. Ti neuspokojení ale musí taky někde bydlet a neubývá jich, než si hledat pronájem, nebo bydlet u příbuzných.

Druhou alternativu vynechejme, protože několikaměsíční návštěva vzdálené rodiny bez viditelného horizontu konce není příliš povzbudivou představou ani pro jednu stranu. Pronájem bytu je východiskem. To si uvědomilo letos daleko víc zájemců a začalo nové příbytky hledat už o prázdninách. Nabídka je tedy v těchto dnech o to užší.

Drahé bydlení a nájmy

(foto: Shutterstock)

Pozor na vystupování

Jak jsme již tedy zmínili, pronajímatelé jsou na tom lépe než v minulosti. Zájem o byty přerostl jejich nabídku a majitelé bytů si mohou vybírat. Jestliže tento druh bydlení sháníte, můžete se rozhodnout ze dvou možností: budˇse svěříte realitní kanceláři, ale připlatíte si za její služby. Anebo do toho půjdete sami, a pokud nemáte zkušenosti, hrozí vám i nějaká rizika. V každém případě nic neuspěchejte.

Je samozřejmě dobré se jít představit majiteli bytu po telefonické domluvě osobně, být přiměřeně oblečen a nejít tam zrovna z nějaké party. Vy se sice budete usmívat na celý svět, ale svět to tak nemusí pochopit. Musíte být důvěryhodný a působit kladným dojmem, chystáte se majitele požádat o to, aby vám svěřil svůj majetek.

Připravte s také na to, že některé otázky nemusí být příjemné a neberte je osobně. Zmínku o solventnosti přejděte a na otázku na dluhy či exekuce reagujte záporem a třeba také tím, že si vás kdykoli může majitel vyhledat v registru dlužníků a exekucí.

A počítejte. Zeptejte se, zdali by nemohl být nájemní vztah delší za nižší cenu, mějte v hlavě ceny pronájmů v okolí, srovnejte a pochlubte se tím, co víte. Majitel si uvědomí, že jste na jednání připraven a nemůže vás jen tak „opít rohlíkem“.

Se smlouvou k právníkovi

Domluvil jste se? Výborně. Pak nezbývá, než abyste vše potvrdili písemně. V smlouvě o pronájmu by mělo být vše – osobní údaje vaše i pronajímatele, doba pronájmu a jeho podmínky a cena. Přímo součástí smlouvy by pak měl být předávací protokol, ve kterém budou zaneseny všechny cennější věci v bytě s konkrétním označením a oceněním. Měli byste také trvat na popisu stavu bytu, a pokud budete platit i za vodu a energie, pak stav měřících přístrojů. Vyhnete se tak dohadům, co už bylo rozbité a co se podařilo rozbít až vám.

Smlouvy si také můžete najít na webu, ale není u nich záruka, že obsahují všechny náležitosti. Proto odborníci doporučují obrátit se na právníka.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel