4 druhy pojištění, které se vám budou hodit na horách

29.10.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Máte v plánu vyjet v zimě na lyže? Anebo na snowboard? A už jste přemýšleli o pojištění? Rozhodně ho nepodceňujte, a to zvláště, pokud jedete na hory do zahraničí.

Hned na úvod je dobré zmínit, že pokud jedete pouze na české hory, léčebné výlohy v případě vašeho úrazu budou samozřejmě hrazeny ze zdravotního pojištění. Jiná situace ale může nastat v případě, že se vám úraz přihodí kdekoliv v zahraničí. Výdaje na léčbu se totiž mohou vyšplhat až do astronomických výšin. A co teprve, když kolizi (byť nechtěně) zaviní další osoba a vy si odnesete zlomené kosti, zničené vybavení a dlouhou neschopenku?

1. Pojištění proti odpovědnosti za škodu

Prvním pojištěním, o kterém je dobré před cestou začít uvažovat, je pojištění proti odpovědnosti, lidově řečené také jako pojistka na blbost. Jestliže totiž nehodu zaviníte vy, je dost možné, že po vás protistrana bude vyžadovat finanční odškodnění. Poškozený navíc nemusí požadovat jen odškodnění za úraz nebo za zničené lyže, ale může do něj zahrnout i finanční kompenzaci za výpadek příjmu nebo dlouhodobě sníženou kvalitu života.

Pokud by pak měl poškozený strávit nějaký čas v nemocnici, je poměrně velká šance, že po vás bude jeho zdravotní pojišťovna vyžadovat úhradu za léčbu. Podle průzkumu České asociace pojišťoven již 13 % z těch, co provozují nějaký rekreační sport, někomu způsobilo škodu na zdraví nebo na majetku, a to samozřejmě v souvislosti s provozováním sportu.

Zdroj: Shutterstock

2. Úrazové a cestovní pojištění

Jak již vychází z předchozího odstavce, úraz na lyžích, snowboardu anebo i na čemkoliv jiném pro vás může mít dlouhodobé a někdy až doživotní následky. Ty vás pak mohou buď chvilkově anebo nadobro vyřadit z běžného života, zejména poté z práceschopnosti. Ke kompenzaci takové situace může právě sloužit úrazové pojištění.

“Z úrazového pojištění se platí přímo klientovi částka podle velikosti úrazu a trvalých následků. V případě úmrtí způsobeného úrazem se z něj vyplácí také finanční obnos pozůstalým,“ vyjmenovává Marek Orawski z První klubové pojišťovny.

Pokud je při cestě do zahraničí sjednáno cestovní pojištění na úhradu léčebných výloh, jsou z něj pokryty výdaje na léčbu v zahraničí, tj. zdravotnický materiál, náklady na hospitalizaci nebo na neodkladnou operaci.

3. Pojištění právní ochrany lze také využít

Dále lze také v rámci cestovního pojištění uzavřít i pojištění právní ochrany. To se bude hodit v případě, kdy někoho na sjezdovce zraníte a vše bude klasifikováno jako trestný čin. I v takové situaci vám může být asistenční služba nápomocná. Většina pojištěnců si tento druh volí především z opatrnosti.

Nejlepší pojistka do zahraničí

Nejtradičnější a nejlepší kombinací cestovního pojištění bývá již zmíněné pojištění léčebných výloh v kombinaci s pojistkou na blbost – tu nejčastěji volí hlavně rodiče malých dětí. „Cestovko“ mají také někteří lidé zřízeno k platební kartě. Pokud jste na tom podobně, určitě si před cestou zkontrolujte parametry pojištění a dále také co kryje a případné výluky, ať následně nejste nemile překvapeni.

4. Pojištění technického zásahu horské záchranné služby

Jezdit do Tater je pro řadu Čechů tradiční záležitost. Slovenské hory jsou přitom ale zrádné. Žádný lyžař by proto neměl zapomenout na pojištění zásahu horské služby. Takové náklady na zásah se pak mohou vyšplhat klidně i na desítky tisíc korun, o pátracích akcích raději ani nemluvě. Právě na Slovensku je třeba si nechat zásah HZS připojistit.

Jak pojistit extrémní a rizikové sporty?

„Pojišťovny často dělí sporty na základní, které jsou obsaženy v klasickém cestovním připojištění a dále pak na rizikové a extrémní. Na rizikové sporty je pak pojištění samozřejmě o něco dražší. Na extrémní sporty se však většinou u normálních pojišťoven pojistit nedá,“ říká k základnímu dělení sportů Marek Orawski.

Speciální sporty vyžadují také speciální vybavení. Pokud dojde na pojistnou událost, může pojišťovna zpětně zjišťovat, zda jste je měli. „V našich pojistných podmínkách takovou výluku nemáme. Rozhodli jsme se vycházet z toho, že se lidé pouštějí do extrémů, protože už mají své zkušenosti, vybavení a dostatečný trénink. Chtějí něco zažít, ne si ublížit“, uzavírá Marek Orawski.

Zdroj: Slash PR
 

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel