O Vánocích jste přibrali? Jak moc za to můžou geny?

27.12.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Vánoce by měly být zastavením a zamyšlením, spíše chvílí klidu a duchovní čistoty než stresem, za který se odměníme vánočním obžerstvím. Nezbytně je nám poté špatně, přibereme na váze a máme špatné svědomí. Je až podezřelé, kolik z nás bere vánoční svátky tímto způsobem. A pak se snaží odčinit to, co je nejvíc vidět – nadváhu.

Zavíráte po vánočních svátcích i jindy raději oči, když vstupujete na váhu? A pak je otevřete a při pohledu na číslo nechcete uvěřit? Nejste sami. Čtvrtina žen u nás trpí obezitou, u mužů je to o něco menší cifra. Zato nadváhu má přes 50 procent všech lidí středního věku, čtvrtina chlapců a 13 % dívek.

Příznak vnitřní pohody?

Slovo tloustnutí může pro každého znamenat něco jiného. Říká se dokonce, že spokojení lidé trochu obézní jsou, je to prý příznak jakési vnitřní pohody. „Mám ze své ambulance opačnou zkušenost. Obézní lidé jsou často depresivní, plačtiví, nemají sebevědomí, trpí zdravotními potížemi, obvykle bývají unavení, nezvládají běžnou pracovní zátěž. Během pravidelných kontrol v obezitologické ambulanci se mění častokrát před očima. Úpravou životního stylu mají najednou energie na rozdávání. A i když to zní možná podivně, obézní lidé jsou často podvyživeni, protože., jejich jídelníček není vyvážený. Jí hodně tuků a přitom zapomínají na ovoce, zeleninu. Nemají proto dostatek vitaminů a minerálních látek. Po úpravě jídelního režimu a zařazení pohybu, kterým se zrychlí bazální metabolizmus, se cítí výrazně lépe,“ říká odborná internistka Centra redukce hmotnosti a preventivní medicíny Nemocnice Valašské Meziříčí Lucia Holubová.

Jak zhubnout povánoční kila

(foto: Shutterstock)

V genech to není

Obezita, česky také otylost nebo tloušťka, je onemocnění charakterizované vyšším množstvím tukové tkáně v organismu. Ale proč jsme vlastně obézní? Jednoduchá odpověď zní – když něčeho přijmeme víc, než vydáme, někde se to musí hromadit. A to platí i u jídla, které tělo mění v energii. A pokud ji nevydáme, nespotřebujeme, promění se v tuk – tloušťku.

„Nevymlouvejme se ale na geny, problém je většinou ve špatném životním stylu. I v rodinách, kde je většina jejich členů obézních, může vyrůst dítě s normální hmotností,“ pokračuje doktorka Holubová. Problém je podle jejích slov v tom, že některým lidem prostě tloušťka alespoň prozatím nevadí, takže ji neřeší.

„K nějaké akci je donutí až přibývající zdravotní problémy. Mohou to být například bolesti kloubů a dolní části zad, zadýchávání se při námaze, kterou předtím zvládli bez potíží. Samozřejmě, že jsou nemoci, které můžou znesnadňovat udržení si normální váhy, nebo hubnutí. Například astmatici častokrát musí užívat léky obsahující hormony. Ale i mezi vrcholovými sportovci jsou astmatici, a ti rozhodně obézní nejsou. Léky na astma nebrání v pohybu, spíše pomáhají, aby nemocný nebyl dušný a mohl se zapojit do normálního života. Je to těžší než u obézních, ale jinak zdravých lidí, ale jde to. Myslím si, že nejdůležitější ze všeho je odhodlání něco změnit,“ upozorňuje Lucia Holubová.

Operací to nekončí

Nemocní, kteří trpí obezitou, mohou také podstoupit operační léčbu.

„Ta je ale vyhrazena pro lidi s opravdu extrémní obezitou. Většina z nich kvůli přidruženým chorobám není schopna zhubnout dietními opatřeními, případně pohybovou aktivitou. Ony přidružené choroby nejčastěji bývají onemocnění kyčelních a kolenních kloubů, kde každý pohyb pak vyvolává bolest, pokračuje doktorka Holubová.

Zmíněná operace se podle jejích slov realizuje ze zdravotních důvodů. Není tedy určena pro lidi, kteří jsou ze zdravotního hlediska schopni úpravy životního stylu. „Operace pomůže rychleji zhubnout, tím zbavit nemocné výrazných potíží, kvůli kterým nebyli schopni zhubnout přirozeně,“ přibližuje Lucia Holubová.

Operovaným se pak zmírní bolesti zad a kloubů natolik, že jsou schopni dokonce pravidelné pohybové aktivity. I po této operaci je pro ně ale samozřejmostí zdravý jídelníček, pravidelnost ve stravě a pohybová aktivita. Bez těchto opatření totiž začne hmotnost znovu stoupat. A strach z čísel, která uvidí, když stoupnou na váhu, se vrátí.


Také si přečtěte:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel