Podoba BrExitu zůstává po měsících vyjednávání stále neznámá

08.10.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Velká Británie spolu s britským sterlingem čelí neustálé nejistotě ohledně podoby brexitu a jakým způsobem se chystá opustit EU. Podle posledních zpráv se britská premiérka Theresa Mayová bude snažit protlačit dohodu parlamentem do dvou týdnů, aby zamezila množícím se obavám o jejím sesazení z postu premiérky. Právě za dva týdny, konkrétně 17. řijna se sejdou lídři 27 zemí EU a budou diskutovat o vývoji jednání kolem brexitu. Druhý den, tedy 18. října, následuje řádný summit, který bude klíčový pro následné finální rozhodnutí na mimořádném summitu v listopadu.

Nové události kolem brexitu budou zajímat především střednědobé a dlouhodobé obchodníky na britské libře, potencionálně euru. Libra totiž může vinou tvrdého brexitu, kdy by se Británie nedohodla na podobě vztahů s EU, klesnout na páru s americkým dolarem zpět pod 1.20. Naopak pokud by se podařilo Mayové dojednat dohodu s EU, kde je hlavní otázkou podoba hranic mezi Irskem a Severním Irskem, libra by mohla růst až nad úroveň 1.40. Stále zůstává několik nedořešených otázek a za posledních několik týdnů jsme svědky jak negativních, tak pozitivních zpráv o vývoji vyjednávání EU s Británií. Poslední zprávy pravděpodobně definitivně pohřbily šance na nové referendum, které britská premiérka odmítla s tím, že by druhé hlasování bylo hlasováním politiků a nerespektování demokratických principů.

Jak moc tvrdý brexit

Ačkoliv se snaží britská premiérka prosadit svůj plán Chequers, nechce opustit ani od varianty hard brexitu, protože by to podle ní oslabilo vyjednávací pozici Británie. Pokud by Británie připustila, že nemá na výběr a musí přistoupit na požadavky EU, znamenalo by to v podstatě setrvání v unii s volným pohybem osob a zboží a vzdání se možnosti uzavírat obchodní dohody s ostatními zeměmi. Další možností je odříznutí Severního Irska od Spojeného Království, které by zůstalo součástí celní unie. Rizikem pro Theresu Mayovou zůstávají i neshody členů v konzervativní straně v čele s bývalým ministrem zahraničí Borisem Johnsonem, který rezignoval kvůli neshodám v názorech na podobě odchodu z EU a nyní bojuje proti plánu Mayové, který považuje za zradu voličů.  

Je celní unie brexit?

Podle nejnovějších zpráv pracuje britská premiérka na návrhu, který by ponechal celé Spojené Království součástí celní unie s EU. Tento návrh by mohl vstoupit v platnost, pokud nebude nalezeno jiné řešení v otázce o Irské hranici a Spojené Království by mohlo zůstat součástí celní unie, dokud nebude dosažena dohoda o brexitu. Podoba hranic mezi Irskem a Severním Irskem je jedním z největších úskalí, na kterých vyjednávání ztroskotávají. Hranice mezi zeměmi bude jedinou suchozemskou hranicí Spojeného Království s EU poté, co v březnu proběhne brexit. Objevil se i návrh, že by Severní Irsko zůstalo součástí jednotného trhu s EU, to však Londýn odmítl s tím, že Spojené Království musí zůstat jednotné. Velké Británii dochází čas a k dosažení dohody bude muset učinit několik ústupků a přistoupit ke kompromisům, což britská premiérka dosud tvrdě odmítala.

 

Také si přečtěte o brexitu:


BOSSAAutorem článku je analytik společnosti Bossa.

BOSSA - Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012.

Autor článku

Štěpán Hájek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU