Jak a kde sehnat výpis z obchodního rejstříku snadno a rychle

12.12.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Potřebujete výpis z obchodního rejstříku a nevíte, jak na to? Poradíme vám, kde a jakým způsobem jej sehnat, včetně toho, kdy se vám určitě bude hodit.

Obchodní rejstřík je jako veřejný seznam dostupný online. Nahlížet do něj tedy může v podstatě úplně každý, a to z jakéhokoliv důvodu. Nejčastěji tak lidé činí především proto, aby si „proklepli“ daný podnikatelský subjekt. Touto cestou si lze ověřit pravost obchodníka a zároveň i to, zdali jeho společnost není právě v likvidaci, což se hodí především těm, kteří s danou firmou chtějí spolupracovat.

Kdy je potřeba výpis z obchodního rejstříku?

Výpis z obchodního rejstříku lze v podstatě laicky rozdělit na oficiální a neoficiální. S neoficiálním si vystačíte, pokud má sloužit pouze k informativním účelům. Zdarma si jej můžete stáhnout a vytisknout z webu justice.cz. Nemůžete ale počítat s tím, že jej budete moci využít k právním účelům nebo soudním úkonům. Potvrzený výpis z obchodního rejstříku budete potřebovat, pokud si např. v bance budete chtít zřídit podnikatelský nebo firemní účet. Dále jej po vás mohou požadovat u soudu anebo při podpisu smlouvy.

Internetový výpis z obchodního rejstříku z justice.cz obsahuje hned několik informací. V první části se dozvíte datum a vznik zápisu, spisovou značku, název obchodní firmy a její sídlo, identifikační číslo, právní formu (např. s.r.o., v.o.s., a.s. atd.) a předmět podnikání.

V další části se hovoří o statutárním orgánu. Zde najdete informace o počtu členů, jednatelích, včetně jejich jmen, dat narození, kompletní adresy a dnů vzniku a zániku funkce. Po pravé straně je navíc ještě zobrazeno, kdy došlo k zapsání anebo naopak k vymazání skutečnosti.

V poslední části najdete údaje o společnících, a to opět včetně jména a příjmení/názvu firmy, adresy/sídla, popř. identifikačního čísla. Dále jsou zde také informace o podílu, čili o výši vkladu, o tom, kolik bylo splaceno, o výši obchodního podílu a jeho druhu a v neposlední řadě také o tom, zdali byl vydán kmenový list. Posledním bodem zde je pak základní výše kapitálu.

Jak na výpis z obchodního rejstříku - online, Czech POINT

Zdroj: Shutterstock

Kde sehnat výpis z obchodního rejstříku?

Pokud potřebujete oficiální výpis z obchodního rejstříku, který bude možné využít jako doklad k právním úkonům, budete muset osobně navštívit nejbližší pobočku Czech POINTU, kde vám jej vyhotoví na počkání. Ten naleznete na vybraných pracovištích České pošty anebo na obecních úřadech. Zažádat lze i elektronicky, ale to pouze v případě, že vlastníte datovou schránku.

Ještě předtím je ale nutné rozhodnout se, zdali potřebujete úplný výpis z obchodního rejstříku nebo výpis platných informací. Úplný obsahuje veškeré informace o dané firmě v podstatě za celou dobu její historie. Výpis platných informací pojednává pouze o údajích, které jsou aktuální k datu.

Zažádat o výpis poté může v podstatě kdokoliv, nikoliv pouze majitel dané společnosti. Důležité je ale k tomuto úkonu znát identifikační číslo daného subjektu, a samozřejmě také předložit platný občanský průkaz. Vyhotovení a potvrzení vás vyjde na 100 Kč za 1 stranu, každá další bude za 50 Kč. Druhý a každý následný ověřený výstup bude stát dalších 50 Kč.

Elektronický výpis přes datovou schránku

Pokud chcete elektronický výpis, musíte nejprve vyplnit formulář na portále veřejné správy a zaslat jej prostřednictvím datové schránky. Přesný postup je uveden v samotném formuláři.

Důležité je vědět, že každý výpis, ať už elektronický nebo klasický papírový, má určitou platnost. Elektronickou verzi navíc můžete „poskytovat“ pouze formou datové schránky. Při zaslání běžným emailem anebo při vytisknutí totiž ztrácí svou platnost.

 

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 13 krát

Články ze sekce: Spotřebitel