Komu putují zakázky od Lesů ČR? Agrofertu?

29.11.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Bratr bývalého ředitele Lesů ČR a Andrej Babiš, to jsou dvě osobnosti, jejichž společnosti obdržely zakázky v řádech stamilionů korun. Jedná se o střet zájmů? A kdo ještě obdržel zakázky od Lesů ČR? A jak se vypisují zakázky Lesů ČR?

Lesy České republiky (Lesy ČR) za posledních pět let odvedly téměř 30 miliard korun do státní kasy a každoročně vypisují zakázky v hodnotě miliard korun. Jsou tedy pod neústalým tlakem politiků i veřejnosti. Se vstupem Andreje Babiše do politiky a kůrovcovou kalamitou se zájem o podnikání Lesů ČR ještě zintenzivnil.

Jsou Lesy ČR mazaná liška, nebo dojná kráva?

Liška v lese

Zdroj: Shutterstock

Jaké typy zakázek Lesy ČR vypisují?

Zakázky Lesů ČR v minulosti čelily kvůli netransparentnosti velké kritice. Ovšem díky Antimonopolnímu úřadu a tlaku veřejnosti je proces získávání zakázek více transparentní. Bohužel vypisování velkých zakázek Lesů ČR přirozeně nahrává velkým těžařským společnostem (převážně firem z Čech a Rakouska).

Pro lepší představu, jak funguje vypisování a výběr zakázek Lesů ČR si musíme ukázat dva základní typy soutěží:

1. Těžba při pni

Lesy ČR vypíší zakázku, ve které společností soutěží o těžbu dřeva na určitém území. Vítězná společnost zaplatí Lesům ČR za dřevo, které vytěží. Stromy společnost následně odveze a prodá (či zpracuje) sama. Služby za pokácení a odvoz dřeva vyúčtuje Lesům ČR. Dále vítězná společnost zaručí znovuvysazení nových stromů, což také zaplatí Lesy ČR.

Takto vypsanou zakázku vyhraje ta společnost, která nabídne největší rozdíl mezi tím, kolik zaplatí Lesům ČR, a tím, kolik si za služby (vytěžení a odvoz dřeva a následné vysazení stromů) vyúčtují.

2. Těžba k odvoznímu místu

Zde si Lesy ČR objednají pouze pokácení stromů a ty jsou svezeny na určené místo, kde si je Lesy ČR vyzvednou a samy prodají či zpracují.

V současné době převažuje u Lesů ČR těžba při pni. Tu mnozí kritizují kvůli tomu, že by si Lesy ČR mohly své dřevo prodávat samy. Druzí namítají, že by to Lesy ČR příliš zatěžovalo a těžba při pni je efektivnější a nabízí menší korupční potenciál.

TIP: 2,5 miliardy aneb kolik státu vydělávají Lesy ČR

Komu putují zakázky Lesů ČR?

Lesy ČR každoročně vypisují zakázky ve výši miliard korun. V naší tabulce se můžete podívat, kterým společnostem putovaly těžební zakázky Lesů ČR v roce 2017 a 2018. 

Které společnosti získaly největší zakázky Lesů ČR v letech 2017 až 2018?

Název společnosti Roční objem těžby v m3 2017 Roční objem těžby v m3 2018
Lesní společnost Ledeč nad Sázavou, a. s. 0 176 498
UNILES, a. s. 111 000 164 213
Stora Enso Wood Products Ždírec, s. r. o. 141 000 93 412
Kloboucká lesní, s. r. o. 32 000 62 330
DŘEVO-MÁLEK, s. r. o. 0 60 910
PETRA, spol. s r. o. 836 000 60 000
SOLITERA, spol. s r. o. 0 49 020
PROGLES, s. r. o. 123 000 0
T.E.P. HOLZ, s. r. o. 53 000 9 500

Zdroj: Lesy ČR

V tabulce jsou zahrnuty společnosti, které získaly zakázky, které ročně přesáhly objem těžby 49 milionů m3.

Kdo vlastní tyto společnosti?

Název společnosti Většinoví vlastníci Sídlo vlastníka
Lesní společnost Ledeč nad Sázavou, a. s. WOOD-FOREST GROUP, a. s. (Jaroslav Rygl) Česká republika
UNILES, a. s. Agrofert Česká republika
Stora Enso Wood Products Ždírec, s. r. o. Stora Enso Oyj Finsko
Kloboucká lesní, s. r. o. Vojtěch Dorňák (40 %) Česká republika
DŘEVO-MÁLEK, s. r. o. Dagmar Málková Česká republika
PETRA, spol. s r. o. Zdeněk Babíček Česká republika
SOLITERA, spol. s r. o. Vladimír Křížek (60 %) Česká republika
PROGLES, s. r. o. David Šidák, Tomáš Balihar Česká republika
T.E.P. HOLZ, s. r. o. Zdeněk Bábíček Česká republika

Zdroj: Obchodní rejstřík a výroční zpravy jednotlivých společností

UNILES = Agrofert?

Společnost UNILES patří do holdingu Agrofert a již od Lesů ČR obdržela zakázky v řádech několika miliard korun. UNILES je jedna z největších těžařských společností u nás a její napojení na Agrofert jí pomáhá, například při snadnějším získávání úvěrů, techniky a stabilní zázemí silné společnosti, což je jedním z důvodů, proč vyhrává velké množství zakázek.

Druhá společnost holdingu Agrofert, jež získala také několik zakázek od Lesů ČR je Wotan Forest, a. s., ta se zabývá zpracováním dřeva, školkařskou činností a například výrobou palet a dětských hřišť.

Agrofertu nahrál úpadek společnosti Less a. s. (bývalé jedničky na těžebním trhu). Agrofert, prostřednictvím společností UNILES a Wotan, přebral část jejího majetku i personálu. Nakonec se stal ze společnosti Agrofert největší těžař v Česku.

Holding Agrofert má personální napojení na Lesy ČR i společnost Less, v minulosti v něm působili vysoce postavení manažeři Lesů ČR, takže propojení bývalého managementu společnosti Less, Agrofertu a Lesů ČR znamenalo, že UNILES má ty největší předpoklady stát se jedničkou na trhu.

Vstup Andreje Babiše do politiky (rok 2013) a růst úspěchů UNILESU ve státních zakázkách jdou ruku v ruce. Ředitel UNILESU Petr Jelínek byl dokonce poradcem ministra zemědělství v demisi Jiřího Milka. Petr Jelínek po kritice médií ze své pozice odstoupil. Nicméně dosud zůstává v čele Aso­ciace lesnických a dřevozpracujících podniků.

Já na bráchu, brácha na mě

Společnosti Kloboucká lesní, s. r. o. prakticky šéfuje bratr někdejšího ředitele Lesů ČR, Luděk Szórád. Ten ve společnosti Kloboucká lesní, s. r. o. dělá prokuristu a od té doby, co se stal Daniel Szórád stal ředitelem Lesů ČR, získala společnost tendry v hodnotě téměř půl miliardy korun. Luděk Szorád je také v předsednictvu Aso­ciace lesnických a dřevozpracujících podniků.

České dříví do Číny?

Na našem trhu je přebytek více než jednoho milionu kubíků dříví (někdy se uvádí až dva miliony kubíků). Proto se Lesy ČR rozhodly vyvážet dřevo do Číny přes přístavy v Polsku. Čínské společnosti si budou dopravu hradit samy. Vozit kulatinu z Česka do Číny trochu popírá selský rozum, ale pokud to pro Lesy ČR bude výnosné, tak proč ne. Lesy ČR odmítají, že by se do Číny prodávalo dřevo pod cenou.

V Číně je vysoká poptávka po dřevě a dřevařské společnosti nelegálně těží lesy na Sibiři. Dalším důvodem, proč se Čína zajímá o české dřevo je ten, že Čína nejspíše chce vytěžit lodě, které míří z Evropy do Číny, protože ty mívají problémy s volnou kapacitou, jelikož Čína do EU dováží výrazně více než EU do Číny. Nebo se může jednat o větší projekt v rámci slibovaných čínských investic Miloše Zemana nebo o nový bussines model Jaroslava Tvrdíka? To ukáže až čas.


Další morové rány české krajiny:

Sucho a chemie Česko tradičně přikryje

České krajině hrozí depka, může za to řepka?

Pozře české lesy kůrovec?

Mirkoplasty, pesticidy, sinice a rybí transexuálové v naší vodě


8 miliard pro Jihozápadní dřevařskou

Osmimiliardový tendr Lesů ČR na lesnické práce a prodej dřeva 2019+ (platí pro roky 2019 až 2023) vyhrála společnost Jihozápadní dřevařská a. s. ze Sušice, kde mají většinový podíl Viktor Hostačný, Roman Milota a Miroslav Michna (dříve ředitel oddělení Jihozápad Sušice společnosti UNILES a rovněž společnosti Less & Forest s. r. o., která spadala pod Less a. s.). 

Za Jihozápadní dřevařskou se s možným ziskem až osmi jednotek umístily majetkově propojené společnosti Petra a T. E. P. Holz z Ratíškovic a Hodonína. Na třetím místě je se čtyřmi jednotkami firma Lesostavby Frýdek-Místek. O zakázky se ucházelo 26 firem, které celkem podaly 126 nabídek. Alespoň jednu zakázku by mohlo získat 16 firem.

Budoucnost státních zakázek?

Nyní jsou vypsány nové zakázky, jejichž hodnota je kolem jedné miliardy korun, a brousí si na ně řada českých i zahraničních společnosti. Navíc příští rok hrozí dle Ministerstva zemědělství kůrovcová kalamita, která bude 2x tak velká jako ta letošní a při těžbě budou Lesy ČR potřebovat vše, co má ruce, nohy a pily.

Otázkou zůstává, jaké bude hospodaření Lesů ČR v budoucnu. Měly by se Lesy ČR soustředit na vlastní prodej dřeva? Či by měly samy dřevo i zpracovávat?

Zdroje: ČTK, ČT, Lesy ČR a výroční zprávy společností

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU