Ke stáří nemoci automaticky patří. A nebo taky ne

03.01.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Stáří – pro mladé něco nepředstavitelného, optimističtější senioři říkají – nedá se s tím dělat nic jiného než „to“ přežít. A jak to tak vypadá, s prodlužujícím se věkem a stále pokročilejší medicínou, seniorský věk bude pro většinu z nás podstatnou částí našeho života. A nemusí to být jen útrapy spojeného s nemocemi.

Ke stáří nemoci totiž automaticky nepatří, protože žádná choroba není ani ve stáří normální. Naopak normální je nemocný nebýt, říká docentka Iva Holmerová, která se věnuje sociálnímu lékařství, gerontologii a lékařské etice.

Interakce

Jenže skutečnost stále vypadá spíš opačně. Ve stáří jsou nemoci víc pravděpodobné než v nižším věku, mnoho starších lidí má také hodně diagnóz. „S tím souvisí také mnoho léků, které starší lidé zpravidla užívají. Některé předepisují lékaři, jiné si sami koupí v lékárnách. Ať ti či druzí si ale bohužel stále neuvědomují, že čím více léků užívají, tím více hrozí rizik interakcí mezi nimi a z toho plynoucích nebezpečí. Různé statistiky ukazují, že právě nežádoucí účinky léků patří mezi nejčastější příčiny zdravotních komplikací a přijetí starších lidí do nemocnic,“ říká doktorka Holmerová.

Alzheimer – žádná kapitulace!

Některých druhů chorob se dříve tolik nevyskytovalo, ať již proto, že je medicína nedokázala odhalit, nebo jich prostě bylo méně. Třeba Alzheimerova choroba trápí nejvíc právě seniory. A i když se podobným chorobám občas říká civilizační, Iva Holmerová tvrdí, že s civilizací příliš nesouvisejí.

„Snad jen proto, že jsme díky civilizaci zdravější a žijeme déle. Dožíváme se tak i neurodegenerativních onemocnění, která způsobují například demenci. Ty byly dříve daleko vzácnější také proto, že lidé nežili tak dlouho jako my v současnosti. A to se zejména týká Alzheimerovy nemoci, nejčastější příčiny syndromu demence. O Alzheimerově nemoci do 90. let minulého století téměř nemluvilo, nyní je to o jeden z největších problémů,“ říká ředitelka Gerontologického centra v Praze. Správná diagnóza ve správný čas je u této nemoci nesmírně důležitá pro nemocné, pro jejich rodinné příslušníky, a nakonec i pro celé okolí.

Alzheimer a nemoci stáří

(foto: Pixabay)

 

Známá neznámá nemoc

„Onemocnění se rozvíjí mnoho let. Většinu z této doby je možné žít ještě dobrý život, byť s některými omezeními. Proto v současné době také čím dále tím více hovoříme právě o životě lidí s demencí. Země, ale už i obce se snaží, aby byl co nejlepší. Mělo by se vytvořit prostředí, které je pro pacienty vstřícné a přátelské. To začíná seznámením se s problematikou Alzheimerovy nemoci, aby lidé věděli, jak těmto lidem pomoci a poradit v případě, že to budou potřebovat,“ říká docentka Holmerová.

Alzheimerovu nemoc se zatím nedaří vyléčit. Ale to podle Ivy Holmerové neznamená, že bychom měli – nebo snad dokonce směli – rezignovat. „Víme již mnoho o lécích, které zlepšují příznaky nemoci, významné je léčení deprese a podobně. Existuje také mnoho nefarmakologických, psychosociálních intervencí, kterými lze lidem s demencí zásadním způsobem pomoci. Jsou to třeba různé metody kognitivní stimulace, podpora a poradenství zejména v časných stadiích nemoci.

Patří k životu

Stáří je přirozené a k životu patří. „Někdo také říká, že jedna z mála spravedlivých věcí, protože stárneme všichni. Na druhou stranu ale žijeme a taky stárneme každý jinak. A možná si to ani neuvědomujeme, ale stáří může být opravdu nejdelším obdobím života. Jako senioři se označují lidé 65letí a starší, mnohem více lidí se dožívá i devadesáti, sta let let,“ upozorňuje Iva Holmerová.

Důležité je podle ní si uvědomit, že starší lidé jsou skutečně různí. Mnozí jsou ve skvělé kondici: pracují, sportují, mají náročné koníčky, užívají života a pomáhají ostatním, aby i jejich život byl lepší. Mnozí naopak potřebují pomoc ostatních.


Také si přečtěte:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel