Víte, co vám dodavatel účtuje? Vyznejte se ve faktuře za elektřinu

26.11.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Otevřeli jste právě vyúčtování od dodavatele elektřiny a nevěřícně hledíte na všechna ta čísla a pojmy? Hledáte, kde je uvedena spotřeba a za co vše platíte? Připravili jsme pro vás průvodce fakturou za elektřinu.

Každou fakturu za elektřinu uvádí vaše kontaktní údaje. V hlavičce je také adresa dodavatele a kontakt na něj – například telefonní linka, kam můžete zavolat, pokud na vyúčtování čemukoli nerozumíte.

Roční spotřebu – klíčový údaj každého vyúčtování – najdete hned na první stránce faktury. Je udávána v megawatthodinách (MWh). Bude tady i celková částka, již jste v předchozím období prosvítili nebo protopili. Kromě toho věnujte pozornost také rekapitulaci přijatých plateb a případnému přeplatku nebo nedoplatku.

Když budete fakturou listovat dál, dostanete se ke sloupcům s dalšími údaji a čísly. Vezměte si k ruce svoji původní smlouvu s dodavatelem a ceník, abyste si překontrolovali, zda vám společnost účtuje, co má. Ve smlouvě máte uvedenou distribuční sazbu (například D02d nebo D25d) i produkt. Ten se může jmenovat různě, podle toho, jak ho dodavatel pojmenoval. Klasické produkty mají nejčastěji názvy jako Standard nebo Klasik.

Nejde jen o distribuci

Faktura za elektřinu je rozdělená do dvou základních částí – na regulované platby a obchodní složku neboli platby za silovou elektřinu. Není přitom výjimkou (hlavně v případě nižší spotřeby), že za regulované platby, tedy za distribuci a další poplatky, zaplatíme více než za silovou elektřinu.

Výši regulovaných plateb nestanovují dodavatelé, ale Energetický regulační úřad. Poplatky jdou na účty distribučních společností, které se starají o „přenos“ elektrického proudu do zásuvek. I když dodavatele změníte, tyto platby zůstávají vždy stejné.

Do regulovaných plateb patří

  • Spotřeba elektřiny ve vysokém tarifu (VT) a v případě, že máte dvoutarifní sazbu také spotřeba elektřiny v nízkém tarifu (NT). Jde o platbu za přenos energie a celková částka závisí na spotřebovaném objemu.
  • Stálý měsíční plat za příkon (nesprávně nazývaný jako platba za jistič) – čím větší jistič doma máte, tím více platíte. Běžná velikost jističe je u domácností 3 x 25 A, pokud ale používáte elektřinu například k ohřevu vody nebo k vytápění, můžete mít vyšší jistič.
  • Cena za systémové služby – tyto poplatky jdou na účet společnosti ČEPS, která provozuje českou přenosovou soustavu.
  • Příspěvek na obnovitelné zdroje – v každé odebrané MWh přispíváme na elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů. Ten je 495 korun plus DPH.
  • Poplatek Operátorovi trhu s elektřinou (OTE) – ten byl pro rok 2018 byl stanoven na 6,53 korun za měsíce. Poplatek jde na činnost operátora trhu.

Co najdete na vyúčtování za elektřinu

(foto: Shutterstock)

Platby, které účtuje dodavatel

Méně složitá je cena, kterou vám účtuje přímo obchodník. Ta by vás také měla nejvíce zajímat, protože ji můžete změnou dodavatele ovlivnit. V případě elektřiny jde o necelých 50 % z celkové platby. Obchodní cenu elektřiny tvoří dvě položky: poplatek za spotřebu a měsíční poplatek.

  • Spotřeba elektřiny ve vysokém tarifu (VT), případně i spotřeba elektřiny v nízkém tarifu (NT). Celková cena se odvíjí od vaší spotřeby a cenové nabídky vašeho dodavatele. Na vyúčtování je vždy uvedeno, kolik platíte za jednotku (MWh) korun.
  • Pevná cena za měsíc neboli měsíční poplatek – je stanoven v ceníku dodavatelů a u jednotlivých společností se liší, někdy dost výrazně. Někteří dodavatelé účtují nulový měsíční poplatek, u jiných budete platit kolem 20 korun, jinde třeba i 100 korun.

Nový rozpis záloh

Pokud cokoli na faktuře za elektřinu nesedí, máte právo ji reklamovat. Na vyúčtování také najdete nový rozpis záloh. Ten by měl odrážet vaši očekávanou spotřebu. Pokud máte výrazný nedoplatek, může vám dodavatel zálohy zvýšit. Ani s tím ovšem nemusíte souhlasit a proti neoprávněnému navýšení záloh se můžete ohradit.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 12 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ