Z kohoutků teče dražší voda. Víte, kolik platíte za kubík?

25.01.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Voda, kterou stáčí české domácnosti, od ledna zdražila ve většině měst a obcí. Někde si lidé připlatí o několik procent, jinde voda podraží jen o inflaci. Konkrétní cena se bude lišit podle lokality – kubík může stát 80, ale třeba i 100 korun.

Do celkové ceny vody se promítá vodné a stočné. To se region od regionu liší. „V České republice existuje několik tisíc vlastníků vodohospodářské infrastruktury, většinou jde o města, obce nebo jejich svazky. Výjimkou je pouze Moravskoslezský kraj, kde největší část vodárenské infrastruktury vlastní a provozuje SmVaK Ostrava,“ vysvětluje Tomáš Ondra z portálu Vodárenství.cz.

Cenu vody navyšují investice

Z celkové ceny vody, kterou platí spotřebitel, odchází 41 % do veřejných rozpočtů ve formě daní a dalších odvodů. Regulačním orgánem v oblasti cenové politiky vodního hospodářství je ministerstvo financí. DPH na vodné a stočné činí v České republice 15 procent.

Voda zdražuje už několik let po sobě. „Nároky na provoz vodohospodářského majetku jsou stále vyšší. Stejně tak jako na kvalitu pitné vody a parametry vyčištěné vody, která je vracena zpět do přírody. To se samozřejmě odráží do nákladů vodárenských společností, které jsou následně kalkulovány do vodného a stočného,“ dodává Tomáš Ondra.

Vodárenské společnosti, ať už soukromé či veřejné, ročně investují více než deset miliard korun do obnovy vodárenské infrastruktury, a to na základě plánů obnovy a rozvoje.

Kubík za sedmdesát nebo za sto

Výše vodného a stočného se mezi regiony může lišit o více než třicet korun. Tak například v obci Šternberk lidé letos stáčejí kubík vody za 70,15 korun, v Karlových Varech za 72,51 korun a v Českých Budějovicích za 73,09 korun (stejně jako loni). Tyto ceny se pohybují pod celorepublikovým průměrem, jenž je kolem 87 korun za kubík. Hranici 100 korun za kubík překročila cena vody v Turnově, kde stojí 108,80 korun, nebo ve Frýdlantu. Tady lidé zaplatí dokonce 115 korun.

Zatímco některé vodárenské společnosti cenu zvedly, jiné ji udržely na podobné výši jako loni. To je třeba zmíněný příklad Českých Budějovic. Voda ale zdražila například na Valašsku, a o to o 6 %. Předešlé tři roky nicméně společnost Vodovody a kanalizace Vsetín nezdražovala. Vodárny Kladno – Mělník rozhodly, že i v následujícím roce budou odběratelé platit za vodné a stočné stejně jako letos, tedy 92,92 korun za metr krychlový.

Pouze o inflaci se zvedne cena vody v Plzni. „Zatímco v letošním roce činilo vodné a stočné za metr krychlový 86,14 korun včetně 15 procent DPH, v roce příštím to bude 88,38 korun,“ uvádí Eva Barborková z plzeňského magistrátu. 

Jaká je cena vody

(foto: Shutterstock)

Brno zdražilo víc než Praha

O 5 % zdražilo vodné a stočené v Brně, a to kvůli investicím do oprav kanalizací a výstavby čistírny odpadních vod v Modřicích. Za kubík vody lidé v roce 2019 zaplatí 79,53 korun. I letos Státní fond životního prostředí zveřejnil Sociálně únosné ceny pro vodné a stočné pro rok 2019, které pracují s tím, že spotřeba vody je u každého průměrně 88,7 litru vody na den. Pro Jihomoravský kraj byla pro příští rok vypočtena cena 116,18 korun za kubík vody. „Vyplývá z toho, že cena vodného a stočného bude i příští rok v Brně hluboko pod hranicí sociálně únosné ceny a zůstane i nižší než cena vody ve většině ostatních krajských měst,“ konstatuje náměstek primátora pro investice a dopravu Richard Mrázek.

V pražské metropoli cena vody stoupne mírně. Pražané tak zaplatí v roce 2019 za tisíc litrů vody 89,66 korun. „Cena vody v metropoli tak i nadále zůstává na úrovni celorepublikového průměru a oproti letošnímu roku vzroste pouze inflaci,“ uvádí tiskový mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek.

Vodou se šetří

Zdražení vody přichází v době, kdy rostou ceny elektřiny, zemního plynu i tepla. Řada domácností proto může mít napjatý rozpočet. Každý litr, který kohoutky proteče navíc, se přitom počítá.

„Důležité je, aby nedocházelo ke zbytečným ztrátám vody. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zda nekape baterie, neprotéká hadice u sprchy nebo toaleta. Lidé také mohou ušetřit vodu například při zalévání vlastních zahrádek zadržováním a využíváním dešťové vody nebo vody ze studny, kterou samozřejmě mohou zalévat také květiny v domácnostech,“ přidává několik tipů Tomáš Ondráček.

Už v minulých letech domácnosti v úsporách vody pokročily. Svým dílem přispěly i vodárenské společnosti, které investicemi do infrastruktury výrazně snížily ztráty ve vodovodní síti.


Jak doma ušetřit

19 zvláštních tipů, jak ušetřit

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ