Jak ušetřit tisícovky za teplo? Nepodceňujte přípravu na topnou sezónu

27.09.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


S nástupem chladných dnů se začínají pomalu roztápět radiátory i kamna. O nákladech za nadcházející topnou sezónu rozhodují nejen ceny paliva a energií, ale také příprava otopné soustavy. Na co se zaměřit?

Údržba radiátorů, kontrola ventilů a dalších částí otopné soustavy by se podle topenářů a energetiků měla stát nezbytnou součástí přípravy na zimní sezónu. Zatímco plynové spotřebiče by měl zkouknout kvalifikovaný techniky, zbytek je ponechán na rozhodnutí majitelů domů a bytů. Zaprášené radiátory a zanesené ventily přitom mohou zvyšovat spotřebu tepla o stovky až tisíce korun.

Zkontrolujte tlak, radiátory odvzdušněte

Revize plynového kotle je nutná před každou topnou sezónou. Zvýšíte bezpečnost provozu, zlepšíte spalování a snížíte spotřebu paliva,“ říká energetický poradce Jan Truxa. Zkontrolovat je třeba i tlak a těsnost otopné soustavy, prohlédnout rozvody tepla a topná tělesa. Netěsnosti nebo pokles tlaku v soustavě je třeba vyřešit ještě před topnou sezónou.

Náklady navíc znamená i zavzdušnění radiátorů. Opakované zavzdušňování je záhodno odstranit. „Doporučuju zkontrolovat tlak v expanzní nádobě, pokud je nedostatečný, obvykle se dopouští topná voda, čímž se opět zvyšuje obsah plynů v otopné soustavě a zavzdušnění se opakuje,“ dodává Jiří Beranovský ze společnosti EkoWatt.

Čisté radiátory lépe topí

Prach usazený na radiátorech může zvyšovat jejich spotřebu, proto je vhodné je vyčistit. „Udržujte radiátory čisté, bez prachu a bez nečistot. Nezakrývejte je ochrannými kryty, nábytkem nebo těžkými závěsy. Zakrytí radiátorů značně snižuje přestup tepla a výkon,“ doporučuje Jan Truxa.

Péči je třeba věnovat i termoregulačním ventilům nebo kohoutům na topných tělesech. Před topnou sezónou je několikrát uzavřete a otevřete, takzvaně rozhýbejte. To je vhodné provádět i mimo topnou sezónu. Zamezíte tím usazování vodního kamene. Zkontrolujte také nastavení regulace, přesvědčte se, že termostaty fungují, nastavte časy a programy.

U teplovzdušných otopných soustav nebo u systému centrálního nuceného větrání využijte dobu před topnou sezónou k vyčištění a dezinfekci rozvodů včetně armatur, jako jsou ventily nebo vzduchové vyústky. „Zkontrolujte a případně vyměňte vzduchové filtry, protože pokud jsou zanesené, nepracují správně a mají velký pneumatický odpor, což zvyšuje spotřebu elektrické energie přepravních ventilů,“ upozorňuje Jiří Beranovský.

Jak na levné topení příprava na zimu

foto: Shutterstock

Vytápějte úsporně

Do přípravy na topnou sezónu zahrňte i včasný nákup paliva, pokud vytápíte uhlím, dřevem, briketami nebo peletami. Mimo topnou sezónu bývají paliva levnější než v zimě. Pokud máte topivo kde uskladnit, vyplatí se předzásobit se.

Aby váš účet za teplo nebyl na sklonku topné sezóny vysoký, dodržujte zásady úsporného vytápění. Základní pravidlo zní: topte tam, kde je to nutné a jen tolik, kolik je potřeba. „U nezateplených objektů je možné šetřit hlavně dobrou regulací tepla, která je důsledně vázaná na provoz domu. Topte, jen když jste doma. Pokud jste v práci nebo spíte, je vhodné pouze temperovat, například na 17°C. S udržováním vhodných teplot vám pomůže programovatelný termostat,“ uvádí Miroslav Šafařík ze společnosti E.ON.

Důležité je dodržovat i správné návyky ohledně větrání. Zatímco v létě mohla být okna otevřená celý den, v zimě byste přicházeli o cenné teplo. Větrejte proto jen krátce a intenzivně, aby stěny nestačily prochladnout. Jsou to totiž právě zdi, které rozhodují o pocitu tepla. „Nezateplené stěny jsou chladné a vytvářejí nepříjemný pocit nepohody, nutí nás vytápět na podstatně vyšší teplotu, než by odpovídalo naší běžné potřebě,“ uzavírá Miroslav Šafařík.


Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 19 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ