Láska je láska, ale dluhy jsou dluhy

26.10.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Láska je mocná čarodějka, ale stačí málo a stane se z ní slepá čarodějnice. To ve chvíli, kdy zjistíme, že milovaný partner je zadlužený až po uši. I přesto je mnoho z nás hyperkorektní a o partnerovu finanční situaci se nezajímá.

Podle nedávného výzkumu se o fakt, zdali partner není náhodou zadlužen, zajímá na začátku vztahu každý devátý až desátý člověk. Desetina si tedy se svou „láskou“ udělala finanční hodinu pravdy a na vše stran peněz se zeptala. Ti ostatní se mohou dočkat i velmi nepříznivé situace, které se říká exekuce.

Je to jeho / její věc

Je to trapné, tak se na to neptáme, finance jsou přece soukromou věcí každého z nás a snad není tak špatný, že by se ničeho zlého dopustil (nebo dopustila, abychom byli genderově vyvážení). Tohle si myslí třetina lidí na začátku vztahu, ať už je zcela volný, partneři se časem vezmou, nebo jde o registrované partnerství. Prostě se o finanční poměry své drahé polovičky vůbec nestarají.

Dalších 25 % jistou zvědavost projevilo, ale nešlo do větší hloubky. Spláchli to například větou: „V pohodě, bez problému.“ A partner se víc neptal, i když se žádné podrobné odpovědi nedočkal. Méně než polovina dotazovaných pak partnerovi uvěřila, že je bez finančních závazků, a každý osmý si nemohl vzpomenout, jestli to spolu vůbec probírali. Jenže ono to důležité je a nejvíc u manželů, kteří nemají upraveno své společné jmění. Zde platí, že na závazky vzniklé i před uzavřením sňatku může být uvalena exekuce na oba dva manžele.

Důvěřuj, ale prověřuj

Láska je pěkná věc, ale je možná lepší být trochu trapný a nedůvěřivý, abychom se vyhnuli zkušenosti, kdy exekutor bouchá na vrata. Tak třeba partner Mirky J. z Berouna před manželstvím podnikal a nijak zvlášť se mu nevedlo. Když se k ní přistěhoval, nechal si k ní přepsat trvalé bydliště a za dva měsíce přišel exekutor. Byt Mirka zdědila, na něj se tedy exekuce nevztahovala, ale na vybavení bytu exekutor už mohl. Mirka J. pak argumentovala tím, že o dluhu nevěděla, protože nevznikl za doby manželství. Z exekuce tedy byla vyňata, ale přesto se jí dotkne, protože ji exekutor bude řešit do výše manželovy poloviny společného jmění manželů.

Dluhy, exekuce a manželství

(foto: Shutterstock)

Pomsta byla sladká

Muži i ženy se občas stávají v manželství pouhými kolečky ve strojku a o rodinných financích, které třeba vede, ten druhý neví zhola nic. Vše jde dobře do chvíle, kdy se do strojku dostane písek nedůvěry (z jakéhokoli důvodu) a manželství a důvěra začne drhnout. Případ Miloše M. z Olomouce, který žil ve vztahu, kde jeho žena řídila nejen finance rodiny, ale i firmy a OSVČ, je výmluvný. Poté, co ho manželka začala vinit z nevěry, začala zároveň také připravovat ďábelský plán msty. Přestala za něj platit odvody. Poštu přebírala, ale nedávala mu ji. Když se pak přiblížil březen a daňová přiznání, po velkolepé scéně opustila společné bydlení ve firemním autě.

Miloše M. pak čekaly velmi nepříjemné týdny setkávání se s úředníky na zdravotní pojišťovně, ČSSZ a finančním úřadu. Dluh se i s penále vyšplhal na téměř půl miliónu.

Po splacení dluhů si raději už vše hlídá sám a všem, kteří důvěřují, se jen usmívá.

Co by mělo rozsvítit červenou kontrolku?

Člověk by se hlavně měl řídit selským rozumem. Pokud je partner tajnůstkář a nechce o některých věcech mluvit, měli bychom být obezřetní. Červená kontrolka varování by se měla rozsvítit, pokud partner bere peníze třeba na ruku, tedy pracuje načerno. Může to být i proto, že na jeho oficiální peníze v bance může exekutor. Taky by se nám moc nemělo líbit, jestliže má naše drahá polovička trvalé bydliště na obecním úřadu. No a živnostenský list toho druhého zjistíme snadno z registru živnostenského podnikání.

Je také možné sepsat tzv. předmanželskou smlouvu, která se sepisuje před sňatkem a před finančními kotrmelci toho druhého pak zodpovědnějšího partnera ochrání.

Přečtěte si také: Na jakou pracovní smlouvu pracovat bez placení daní

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: Spotřebitel