Jste Brňáci, ročník 91, 92? Můžete si nechat zdarma změřit toxiny v těle

08.10.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Chcete znát poměr tuků a svalů v těle, změřit si fyzickou kondici nebo se dozvědět něco o svém zatížení chemickými látkami?. Jestliže jste se narodili v letech 1991 nebo 1992 v Brně, můžete to zjistit prostřednictvím centra RECETOX brněnské Masarykovy univerzity (MU).

Dnešní šestadvacetiletí a sedmadvacetiletí z Brna a Znojma totiž byli s velkou pravděpodobností zahrnuti do celoevropské studie ELSPAC a sledovaní od těhotenství matky do dospělosti. Tisíce jejich rodičů dobrovolně vyplňovaly dvě desítky let podrobné dotazníky o své rodině, způsobu života, událostech, stresech i zdravotním stavu. Tato u nás unikátní data chce centrum RECETOX Přírodovědecké fakulty MU dále rozšířit a vyzývá proto všechny Brňáky a Znojemáky narozené v letech 1991 až 92, aby se přihlásili (e-mail info@celspac.cz), absolvovali několik nenáročných vyšetření a na oplátku o sobě zdarma získali zajímavé informace. Navíc vědcům pomohou srovnat naši populaci s ostatními evropskými zeměmi.

Jak se daří dětem ELSPAC?

Centrum RECETOX převzalo zodpovědnost za studii ELSPAC před šesti lety, z mimořádně cenných dat vytvořilo konsolidovanou databázi a připravilo  pokračování studie. „Podobně jako v dalších zemích, kde ELSPAC probíhal, i nás zajímá, jak se mladým lidem z naší studie daří dál. Tedy jaký je jejich zdravotní stav, fyzická kondice, jak žijí,“ říká profesorka Jana Klánová, ředitelka centra RECETOX. „Dlouhodobě studujeme vliv životního prostředí na zdraví a zdravý vývoj dětí. Proto nás také zajímá, jakou roli v současném stavu mladé populace hrají právě environmentální faktory,“ zdůrazňuje profesorka Klánová.

Důležité environmentální vlivy

Oblast vlivu životního prostředí na zdraví se podle profesorky Klánové stává jednou z evropských priorit. Společnost totiž stárne a přibývá chronických onemocnění. To vytváří tlak na dlouhodobou udržitelnost zdravotnických a sociálních systémů. „Současný výzkum jasně ukazuje, že rozvoj chronických onemocnění je pouze z menší části podmíněný genetickou predispozicí. Velkou roli v něm hrají faktory individuální expozice – například pobyt ve znečištěném prostředí, hluk, stres, ale i léky, návykové látky, jídelníček, dostatek či nedostatek pohybu,“ říká Jana Klánová. Centrum RECETOX je součástí celoevropského projektu Human BioMonitoring for Europe (HBM4EU), který chce tyto aspekty studovat v Evropě koordinovaně. A právě pod záštitou HBM4EU v současné době startuje nábor účastníků do nových studií. „Jedna míří právě na mladé lidi sledované už dříve v rámci studie ELSPAC. Druhá hledá těhotné ženy, které jsou ochotné podpořit sledování další generace nově narozených dětí. Nábor do třetí studie zaměřené na děti školního věku bude probíhat na školách,“ vysvětluje Jana Klánová. První data o fyzickém stavu i environmentální expozici brněnské populace dětí a mladých lidí budou podle jejích slov k dispozici již na konci příštího roku.

Co je to RECETOX

(foto: Shutterstock)

„Ozvěte se nám“

Na realizaci uvedených studií spolupracuje na Masarykově univerzitě RECETOX s týmy z Lékařské fakulty, Fakulty sportovních studií i Fakulty sociálních studií. Se zpracováním dat pomáhá Fakulta informatiky i Ústav výpočetní techniky. Důležitým partnerem je také Fakultní nemocnice Brno. „Rádi bychom během příštích měsíců pozvali všechny bývalé děti studie ELSPAC na naše nové společné pracoviště v bohunickém kampusu MU. Jste-li narozeni v Brně či ve Znojmě v letech 1991 až 1992, ozvěte se nám,“ vybízí mladé Brňany doktorka Lenka Andrýsková, která studii koordinuje.

Co je RECETOX?

RECETOX - výzkumné centrum Přírodovědecké fakulty MU, které sleduje, jaké toxické látky naše společnost produkuje a šíří kolem a jaké to má dopady na přírodu, jednotlivce i celou populaci. Letos oslaví 35 let existence, po celou dobu sbírá data o kontaminaci prostředí a souvisejících rizicích. V poslední době centrum rozšířilo aktivity právě o dlouhodobé sledování zdraví brněnské populace.


Seriál o nemocných domech

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel