Akcie Apple a Alphabet vymazaly letošní zisky

14.12.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Akcie technologických společností, které si získaly za posledních pár let na popularitě, nyní částečně stály za výprodeji na akciových trzích kvůli jejich obrovské kapitalizaci.

Skupina technologických akcií FAANG v loňském roce neporazitelně rostla a pro investory tvořila základ jejich portfolia. Neexistoval snad ani jeden investor, který by nedržel akcie alespoň jedné ze společností, a vyplatilo se. Zdálo se, že rok 2018 zkopíruje vývoj toho předchozího a akciové tituly ve většině případů rostly dvouciferným tempem, Amazon a Netlix si své zisky dokonce dále drží.

Kombinace geopolitických rizik a negativního sentimentu ale nakonec dopadla i na populární technologické akcie a tři tituly společností Apple, Alphabet a Facebook své letošní zisky dokázaly dokonce kompletně vymazat.

Facebook

Tři z pěti největších technologických akcií kompletně vymazaly letošní zisky a jejich obrovská kapitalizace částečně stojí za výprodeji na akciových trzích. Facebook byl fundamentálně křehčí již v polovině letošního roku, kdy jím otřásl skandál o zneužití osobních údajů uživatelů, proto je ve ztrátě již od letošního léta a od začátku roku pak ztrácí 20,35 %. Další dvě společností Apple a Alphabet (Google) se dostaly do záporných čísel koncem minulého týdne v reakci na horší data z amerického trhu práce.

Apple

Hodnota společnosti Apple přitom v létě jako vůbec první americká firma v historii překonala jeden bilion dolarů. Akcie společnosti se dostaly až na 207 dolarů a poté dokonce dále rostly až na své historické maximum na 232,07 dolarů. Její cena však poté spadla o více jak 27 % na dnešních 168 dolarů a klesající apetit po rizikovějších aktivech zde sehrál zásadní roli.

Jedním z hlavních katalyzátorů poklesu ceny akcií byly spekulace o slabším, než očekávaném růstu poptávky po iPhonech, jakožto vlajkovém produktu společnosti. Spekulace byly nedávno podpořeny oznámením společnosti, že již nebude reportovat počet prodaných kusů iPhonů. Nedlouho poté několik hlavních dodavatelů komponentů do iPhonů zhoršilo své prognózy pro další kvartály.

Google

Společnost Aplhabet (Google) také byla poslední dobou pod drobnohledem. Šéf Googlu Sundar Pichai stanul před Výborem soudního dvora ve Washingtonu, kde odpovídal na otázky spojené s bezpečností a nakládáním dat ve firmě. Pro Google se jednalo o zásadní krok, který měl vyřešit množství nezodpovězených etických otázek, které se kolem nakládání s daty v letošním roce objevily.

Google v poslední době čelí velkému tlaku, ať už kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování mezi zaměstnanci, zacházení se zaměstnanci na částečný úvazek nebo cenzurované verze vyhledávače pro čínský trh a kritika dále drtí zakladatele firmy Larryho Page a Sergeye Brina. Pochopitelně investoři všechny takovéto události vstřebávají a započítávají do ceny, což se projeví i do vývoje ceny akcií společnosti. Ty jsou od začátku roku ve ztrátě necelé procento, nicméně z technologické pětky FAANG během roku posílily nejméně.

Jak technologické akcie umazávají zisky

Přečtěte si také:

BOSSAAutorem článku je analytik společnosti Bossa.

BOSSA - Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012.

Autor článku

Štěpán Hájek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU