Budou Vánoce, a tak utrácíme. Budeme mít peníze i po svátcích?

19.12.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Vánoce tady budou každým dnem a naše peněženky se vyprazdňují. A možná jste nedostali ani žádné peníze navíc, protože na ně firma neměla. Takže to bolí ještě více. Jak to ale udělat, abychom si po svátcích nemuseli půjčovat?

Je už jasné, že svátky se prodraží a vy žádné příjmy navíc nemáte. Nejste zdaleka jediní. Jak podobnou situaci řešit a nezadlužit se? Ať už to máte rádi, nebo ne, musíte začít počítat. Dát proti sobě příjmy a výdaje. U výdajů pak k sobě musíte být přísnější a škrtat ty, které nejsou nutné. A taky byste měli šetřit. Že už to nejde? Zkusíme nějaké skuliny v rozpočtu ještě najít.

Rozpočet

Rozpočet nemá jen stát, nebo firmy, na sumu výdajů a příjmů by měla myslet každá rodina, i jedinec. Příjmy jsou asi jasné. A pokud nedostanete padáka, nebo nezdědíte zlatý důl v jižní Americe, asi vás nepřekvapí. Je to např. výplata, příjem z podnikání, nebo třeba obojí, mohou to být ale i příspěvek v nezaměstnanosti z úřadu práce.

Zato výdajů je spousta a pravidelné byste klidně „dali“ i z hlavy. Je to platba za energie, vodu, nájem, nebo peníze na správu domu. Dalšími pravidelnými sumami, které opouštějí náš účet, jsou peníze na pojištění, spoření, splátky, povinné a havarijní spoření.

Sedněte k počítači, nebo k papíru s tužkou a vše si vypište i s částkami tak, aby se daly později lehce sečíst a aby byl seznam přehledný.

Výdajů v domácím rozpočtu je celá řada, ale když se rozdělí do několika oblastí, nic důležitého vám neunikne. Potřebovat budete pouze čas, pero, papír, kalkulačku, tabulku v Excelu nebo jednoduchou mobilní aplikaci.

Jak ušetřit na Vánoce

(foto: Pixabay)

Další výdaje a volný čas

Možná nemáte auto a jezdíte vlakem, nebo autobusem, v každém případě dejte dohromady, kolik za dopravu měsíčně zaplatíte. Jestliže auto máte, pak jistě nejste ochuzení o pravidelné přezouvání pneumatik, technickou kontrolu a třeba výměnu oleje. To se sice neděje každý měsíc, ale suma se dá vydělit, aby vám měsíční díl vyšel a vy jste jej mohli do seznamu zařadit.

Teď se podívejme, kolik utratíte za domácnost. Jistě, občas se platí kartou, jindy „cash“, špatně se to počítá. Většina z nás ale platí častěji kartou, takže nákupy najde na bankovním výpise. O účtech za telefon byste ale měli mít přehled. Stejné je to s kroužky pro děti nebo školným, které se platí taky pravidelně.

Posledním bodem je volný čas. Ať už je to hospoda nebo tenis, dovolená nebo prodloužený víkend, i zde k sobě buďte poctiví. A nezapomeňte na dovolenou, která bývá vydatným „žroutem“ peněz, zvlášť, pokud se na ní podílí děti.

TIP: 19 zvláštních způsobů, jak ušetřit

A teď to přijde

Přišel čas součtu. Na jedné straně tedy máte své příjmy a na druhé své výdaje za měsíc. Pokud jsou ta čísla podobná, nebo se liší jen v řádu stovek, sečtěte si zvlášť u výdajů jednotlivé položky. Zjistíte, za co nejvíc utrácíte. No a pak už je čas na zamyšlení a škrtání. Asi nechcete sáhnout na bydlení, půjčky, energie, vodu nebo nájem. To jsou sice povinné výdaje, ale i zde se dá něco dělat. Neplatíte třeba zbytečně moc za energie, neexistuje pro vás efektivnější dodavatel energií? Nechcete ušetřit a mj. si trochu vylepšit fyzičku chozením na MHD, místo jízdy autem a platby za benzín? Nevyhazujete ve volném časem trochu nad své poměry?

Ale jak to tedy udělat, aby se po spořícím zásahu peníze opět nerozkutálely? Nejspíš tak, že je nebudete mít bezprostředně po ruce. Prostě vám budou odcházet přímo na třeba spořící účet. Každý finanční poradce vám dnes řekne, že byste si měli dávat stranou až 30 % svých příjmů, ale nejlépe podle toho, jaký chcete mít v případě jen přechodné nouze životní standard. Pokud vysoký, odkládejte skutečně hodně.

Na začátek ale snad bude stačit tisícikoruna, abyste si vytvořili finanční rezervu pro případ nouze. Pak s můžete sednout ke kalkulačce a počítat dál. Už to bude ale daleko veselejší a příští Vánoce už vám nepotečou nervy.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel