Co je dobré vědět o příspěvku na bydlení?

19.11.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Nacházíte se ve finančně náročné životní situaci a máte problém utáhnout bydlení? Bojíte se, že skončíte pod mostem? A už jste slyšeli o příspěvku na bydlení? Mohl by vám pomoct.

Příspěvek na bydlení spadá mezi dávky státní sociální podpory stejně jako třeba rodičovský příspěvek nebo porodné. A jak již z jeho názvu vyplývá, slouží na úhradu výdajů na bydlení rodinám nebo jednotlivcům s nízkými příjmy. Samozřejmě ale není přiznáván automaticky.


Vše o příspěvku na bydlení:


Nárok na příspěvek na bydlení

Základní podmínkou k získání příspěvku na bydlení je mít samozřejmě trvalé bydliště v domě nebo v bytě, na který příspěvek požadujete. Důležité je zmínit, že z hlediska přiznání nehraje žádnou roli to, zdali se jedná pouze podnájem, nemovitost v osobním vlastnictví anebo o družstevní byt, kdy jste majitelem podílu.

Abyste však splňovali nárok po finanční stránce, součin rozhodného příjmu rodiny nebo jednotlivce a koeficientu 0,30 (nebo 0,35) nesmí být vyšší než normativní náklady na bydlení. Tato podmínka pak jednoduše řečeno znamená, že na příspěvek na bydlení budete mít nárok v případě, že vaše měsíční výdaje na bydlení přesáhnou 30 % vašich měsíčních příjmů. Pro osoby žijící na území Prahy pak platí až 35 %.

Příspěvek na bydlení 2018 - kde zažádat, kalkulačka online

Co se počítá do výdajů na bydlení?

Do zmíněného součinu se budou počítat příjmy jednotlivce anebo všech členů rodiny, kteří mají v bytě trvalý pobyt. Pří výpočtu se bude brát v potaz především rozhodné období, kterým bude v tomto případě kalendářní čtvrtletí předcházející tomu, ve kterém se o příspěvek žádá.

Dále je třeba zmínit, že není započítáván pouze nájem, ale i finance, které platíte za energie, čili výdaje za plyn, elektřinu, vodu, teplo anebo také za výtah a úklid společných prostor. Do vašich příjmů se pak nebude počítat pouze mzda nebo plat, ale třeba i sociální dávky, jako je přídavek na dítě nebo rodičovský příspěvek.

Kde zažádat o příspěvek na bydlení?

O příspěvek na bydlení musíte zažádat prostřednictvím tiskopisu na úřadu práce, pod který spadá vaše trvalé bydliště. Žádost můžete obdržet právě tam anebo si ji stáhnout na internetu a vyplnit doma.

Počítejte ale s tím, že po vás pracák bude rozhodně vyžadovat doložení příjmů a samozřejmě také výdajů, na základě čehož bude třeba také vyplnit Doklad o výši nákladů na bydlení. Další, co bude třeba vypsat, bude také Doklad o výši čtvrtletního příjmu. Veškeré doplněné údaje bude nutné prokázat, a to např. fakturami, výpisy z účtu anebo nájemní smlouvou. Od roku 2018 pak musí být k formuláři doloženo poslední zúčtování zálohových plateb. Pokud jsou v domácnosti i děti do 15 let, bude třeba doložit i jejich rodné listy.

Nutné je navíc zmínit, že budete muset v případě potřeby čerpání žádat opakovaně. To znamená, že žádost bude třeba podat každé kalendářní čtvrtletí, neboť nárok na příspěvek je přiznáván zpětně. Pokud během rozhodné doby váš příjem vzroste, tak vám příspěvek na bydlení nemusí být uznán. O příspěvek ale můžete zažádat vždy znovu, pokud se vaše příjmy zase sníží.

 

Výše příspěvku – kolik se doplácí?

Na každou žádost o příspěvek se nahlíží zcela individuálně. Právě proto nelze stanovit sumu, která by platila pro každého. Výše se může pohybovat v řádech stovek a řádech tisíců. Hlavní je však to, že se přiznaná suma rovná rozdílu mezi normativními náklady na bydlení a mezi příjmem domácnosti, který ale nejprve bude třeba vynásobit zmíněným koeficientem 0,30 nebo 0,35.

Úřad práce a MPSV pak vychází z tabulek, ve kterých jsou stanoveny měsíční náklady na bydlení v rámci velikosti obce, jejího počtu obyvatel a počtu osob v rodině. Výše nákladů, které jsou srovnatelné s výdaji na bydlení v družstevních bytech nebo bytech v OV, pro rok 2018 vypadá takto:

  • 1 osoba v rodině – 1 988 Kč
  • 2 osoby v rodině – 2 721 Kč
  • 3 osoby v rodině – 3 558 Kč
  • 4 osoby v rodině a více – 4 291 Kč

Zdroj: MPSV


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ