Práce na dohodu v roce 2022

29.03.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Práce na některou z pracovních dohod je oblíbenou formou přivýdělku. Co u brigád ovlivňuje výši čistých výdělků? A jaké jsou rozdíly při práci na DPP nebo DPČ?

Práce na dohody DPČ či DPP jsou v praxi velmi oblíbené. Jak se mění pravidla pro dohody v roce 2022?

Práce na dohodu: srovnání a rozdíly

Pokud se řekne práce na dohodu, tak jde o práci na základě některé ze dvou dohod: dohoda o pracovní činnost a dohoda o provedení práce. Jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Dohoda o pracovní činnosti = DPČ je pracovní dohoda uzavřená na maximální počet 20 pracovních hodin týdně (v průměru za celý rok - 52 týdnů)
  • Dohoda o provedení práce = DPP je pracovní smlouva, která umožňuje pracovat maximálně 300 hodin pro jednoho zaměstnavatele za rok.

Celkově jsou tyto pracovní dohody určené pro částečné a minimální pracovní doby. Jejich výhodou je fakt, že do určité hranice není nutné platit odvody na sociální a zdravotní pojištění. Tyto odvody do limitních částek neplatí ani zaměstnanec ani zaměstnavatel, a náklady na práci jsou tak nižší.

Komu se vyplatí pracovat na dohodu?

Z hlediska zaměstnance se tyto dohody vyplatí většinou v okamžiku, kdy jde pouze o přivýdělek a pracovník má uzavřenou normální pracovní smlouvu i jinde. 

Práce na dohodu se také vyplatí státním pojištěncům, tedy osobám, za které platí zdravotní pojištění stát. V praxi jde nejčastěji o starobní důchodce, o studenty, o ženy na mateřské a osoby pobírající rodičovský příspěvek.

Nezapomeňte: Pokud by byla práce na dohodu s výdělkem do limitu odvodů na zdravotní a sociální pojištění vaší jedinou pracovní smlouvou, tak platí, že z hlediska zákona jste považováni za osobu bez zdanitelných příjmů a jako taková jste povinna si platit zdravotní pojištění jako OBZP.

Jak se daní práce na dohodu

(foto: Shutterstock)

 

Jaké jsou limity u DPP a DPČ?

Při práci na dohodu jsou stanoveny zákonné limity. Do této výše výdělku se z práce na dohodu neplatí sociální ani zdravotní pojištění. Díky tomu je přivýdělek do limitu výhodný jak pro zaměstnance, tak i pro zaměstnavatele, protože snižuje celkové náklady na práci.

Limity jsou následující:

  • U DPP je limitem hranice 10 000 Kč, přičemž přivýdělek 10 000 Kč je do limitu, hrubá mzda 10 001 Kč a více je už nad limitem a je nutno platit povinné odvody.
  • U DPČ je limitem hranice 3 499 Kč (v roce 2020 bylo limitem 3 000 Kč), přičemž výdělek 3 499 Kč je do limitu, výdělek 3 500 Kč už je nad limitem a bude vám strženo sociální i zdravotní pojištění.

Zdravotní pojištění pro OBZP

Velikost minimálního zdravotního pojištění, tedy částka, kterou platí osoby bez zdanitelných příjmů, ovlivňuje výši čistých výdělků na DPP i DPČ. V roce 2022 minimální zdravotní pojištění vzrostlo na 2 187 Kč. Tuto částku musí platit nejen osoby, které nemají žádnou pracovní smlouvu, ale často právě i ty osoby, které mají pouze práci na některou z pracovních dohod.

U dohod může dojít ke třem různým situacím:

(1) Výdělek je u dohody nižší než zákonný limit. Zákonný limit je u DPČ 3 499 Kč, u DPP pak 10 000 Kč. Při výdělku do této hranice nejsou placeny odvody na sociální ani zdravotní pojištění. V takovém případě jsou zaměstnanci na tyto dohody z pohledu placení zdravotního pojištění vlastně OBZP a musí si platit minimální výši pojistného, která se v roce 2022 činí 2 187 Kč.

(2) Výdělek za práci na dohodu je vyšší než limit, ale stále nižší než minimální mzda. Minimální mzda pro rok 2022 byla stanovena na výši 16 200 Kč. Pokud si při práci na dohodu vyděláte méně, je vaší povinností doplatit zdravotní pojištění do minimální výše 2 187 Kč. Pokud tedy pracujete na některou z dohod, výdělek máte nad limitem, ale také pod výší minimální mzdy, tak vám od nového roku bude zaměstnavatel strhávat více na zdravotním pojištění a vaše čistá mzda bude nižší.

(3) Pokud si na některou z dohod vyděláte více, než bude v roce 2022 minimální mzda, tedy více než 16 200 K či stejnou částku, zdravotní pojištění nebudete muset doplácet. 


Pořád si nejste jistí, jak se daní práce na dohodu? Podívejte se na praktické výpočty v našich článcích.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 94 krát

Články ze sekce: DANĚ