Bolavá záda: třicítka je přelom

22.11.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Bolest zná každý nikomu se tento nepříjemný pocit nevyhnul. Minule jsme se věnovali migréně, dnes se zaměříme na záda a páteř.

Houser, plotýnky, píchání v kříži, za krkem… co nás tam vlastně bolí? Neurologové odpoví: nervová zakončení, která jsou v oblasti úponu svalů, šlach nebo kloubů. Mohou tam ale také bolet drážděné nervové kořeny, které vychází z oblasti páteře. Vadit jim může třeba posunutá ploténka nebo výrůstky. Pokud stav nebude vážnější a nepůjde o výhřez ploténky, který by stlačoval nervový kořen, a bude to „jednodušší ústřel“, člověk si může podle odborníků pomoci sám, hlavně klidem a suchým teplem. Určitě by by se měl vyhnout vlhkému teplu, třeba se naložit do horké vany. Ta může stav spíš zhoršit.

Stala se chyba

Co tedy dělat s bolavými zády? Z běžně dostupných léků můžeme využít podle lékařů běžná antirevmatika (ibuprofen, diclofenac, nalgesin) a za pár dní je po bolesti. Musíme ji však brát jako první varování, musíme si uvědomit, že jsme někde udělali chybu.

V praxi to znamená, že se člověk buď přetížil, nebo dlouhodobě bolavou oblast namáhal, typická je například víkendová práce na zahradě. Další příčinou je nadváha. U všech těchto příznaků jsou určité úseky páteře přetížené a jiné jsou ochablé. Pacienti lékařům často říkají, že fyzicky pracují a za celý den se nalítají až dost, a ještě aby cvičili. Neuvědomují si ale, že zatěžují jen určité svalové skupiny a problém nastane, když úseky, které jsou ochablé, zatíží jiným pohybem. Ústřel je na světě.

Aby bylo jasno, s těmito základními problémy bychom lékaře neurologa navštěvovat vůbec neměli. Pokud je ale stav vážnější a volně prodejné léky nestačí, měli bychom nejprve navštívit svého praktického lékaře, který by nás pak k odbornému kolegovi nasměroval.

Drastické a nebezpečné

Možná už jste viděli amatérskou pomoc člověku, která trpí bolestmi páteře, kdy se další projde po jeho páteři. Je tím míněna masáž zad, které mají být takto odblokovány. Je to drastické a může to být nebezpečné. Podobné techniky by měl vykonávat skutečně jen školený odborník.

Krom toho někdy záda skutečně velmi bolí a manuální techniky nejsou doporučovány, mohly by velmi ublížit. Odborníci považují za optimální kombinaci obojího, tedy medicínské znalosti ve spojení s různými mobilizačními technikami. Je podle nich nesmysl brát velké množství léků, když se blokáda dá odstranit manuálně.

Záda bolest

(foto: Shutterstock)

Třicítka je zlom

Pokud má někdo trvalé sedavé zaměstnání, je jasné, že páteř bude přetěžovat. Ale stejně tak může jednostranné přetížení vzniknout u fyzické práce. Pomoci může snaha o kompenzaci přetížení či zátěže. Bolestem zad se dá předcházet dostatkem pohybu a pravidelným cvičením, ideální je třeba pilates nebo jóga. Často člověk ale cvičení nezvládne sám, takže je lepší chodit do nějakého kursu.

Bolestmi zad hodně trpí starší lidé, ale k zádům se přidávají i další diagnózy, třeba opotřebení kloubů. Typickými pacienty s bolestí páteře jsou lidé středního věku, občas se ale v neurologické ordinaci objeví i ti mladší. Ti však už mívají problémy od dětství, například skoliózu. Mladé tělo to ale dokáže nějak kompenzovat, i když nedělají vůbec nic, nebo naopak všechno špatně. Po třicítce už se ale počítadlo páteře začíná načítat a nic nám neodpustí.

Pozor na psychiku

Co tedy dělat, pokud jsem od rána u počítače a po několika hodinách už nevím, jak si pořádně sednout, vrtím se a začíná mě všechno bolet? Doporučení zní: vstát, pak jít do předklonu, prověsit se s hlubokým nádechem a dotknout se země. Tím je bederní a hrudní páteř procvičena. Krční páteř můžeme procvičit rotacemi, nesmíme u toho zapomenout hluboce dýchat. Rozhodně se ale tato cvičení nesmí dělat prudce a násilně. Pokud cítíte bolest, musíte ji respektovat a nepřekonávat ji. Pokud máte v pořádku váhu, můžete běhat, plavat, ale s hlavou pod vodou při stylu prsa. Ideální je nordic walking.

A nezapomeňme, že bolest má svoji psychogenní složku. Je-li člověk ve stresu a přetížený, je citlivější ke všem těmto bolestivým vjemům, práh bolesti klesá. No a stresu neubývá, spíš naopak.


Víte, kdy může být dům nemocný?

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel