Postoj k obchodní válce s Čínou se po volbách v USA nemění

09.11.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V úterý proběhly ve Spojených státech volby a podle očekávání v Senátu většinu udrželi republikáni. Vesměs však zvítězili demokraté, když obsadili Sněmovnu reprezentantů a také v guvernérských volbách dokázali připravit republikány o čtyři státy.

Výsledky voleb měly potenciál ovlivnit politiku Spojených států v zásadních otázkách jako např. v zahraniční politice. Pod drobnohledem tak byly především obchodní vztahy USA s Čínou a probíhající obchodní válka. Spojené státy zaujaly tvrdý postoj také vůči ostatním mocnostem, jako je Evropská unie a ostatní.

Volby v USA byly dlouho očekávány a politika Donalda Trumpa se dosud odvíjela právě od očekávání výsledků. Volby zasáhnou hlavně způsob, jak Trump dosáhne svých domácích cílů, zahraniční a obchodní politika země tolik zasažena nebyla. Trumpova politika „America First“ se s největší pravděpodobností výrazně neodchýlí od současného kurzu, ačkoliv Sněmovnu representantů ovládli demokraté. Kongres v USA má dvě rovnoprávné komory skládající se právě ze Senátu a Sněmovny reprezentantů, přičemž zákony navrhuje každá z obou stran a platí jen po schválení oběma komorami. Senát ovládli opět republikáni, tudíž se prostor pro překvapení zmenšuje.

Demokraté vs. republikáni

Co se týče obchodu a obchodní politiky Spojených států jsme na tom stejně, ne-li hůř v případě sporu mezi USA a Čínou. Jak demokraté, tak republikáni podporují tvrdší postoj k obchodu s Čínou a krádežím duševního vlastnictví. Výsledkem je podpora prezidenta v otázkách obchodní politiky a tlaku na Peking ke snížení obchodního deficitu. „Demokraté jsou tradičně více protekcionistickou stranou, zatímco Trumpovi republikáni jsou extrémně jestřábí ve všem, co se týká Číny“, řekl David Adelman. Otázkou je, jak se zachovají demokraté, pokud by cla evidentně začala poškozovat ekonomický růst nebo zdražovat dovážené zboží.

Pokud by americká ekonomika začala trpět kvůli dopadům obchodní války, kongres by s tím mohl mít problém a bude to chtít začít řešit s Bílým domem. Pokud by Trump chtěl zavést cla proti Evropské unii nebo opustit Světovou obchodní organizaci (WTO), demokraté by mohli chtít intervenovat. Dosavadní obchodní politika Spojených států není pro demokraty nutně kritickým problémem, nicméně je nepravděpodobné, že by podpořili obchodní válku s tradičními spojenci, jako je EU. Také vystoupení země z WTO by neobdrželo příliš velkou podporu ze strany demokratů. Výsledky voleb mírně uvolňují napětí, což by primárně měly zaregistrovat evropské automobilky, které byly hlavním cílem Trumpových tarifů na evropské dovozy. Ty nakonec v platnost nevstoupily, ovšem riziko jejich zavedení se po úterý výrazně snižuje.

Reakce trhů na výsledky voleb

Nejen budoucnost obchodních vztahů USA s ostatními zeměmi zajímala širokou veřejnou. Akciové trhy si v říjnu prošly výprodejem a od začátku týdne netrpělivě vyčkávaly na výsledky úterních voleb. Fakt, že demokraté ovládli Sněmovnu reprezentantů, je investory vnímán velmi pozitivně a apetit po rizikovějších aktivech opět začíná růst. Akcie společnosti Caterpillar, která veřejně přiznala růst cen kvůli obchodní válce s Čínou, rostly přes 2 %. Naopak defenzivní akcie v sektorech jako zdravotnictví jsou pod tlakem, s čímž je také spojený plán nezvyšovat ceny léčiv v USA. Z devizových trhů výsledky dolehly především na americký dolar, který v říjnu vydělával na nervózní situaci a jakožto bezpečný přístav zpevňoval. To, že investoři vnímají výsledky voleb pozitivně, je znát právě dolaru, který je bezprostředně po vyhlášení výsledků v defenzivě.


Přečtěte si také:


BOSSAAutorem článku je analytik společnosti Bossa.

BOSSA - Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012.

Autor článku

Štěpán Hájek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU