Kdy vás během nemoci můžou doma zkontrolovat?

12.10.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Náhlá nevolnost, nachlazení anebo jakékoliv jiné potíže krátkodobějšího rázu se dnes dají řešit i jinak než nástupem na neschopenku. Kdy vás ale u dveří může překvapit kontrola?

Nemoc si zkrátka nevybírá a klid na lůžku je někdy potřeba. Jednou z možností je nechat si napsat DPN neboli dočasnou pracovní neschopnost od doktora. Najít můžeme ale ještě další 3 řešení, díky kterým k lékaři vlastně vůbec nebudete muset. Které to jsou?

Jak funguje dočasná pracovní neschopnost?

Jestliže se jedná o onemocnění běžnějšího a často také sezónního rázu, jako jsou např. angína, chřipka nebo zažívací potíže, bohatě postačí, když vám potvrzení pro zaměstnavatele vystaví praktický lékař. V případě specifičtějších potíží pak budete muset navštívit odborného.

Důležitým faktorem není pouze váš zdravotní stav, ale i to, zdali máte účast na nemocenském pojištění. V případě práce na HPP je vám odváděno z platu, a to i ze zkráceného úvazku. OSVČ si jej mohou platit sami. Není to však jejich povinnost.

Náhrada mzdy a nemocenské dávky u DPN

První 3 dny pracovní neschopnosti budete doma úplně zadarmo. Dobrou zprávou ale je, že se již dlouhodobě uvažuje o tom, že by se v budoucnosti zavedlo jejich proplacení. Od 4. dne až do 14. dne zaměstnanci náleží náhrada mzdy od zaměstnavatele.

Někteří se domnívají, že prvních 14 dnů je nikdo zkontrolovat nemůže. To je ovšem omyl. Podle § 192 odst. 6 ZP je totiž možné, aby zaměstnance v DPN zaměstnavatel zkontroloval, případně pověřil kontrolou jinou osobu. Zákon to však nedefinuje jako povinnost. Jedná se tedy spíše o možnost, na kterou má zaměstnavatel právo.

Nemoc v práci - neschopenka, sick days, home office, volno

Zdroj: Shutterstock

Kontrola na neschopence od OSSZ

Od 15. dne dočasné pracovní neschopnosti jsou zaměstnanci již vypláceny nemocenské dávky. Výše nemocenské se bude odvíjet podle vypočteného denního vyměřovacího základu. V praxi to pak vypadá takto:

  • Do částky 1000 Kč se započítává 90 %.
  • Do částky 1499 Kč se započítává 60 %.
  • Do částky 2998 Kč se započítává 30 %.

Během pobírání nemocenských dávek k vám může kdykoliv přijít kontrola z okresní správy sociálního zabezpečení. Výjimkou nejsou ranní ani pozdní hodiny. Návštěvu můžete čekat i ve svátek nebo o víkendu. Dorazit může navíc i opakovaně. V případě nezastižení zaměstnance dokáže omluvit pouze potvrzení o vyšetření u lékaře.

Pracovník OSSZ se vám musí prokázat, a to předložením průkazu kontrolora. A vy mu musíte ukázat rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Pokud dojde k nezastižení nemocného zaměstnance anebo dojde k jinému porušení klidového režimu, OSSZ může nemocenské dávky snížit anebo plně odejmout. Dalším postihem také může být krácení či zrušení DPN. V některých situacích, kdy došlo k obzvláště hrubému porušení, může navíc OSSZ udělit pokutu až ve výši 20 000 Kč.

Sick days aneb placené zdravotní volno

Sick days jsou v dnešní době nabízeny jako zaměstnanecký benefit stále častěji. Jedná se v podstatě o dny zdravotního volna, během kterých můžete vyležet počínající nemoc, aniž byste si museli zažádat o neschopenku anebo třeba i zajít k lékaři. Za tyto dny vám náleží náhrada mzdy v plné či poměrné výší. Přesná pravidla počtu sick days, podmínky oznámení a čerpání včetně náhradní mzdy si každý zaměstnavatel určuje sám. Dobrou zprávou pro všechny marody je, že žádná kontrola v tomto případě nechodí.

Náhradní neplacené volno při nemoci

Další možností, jak řešit náhlou a krátkou nemoc, je požádat zaměstnavatele o čerpání neplaceného volna. Počítejte ale s tím, že je pouze a jedině na zaměstnavateli, zdali vaši žádost schválí či nikoliv. Jak vám již jistě došlo, náhradu mzdy ani kontrolu zaměstnavatelem nečekejte.

Home office ze zdravotních důvodů

I home office může být jedním z řešení, když si nechcete brát neschopenku. Přesnější podmínky jsou na dohodě mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Nečekaná návštěva se vám samozřejmě vyhne, za to ale po vás může být vyžadováno, abyste během pracovní doby byli neustále online a reagovali na případné emaily. Dále také bude třeba splněním zadaných úkolů dokázat, že jste skutečně pracovali. Za home office vám náleží mzda v plné výši.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: Spotřebitel