Podnikatelský účet pro OSVČ: musí se zřídit?

06.11.2018 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Začínáte s podnikáním? V takovém případě vás tedy bude rozhodně zajímat, zdali si v oblasti financí vystačíte s běžným soukromým účtem anebo zdali bude nutné zřídit speciální podnikatelský. Jak to tedy ve skutečnosti je?

Hned na úvod je důležité zmínit, že žádný zákon v České republice neukládá povinnost zřídit si při podnikání i podnikatelský účet. Své příjmy a výdaje tedy můžete beztrestně kontrolovat prostřednictvím klasického běžného konta. Přesto banky nabízejí řadu specializovaných účtů. Jsou snad v něčem pro podnikatele výhodnější?

Platby v hotovosti u podnikání?

Ještě předtím, než si rozebereme, jaké má firemní účet výhody a dále také nevýhody, bude třeba ještě dodat, že u podnikání není problém platit vše v hotovosti. Zákon opět nestanovuje povinnost operovat s financemi pouze přes banky nebo bankovní konta. Výše takových plateb už ale regulována je. Platba v hotovosti u živnostníků a právnických osob nesmí přesáhnout 270 000 Kč.

Srovnání bankovních účtů pro podnikatele bez poplatků

Zdroj: Shutterstock

Proč si zřídit podnikatelské konto?

Podnikatelský účet je dobrou volbou pro ty OSVČ nebo právnické osoby, které chtějí mít přehled o příjmech a výdajích v podnikání. Pokud hodláte podnikat nejen na vedlejší činnost, je dost možné, že se vám může na jednom bankovním kontě více příjmů slít do jednoho, kvůli čemuž snadno ztratíte přehled. Čím více pohybů na účtu budete mít, tím horší to bude. Problém pak může u jednoho konta navíc nastat také tehdy, pokud se budete pokoušet o import a export dat do speciálních programů pro účetnictví.

S jedním účtem se navíc stanete velice snadno průstřelnými pro finanční úřad. Počítejte totiž s tím, že zde budete muset nahlásit číslo bankovního konta. Úřad pak nebude mít přehled jen o příjmech a výdajích, které se týkají podnikání, ale i o těch soukromých.

Další situace, kdy se podnikatelský účet může hodit, je případ, kdy se vaší firmě nebude moc dařit, zadlužíte se a bude na vás uvalena exekuce. V takovém případě vám totiž podnikatelský účet samozřejmě zablokují, aby z něj mohly být strhávány exekuční srážky. Pokud byste veškeré finanční prostředky měli na jednom kontě, nebudete mít takřka vůbec přístup ke svým penězům.

Nevýhody firemních účtů

Výhody jsme si vyčetli a teď nám nezbude nic jiného, než se podívat na nevýhody. Předem je dobré zmínit, že ne každá banka dovoluje mít příjmy z podnikání na běžném účtu. Své produkty pak specializuje především pro tyto skupiny:

  • Účty pro podnikatele
  • Účty pro malé a střední firmy/podniky
  • Profesní účty – jsou určeny převážně pro lékaře, advokáty a notáře, kteří mají privátní ordinaci nebo kancelář.
  • Účty pro velké firmy a korporace
  • A další.

Plno takových bankovních podnikatelských účtů je bohužel placených včetně úkonů s tím spjatých (transakce, platby apod.). Cena za vedení se odvíjí hned od několika kritérií. Těmi může být to, zdali zřizujete pouze účet anebo rovnou saháte po balíčku s výhodami, ve kterém budete mít další bankovní služby za sníženou cenu anebo zcela zdarma. Dále závisí i na tom, v jaké měně chcete konto mít (kromě českých korun je využíváno taktéž euro nebo dolar) anebo jaký obrat má vaše firma, resp. podle toho se určí, které bankovní konto je pro vás vhodné.

Srovnání bankovních účtů pro podnikatele

  • Např. Raiffeisenbank nabízí účet pro malé a střední firmy do ročního obratu ve výši 250 miliónu Kč, cena za vedení konta začíná na 99 Kč a končí až na 1499 Kč.
  • Vedení podnikatelského účtu má úplně zdarma Fio banka. Bezplatné jsou navíc i příchozí a odchozí platby, vklady a výběry hotovosti na pobočkách, karta, trvalé příkazy a 10 výběrů za měsíc z vlastního bankomatu. Firemní účet má dále zdarma i Equa bank.
  • U České spořitelny je na výběr pouze ze dvou možností. Tou levnější variantou je podnikatelské konto Klasik za 149 Kč měsíčně. To umožňuje až 30 elektronických transakcí zdarma. O něco dražší Maxi za 299 Kč pak nabízí všechny transakce bez poplatků.
  • Je také nutno poznamenat, že nikdo vás nenutí otevírat si čistě podnikatelské konto, některé banky vám tam nabídnou jen další osobní konto, které budete používat pro podnikání, např. AirBank.
 

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 31 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ